Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

No, se vähän riippuu…

Sain eräänä päivänä blogiani lukevalta henkilöltä sähköpostiini muutamia kysymyksiä, joiden vastauksia aloin kelailemaan mielessäni.

Sitten eteeni tuli ongelma: vastausten antaminen ei ollutkaan mikään yksinkertainen juttu.

Asioita pohdittuani keksin kuitenkin, mikä on hyvä ja yleispätevä vastaus oikeastaan jokaiseen treenausta ja ravitsemusta koskevaan kysymykseen. Näillä sanoilla alkoivat myös sähköpostikirjoitukseen antamani vastaukset.

Oletteko valmiina? Tässä se tulee:

No, se vähän riippuu…

Hä?

Taidan kuulostaa todella typerältä esittäessäni tämän, mutta totuus on kuitenkin se, että ”Se vähän riippuu” on lähestulkoon ainoa mahdollinen vastaus johonkin tiettyyn kysymykseen.

Havainnollistaakseni tätä ”riippuvuutta” on parempi vain esittää muutamia osuvia ja oletettavasti kohtalaisen usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastata, mistä ne asiat oikein riippuvat.

Kuinka paljon minun pitäisi syödä proteiinia päivän aikana?

No, se vähän riippuu siitä, minkä painoinen olet, minkä ikäinen olet, oletko dieetillä, yritätkö saada lisää tai vain ylläpitää lihasmassaa, harrastatko lihaskuntoharjoittelua, kestävyysharjoittelua vai harrastatko ylipäätään mitään. Se myös riippuu siitä, mikä on rasvaprosenttisi ja siitä, onko sinulla todettu munuaisten vajaatoiminta.

Toisin sanoen se riippuu aika monesta asiasta.

Lisäravinne x näkyi olevan tarjouksessa nettikaupassa. Onko siitä minulle hyötyä? Kannattaisiko minun ostaa sitä?

No, se riippuu.. Miten treenaat tällä hetkellä ja mitä lajeja? Miten syöt tällä hetkellä? Mitä hyötyjä kuvittelit saavasi siitä lisäravinteesta? Treenaatko niin, että sinun on mahdollista saavuttaa näitä hyötyjä? Ei siihen tuotteeseen kannata välttämättä tuhlata omia rahojaan.

Montako toistoa minun pitäisi tehdä kuntosalilla suoritettavissa harjoitteissa?

No, se vähän riippuu siitä, mitä haet harjoittelullasi. Lyhyemmät toistomäärät (< 6) kasvattavat tehokkaasti voimaa, kun taas mitä korkeampiin toistomääriin mennään, sitä enemmän mennään lihaskestävyyden puolelle. Jollain toistomäärillä on havaittavissa myös hienoista päällekkäisyyttä vaikutusten suhteen.

Se myös riippuu siitä, millaisessa kunnossa nivelesi ovat. Jos molemmissa polvissasi on nivelrikko, kannattaa välttää raskaita rautoja ja tehdä kevyemmillä painoilla enemmän toistoja.

Kuntosalilla
Kuntosalilla. Huonot valot, sori.

Syön päivässä kolme leipää, onko tämä liikaa?

No, se riippuu useasta eri asiasta, esimerkiksi siitä, mahtuvatko leivät täytteineen päivittäiseen kaloritavoitteeseesi, proteiinitavoitteeseesi, rasvatavoitteeseesi ja siitä, saatko leivistäsi päivässä tarpeeksi kuitua.

Ei leivän syömisessä yleisesti ottaen mitään pahaa ole, mutta etkö haluaisi syödä päivän aikana jotain muutakin kuin leipää? Se riippuu siis myös siitä.

Millaista proteiinijauhetta minun kannattaisi ostaa?

No, se vähän riippuu siitä, missä yhteyksissä käytät sitä, mistä mauista tykkäät, haluatko välttää keinotekoisia makeutusaineita, oletko rikas, onko sinulla laktoosi-intoleranssi, haluatko nopeammin vai hitaammin imeytyvää proteiinia, haluatko kotimaista…

Ahmin eilen irtokarkkia ja pullaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lihoinko minä nyt? 

No, se vähän riippuu… Kuinka paljon ahmit karkkia ja pullaa? Mikä on päivittäinen kulutuksesi? Urheilitko sinä päivänä? Jos urheilit, niin mitä liikuntaa harrastit ja kuinka paljon? Mitä oikeaa ruokaa ja kuinka paljon söit herkkujen lisäksi? Kuinka paljon hiilihydraatteja olet syönyt viime aikoina? Oletko ollut kalorivajeessa viime aikoina? Oletko harrastanut viime aikoina raskasta, lihasten glykogeenivarastoja kuluttavaa liikuntaa ja kuinka paljon?

Saatoit lihoa tai sitten et. Se vähän riippuu…

Millainen olisi paras treeniohjelma minulle?

No, se riippuu useista asioista, esimerkiksi siitä, oletko aloittelija vai salikonkari. Eniten se kuitenkin riippuu siitä, mikä on nykyinen elämäntilanteesi.

Jos olet tullut muutama kuukausi sitten isäksi ja pienokaisellasi on koliikki, ei välttämättä ole viisasta treenata kuutena päivänä viikossa sata lasissa. Jos sinulla on töissä hektinen jakso menossa ja joudut painamaan pitkää päivää, kannattaa harkita, lähdetkö 10-12 tunnin työrupeaman jälkeen ja kaikkesi antaneena velttoilemaan salille viitenä päivänä viikossa.

Jos taas olet viettämässä kesälomaa, voit varmaankin treenata vähän kovempaa kuin muina aikoina.

Kannattaako kuntosalilla käyminen?

No, se vähän riippuu siitä, tykkäätkö sinä kuntosalilla käymisestä. Ei siellä salilla kannattaisi väkisin käydä.

Lihaskuntoharjoittelu on erittäin hieno, terveellinen ja tehokkaasti kehoa muokkaava urheilumuoto. Kannattaa kuitenkin tehdä sellaisia asioita, joista nauttii. Jos tykkäät uimisesta ja suunnistamisesta enemmän kuin salilla käymisestä, miksi et uisi ja suunnistaisi?

Itse kasvatetut yrtit

Se riippuu myös siitä, millaisia tavoitteita sinulla on urheilun ja terveyden suhteen.

Jos haluat mahtavia elämyksiä, kannattaa mielummin ruveta vaikka koskimelojaksi tai alkaa hyppimään lentsikoista laskuvarjolla kuin haistella hien ja pierun hajua ja kuunnella muiden ähkimistä kuntosalilla.

Jos taas haluat kehittää fyysistä kuntoasi, onnistuu se varmaankin paremmin esimerkiksi pyöräilemällä tai hiihtämällä kuin nostelemalla puntteja.

Yksinkertainen <–> monimutkainen

Onneksi en ole yksin ajatusteni kanssa. Ainakin Lyle McDonald näkyi olevan kanssani samoilla linjoilla.

Lisäksi satuin kuuntelemaan tämän postauksen kirjoittelun lomassa (kirjoitin tätä useita päiviä) Sisusavotta-podcastia, jonka kymmenennessä jaksossa vieraana oli Juha Hulmi. Podcastissa Hulmi totesi useaan podcastin isännän (Jussi Venäläinen) esittämään kysymykseen, että se riippuu eri tekijöistä. Yhdessä vaiheessa Hulmi totesi vielä (kohdasta 1:11:50 eteenpäin), että ”Ravinnossa, treenissä, levossa, vaikka missä, se riippuu. Se on valitettavasti niin”.

Valitettavasti tilanne on myös niin, että ”Se vähän riippuu” -vastauksen ohella toinen hyväksyttävä vastaus on ravintoon ja treenaukseen liittyviin kysymyksiin on ”Ei ole olemassa oikeaa tai yksiselitteistä vastausta”.

Asiat ovat nimittäin aina sidottu niin voimakkaasti asiayhteyteen, että se mikä on parasta sinulle, ei ole parasta jollekin toiselle. Toisaalta se mikä on parasta sinulle tällä hetkellä, ei ehkä olekaan sitä enää kahden kuukauden päästä.

Samasta syystä kukaan ihminen ei voi sanoa suoraan esimerkiksi, että miten usein sinun pitäisi syödä tai mitä sinun ei pitäisi syödä. Samasta syystä sinun paras dieettisi ei välttämättä olekaan naapurin Ritvalle se paras dieetti. Samasta syystä massalaihdutuspalvelut eivät toimi, säästöliekin voimakkuus vaihtelee suuresti ja poikkeuspäivänä syödyt hiilihydraattimäärät vaihtelevat suuresti. Samasta syystä kenenkään ei kannattaisi ottaa käyttöönsä esimerkiksi bodauslehdestä saamiaan ammattibodarin treeni- ja ruokavalio-ohjelmia, koska se ei välttämättä ole kovin järkevä idea.

Useimpia ihmisiä ei varsinkaan kiinnosta vastaus kysymykseen ”Miksi?”, vaan lähinnä vastaus kysymykseen ”Miten?”. Monimutkaisten yksityiskohtien sijaan ihmiset ovatkin tietoa hakiessaan yksinkertaisten vastausten perässä.

Syön neljä kanapihviä päivässä. Onko tämä liikaa?
Syön neljä kanapihviä päivässä. Onko tämä liikaa?

Yksityiskohtaiset tiedot sattuvat kuitenkin olemaan juuri niitä tietoja, jotka määrittävät pitkälti asioiden laidan. Personal Trainerin uudelle asiakkaalleen tekemä alkukartoitus ei vaikuta tässä valossa hirveän huonolta idealta.

Yksinkertaisia vastauksia ei ole edes tarjolla kuin gurujen ja oman elämänsä sankareiden blogeissa ja teoksissa, joissa kerrotaan lukjoille juuriki niitä asioita, mitä he ovat halunneet aina kuulla: tästä ja tästä ongelmasi johtuvat ja tällä tavalla saat ratkaistua ne. Järkevän oloisesti perustellut ja mukaansatempaavat tuotokset ovat niin taitavasti kirjoitettuja, että lukija saadaan vakuutettua hyvinkin äkkiä.

Minä en voi valitettavasti tarjota tässä blogissa juurikaan yksinkertaisia vastauksia. Voin kyllä tarjota esimerkiksi sellaisia, suurpiirteisiä vastauksia, jotka alkavat sanoilla ”mahdollisesti”, ”suurella todennäköisyydellä”, ”varmaankin”, ”yleisesti ottaen”, ”useimmille..” ja niin edelleen. Jatkosoveltaminen jääkin sitten jokaisen henkilön omalle vastuulle.

Sellaisia suosituksia, joiden yhteydessä mainitaan ehdottomia sanoja kuten ”paras”, ”ainoa”, ”aina”, ”ehdottomasti”, ”koskaan” ja muita vastaavia pyrin välttämään parhaani mukaan, koska minun mielestäni ”parhaita” ja ”ainoita” ratkaisuja on vain harvoin tarjolla ja koskaan ei pitäisi sanoa ”ei koskaan”.

Sitä paitsi jos yksinkertaisia vastauksia olisi olemassa, miksi ne eivät ole sitten kaikilla käytössä? Miksi kaikki eivät esimerkiksi treenaisi tietyllä tavalla ja söisi tietyllä tavalla?

Internet on pullollaan erilaisia ravitsemusta ja treenaamista käsitteleviä ulkomaisia ja kotimaisia sivustoja ja blogeja, jota pitävät eritaustaiset ihmiset ja jotka tuntuvat olevan välillä jokaisesta asiasta eri mieltä. Kaikilla tahoilla on tapana jakaa eteenpäin omia suosituksiaan, jotka ovat joko yksinkertaisia tai sitten vähän monimutkaisempia.

Mitä tahoja tässä nyt pitäisi sitten uskoa?

No, se vähän riippuu…

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *