Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Kaikki dieetit ovat huonoja!

Amerikkalainen, suuresti arvostamani ravitsemustieteiden tohtori, kehonrakentaja ja voimanostaja Layne Norton on kirjoittanut, että yleisesti ottaen erilaiset ”dieetit” ja ”ruokavaliot” ovat huonoja.

Syy ruokavalioiden ja dieettien surkeuteen on yksinkertainen: ne ovat sananmukaisesti joitakin dieettejä ja ruokavalioita. Aina jonkun dieetin yhteydessä on nimittäin listattu ruokia tai ruoka-aineiden kategorioita, joita saa syödä ja ruokia tai ruokakategorioita, joita ei saa syödä.

Lista esimerkiksi rajoitetuista ruoista vaihtelee dieetistä riippuen: karppaajat joutuvat rajoittamaan kovasti hiilareita sisältäviä ruokia ja Paleo-kundit ja -gimmat eivät saa syödä muita kuin Paleo-ruokia. Pussikeitto-, pirtelö- ym. ateriankorvikedieettejä noudattavat eivät saa syödä muuta kuin.. no, niitä pussikeittoja ja pirtelöitä ja muita ateriankorvikkeiksi luettavia ruokia.

Tervetuloa ongelmat

Kun syömisiä muutetaan radikaalisti ja ruokia rajoitetaan, ollaan päästy painonhallintaongelmien alkulähteille. Ruokien karsiminen pois ruokavaliosta rajoittaa ihmisten elämää liikaa eikä useimmiten mahdollista ruokavalion pysyvää noudattamista, mikä on painonhallinnan elinehto. Se sotii myös aikaisemmin esittämääni parhaan dieetin määritelmää vastaan.

Mitäs sitten tehdään, kun noudatat jotakin dieettiä, menet ystäväpariskunnan häihin ja pöytä notkuu ruokia, joita sinä ”et saa syödä”. Menet parkkipaikalle ”puhelulle”, mutta ”puhelimen” sijaan kaivat kylmälaukusta esiin eväsrasian? Entäs se kahden viikon matka aina yhtä eksoottiseen Ugala-Bugalaan? Järjestetääköhän joku taho jossain karppaus-, gluteenittomia- tai lisäaineettomia lomia?

Toki jos jollekulle esimerkiksi karppauksen, gluteenittoman tai ihan minkä tahansa muun dieetin noudattaminen onnistuu vuodesta toiseen, niin minä olen siitä erittäin iloinen ja sanon siihen, että antaa palaa vaan. Silloin kyseessä ei ole lainkaan huono dieetti. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan pysty rajoittamaan ruokavaliostaan ruokia pysyvästi.

Listaamalla ruokia tai jopa luokkia, joita ei saa syödä, dieetin noudattajalle saadaan helposti luotua kalorivaje. Kalorivajehan johtaa tunnetusti laihtumiseen.

Jos minä kehittäisin ”Rajoitus-dieetin” ja listaisin dieettiohjeiden perään vaikka 150 kiellettyä ruokaa Fazerin sinisestä viiliin ja nallekarkeista ruisleipään, dieetin tunnollinen noudattaja laihtuisi suurella varmuudella. Tällöin olisin todennäköisesti myös kieltänyt arviolta 150 henkilölle mieluista ruokaa, mikä tekisi ruokavalion jatkuvasta noudattamisesta melkoisen vaikeaa.

Pullaa

Painonpudotushan on oikeasti aivan naurettavan helppoa. Painon pitäminen samana laihduttamisen jälkeen taas ei.

Kun ihminen on saanut laihdutettua ja lopettaa dieettinsä, ongelmat eskaloituvat: itseltään ei tarvitse enää kieltää yhtään ruokaa. Laihdutusruokavalion noudattaminen lopetetaan siihen paikkaan, ja ihminen alkaa taas syödä sellaisia ruokia, joista hän pitää ihan oikeasti. Sitten lihotaankin jo takaisin hyvin lyhyessä ajassa.

Miten syön?

Suosittelen ketä tahansa rakentamaan omat ateriansa omien mieltymystensä mukaisesti enkä sen mukaan, mitä ei saisi muka syödä jonkun kirjan mielestä. Jos olisin Personal Trainer ja asiakkaani tykkäisi syödä perunoita, en minä menisi hänelle sanomaan että ”eikun nyt nakkaat ne potut roskiin ja rupeat popsimaan sitä tummaa makaroonia”.

Kenenkään ei tulisi myöskään syödä sellaisia ruokia, joista ei pidä. Muistan hyvin, kun pari vuotta sitten yhdessä TV:n laihdutusohjelmassa eräs tunnettu kaveri löi päähenkilölle ruokavalion käteen ja sanoi ”Sillä, että sä et pidä jostain ruoka-aineesta, ei ole mitään merkitystä”. Juu ei varmasti olekaan – näinhän se elämänmuutos polkaistaan käyntiin: istumalla puoli tuntia ruokapöydän ääressä ja lappaamalla itku kurkussa ruokaa kitusiin.

Tilanne muuttuu tietysti hieman ongelmalliseksi siinä vaiheessa, jos ei pidä kuin muutamasta ruoasta. Se onkin sitten ihan toinen juttu, mihin minun on hyvin hankala vaikuttaa. Kannattaa opetella pitämään mahdollisimman monesta ruoasta.

Miksi et vain söisi kaikkia ruokia, jos pidät kaikesta? Ja jos et esimerkiksi tykkää syödä kalaa, älä nyt ihmeessä pakota itseäsi syömään sitä kalaa.

Syöty ruoan tyyppi ei lihota ihmisiä vaan syödyn ruoan tyyppi JA määrä suhteessa päivän aikana suoritettuihin aktiviteetteihin ja aineenvaihdunnan tasoon. Aivan kaikkia maailman ruokia voi syödä, kunhan sen tekee kohtuudella eikä ammu yli. Kahden keksin syömisellä on vissi ero verrattuna keksipaketin syömiseen.

taatelikakku

Saadakseen painonsa hallintaan pysyvästi henkilön ei kannata noudattaa yhden yhtä dieettiä vaan muodostaa elämäntapa, jota voi noudattaa vaikka seuraavat 20 vuotta putkeen.

Olen Layne Nortonin kanssa ihan samaa mieltä dieeteistä ja ruokavaliosta ja pidänkin tässä kirjoituksessa mainitsemiani asioita tärkeimpinä asioina koskaan, mitä olen oppinut syömisestä.

(Kirjoituksen kuvat ovat erittäin vaarallisia ruokia, joista jokainen on kumminkin kielletty ainakin jossakin dieetissä)

p.s. Blogin Facebook-sivulle tulee välillä muutakin juttua kuin ilmoituksia postauksista. Muita tapoja pysyä ajan tasalla kirjoituksistani voitte löytää etusivulta, ”Seuraa blogiani” -otsikon alta.

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *