Satokauden smoothiet — siistein ruoka-tietokirja ikinä!

Yksi syy harventuneeseen bloggaustahtiini on eräs isompi projekti, joka on työllistänyt minua jo pidemmän aikaa. Projekti alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että on aika tulla sen kanssa julki. Tietyissä kanavissa projekti on tullut ilmi jo aiemmin, mutta ilmoitan nyt virallisesti, että olen nykyään myös kirjailija; esikoisteokseni eli Satokauden smoothiet on julkaistu!
Satokauden smoothiet on Karim Khanjin ja minun kirjoittama, Otavan kustantama kirja

Tämä kirjoitus toimii lyhyenä esittelynä Satokauden smoothiet -kirjan synnystä ja käy läpi pääpiirteittäin kirjan sisältöä. Kirjoituksen lopusta löytyy kiitosten lisäksi tietoa Satokauden smoothieiden myynnistä.

Tekijät esittelyssä

Satokauden smoothieiden toisena kirjoittajana toimii minun lisäkseni Karim Khanji. Minun taustani on ainakin tämän blogin lukijoille entuudestaan varmasti jo melko tuttu, mutta halukkaat voivat lukea minusta lisää esittelysivultani. Karim on muutama vuosi sitten valmistunut fysioterapeutti, joka opiskelee Itä-Suomen yliopistossa ravitsemusterapiaa neljättä vuotta. Molemmilla meistä on korkeakoulutaustan lisäksi vahva urheilutausta, minulla painojen kanssa tolskaamisesta, ja Karimilla Taekwon-Dosta Suomen mestaruuden ja 4. asteen mustan vyön verran.

Minä ja Karim Khanji. Kuva kirjasta Satokauden Smoothiet (Otava, 2017). Kuvaaja: Ari Heinonen / Otava

Meidän lisäksemme projektissa on ollut mukana taustaroolissa toiminut Samuli Karjula. Samulilla on nykyään monta rautaa tulessa, mutta hänet tunnetaan parhaiten kasvisten sesonkitietoja kalentereissa sekä käsi-ja ruokakirjoissa hyödyntävän ja listaavan Satokausikalenterin perustajana. Samulin esikoiskirja Satokauden ruokaa (Otava, 2016) julkaistiin hieman alle puoli vuotta sitten.

Satokauden smoothieiden sisällöstä

Satokauden smoothiet EI ole dieettikirja, eikä siinä yritetä myydä jotakin usein epärealistista ohjelmaa, joka ”polttaa 8 kiloa rasvaa 10 viikossa!”. Minun mielestäni Satokauden smoothiet on terveellisten elämäntapojen tuki, opas parempiin valintoihin tai yleisesti hyvän mielen ja olon ruokakirja.

Tarkemmin sanottuna Satokauden smoothiet on 128-sivuinen ruoka- ja tietokirja, jossa yhdistyvät tietopohjaiset artikkelit ja smoothiereseptit. Tekstit ja reseptit ovat minun ja Karimin käsialaa, kun taas Samuli on ollut pääasiallinen yhteyshenkilö kirjan kustantajan eli Otavan päähän, tuonut kirjaan sesonkitietoja ja ideoinut kirjaan suuret linjat.

Kirjan sisältämiä artikkeleita on yhteensä 12 kappaletta. Kuten minun ja Karimin taustasta voi päätellä, niiden sisällöt pohjautuvat vahvasti ravitsemustieteeseen ja tieteelliseen näyttöön yleensäkin. Artikkeleissa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa energia- ja mikroravintoaineet, superfoodit, rasvanlähteet, kasvisten vertailu ravintolisiin sekä pähkinät ja siemenet. Artikkeleiden lähtökohtana on ollut tarjota lukijalle lisäarvoa tuottavaa, yksinkertaista ja faktoihin perustuvaa tietoa, jonka soveltamisesta voi olla hyötyä vuoden jokaisena päivänä.

Toinen osa kirjaa ovat reseptit, joita on 96 kappaletta. Reseptit ovat sikäli poikkeavia siitä syystä, että niiden pääraaka-aineiden eli kasvisten tyyppi mukailee Satokauden smoothiet -nimen mukaisesti vuodenaikojen ja kuukausien mukaan vaihtuvia satokausia. Satokausissa voi olla toki erinäisistä syistä johtuvaa luonnollista vaihtelua, mutta olemme luoneet vuoden jokaiselle kuukaudelle 7–9 kappaletta Satokausikalenterin sesonkitietoihin perustuvia reseptejä. Esimerkiksi näin tammi-helmikuussa smoothieiden raaka-aineina toimivat ainakin sitrushedelmät, avokadot ja mango, kun taas keskikesän smoothieresepteissä käytetään paljon suomalaisia marjoja.

Sisällysluettelo. Oikean sivun kuva: Ari Heinonen / Otava

Reseptit on tehty ravitsemussuosituksia mukaileviksi; kuukausittain vaihtuvien kasvisten ohella monet reseptit sisältävät tutkitusti terveydelle edullisia raaka-aineita kuten täysjyväviljoja (hiutaleita, leseitä) sekä hyviä rasvojen lähteitä kuten pähkinöitä ja siemeniä. Useimmat reseptit eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria tai ne sisältävät sitä hyvin vähän. Vain harvat reseptit sisältävät niin kutsuttuja superfoodeja, sillä meidän mielestämme esimerkiksi suomalaiset marjat ovat jo itsessään ”superfoodeja”. Olemmekin halunneet jättää hifistelyn vähemmälle ja tehdä resepteistä helposti lähestyttäviä — ja ennen kaikkea helposti valmistettavia.

Satokauden smoothiet ei sisällä pelkistä hedelmistä ja marjoista koostuvia smoothieita, sillä kirja sisältää myös vihersmoothieita. Joissakin smoothieissa saattaa olla raaka-aineina esimerkiksi valko-, savojin- tai lehtikaalta, juureksia, herneitä, kurkkua ynnä muita vihanneksia tai juureksia. Osa resepteistä on kulhoon tehtäviä ja lusikoitavia smoothieita eli niin sanottuja smoothiebowleja. Osa resepteistä on puolestaan vegaanisia, maidottomia ja/tai gluteenittomia, joten eri makuun sopivat, monipuoliset reseptit tarjoavat erilaisille ihmisille mahdollisuuksia nauttia maukkaista, sesongin kasviksiin perustuvista smoothieista.

Kirjantekoprosessi

Kirjan julkaisuun johtava prosessi on ollut päällä jo pidemmän aikaa. Ajatus kirjan tekemisestä oli ensimmäisen kerran pinnalla jo yli vuosi sitten, jolloin Samuli ehdotti, että tekisimme artikkeleista ja resepteistä koostuvan ja omakustanteena tehtävän smoothiekirjan. Seuraavat kuukaudet olivat kuitenkin pitkälti hiljaiseloa, kaikkien kolmen keskittyessä omiin kiireisiinsä.

Projekti nytkähti kunnolla liikkeelle vuoden 2016 kesällä, aivan juhannuksen alla, kun solmimme Otavan kanssa alustavan kustannussopimuksen kirjan tekemisestä. Tämän jälkeen keski-ja loppukesä oli hektistä aikaa, ja se huipentui elokuun puolivälissä järjestettyihin ruoka- ja henkilökuvauksiin Otavamedian studiolla Helsingissä.

Ruokakuvaus on tarkkaa puuhaa

En ollut edes nähnyt Karimia livenä ennen kuvauksia, mutta se ei menoa haitannut: juttu luisti ja homma toimi, kun valmistelimme smoothieita kuvaamista varten ja poseerasimme kameralle. Siinä sivussa opin asian jos toisenkin ruokakuvauksesta.

Kulissien takaa

Syksy oli taas tekstien ja reseptien hiomista, oikolukua ja taas hiomista siihen asti, että kirja oli painovalmis hieman ennen uudenvuoden alkua. Nyt kirja on painossa, ja sen julkaisu tapahtuu tulevien viikkojen aikana eli tammikuun lopussa tai helmikuun alussa.

Satokauden smoothiet — kiitokset ja myynti-infoa

Kirjan kirjoittaminen ja julkaisuprosessiin osallistuminen on ollut hyvin opettavainen ja uniikki kokemus. Tällaista kokemusta ei tule kovin monelle elämän aikana vastaan. Olen vieläkin vähän hämilläni koko asiasta, eikä minulla olisi vielä reilu vuosi sitten käynyt mielessäkään, että olisin jossain vaiheessa elämääni mukana kirjoittamassa kirjaa. Samasta syystä kirjan julkaisemista ei voi sanoa unelmieni täyttymykseksi, koska en ole osannut edes unelmoida tällaisesta asiasta.

Ja sitten se toivottavasti mahdollisimman montaa kiinnostava kysymys, eli mistä niitä saa?

Vuoden 2018 marraskuussa kirjan saatavuus alkaa valitettavasti olla erittäin niukkaa, sillä kirjasta tullut toinen painos on myyty käytännössä loppuun. Kirjan kokonaismyynti on nyt noin 5000 kpl, eikä uusista painoksista ole toistaiseksi tietoa.

Nettikirjakaupoissa kirjaa ei tällä hetkellä ole tietääkseni myynnissä (tilanne 23.11.2018). Hyvällä tuurilla Satokauden smoothiet löytyy vielä joistakin Suomalaisista kirjakaupoista, Prismoista, Citymarketeista, Akateemisesta tai muista kivijalkakirjakaupoista, mutta saatavuus ei siis ole mitenkään varmaa. Kirjan puuttuessa lempikaupastasi voit yrittää pyytää kaupan henkilökuntaa ottamaan kirjan myyntilistoillensa. Muuten ainoa vaihtoehto on lainata Satokauden smoothiet kirjastosta, mikä sekin on tietysti hyvä vaihtoehto.

Isot kiitokset Otavalle, joka mahdollisti kirjan julkaisemisen ja jonka huippuammattilaisten kanssa saimme työskennellä. Erityiskiitos lähtee Otavan Päiveille eli kustannustoimittaja Päivi Syrjäselle ja graafikko-taittaja Päivi Puustiselle. Lisäksi kuvauksista kiitos valokuvaaja Ari Heinoselle ja stailaaja Katri Schröderille, joiden panoksen ansiosta kirjassa on upeita kuvia. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, kiitokset mahtaville tiimitovereilleni eli Karimille ja Samulille. Ilman teitä kahta tätä kirjaa ei olisi koskaan syntynyt.

Kirjan tiimoilta voit käydä keskustelua blogissani tai somessa tunnisteella #satokaudensmoothiet. Kannustan myös jokaista suunnittelemaan sesonkikasviksista itse reseptejä ja jakamaan niitä kaikille edellä mainitulla tunnisteella. Vaikka itse kirjoittaminen on nyt ohi, kirjaprojekti ei minun osaltani pääty suinkaan julkaisuun. Blogini lukijat tulevatkin vielä kuulemaan Satokauden smoothieista lisää täällä blogissani.

Oikein antoisia lukuhetkiä Satokauden smoothieiden parissa!

P.S. Kirjassa käytetyt lähteet löydät alla olevasta tiedostosta

Satokauden smoothieiden lähteet

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *