#Dieetti2015 viikko 2: Muhos-viikko

Dieettini toinen viikko ristittiin sattuneesta syystä Muhos-viikoksi.

Viikon teemana oli Muhos, koska menin kirjoittamaan kanssatreenaajan Facebook-päivitykseen (jossa hän kertoi ostaneensa vaaleanpunaiset vetoremmit) pitäväni vaaleanpunaista ”Mimmin kunta Muhos”-hikipantaa päässä salilla, jos kommenttini saisi 15 tykkäystä. No, lopputulos oli tietysti arvattavissa:

Kun kerta jotakin tuli luvattua, niin siitä ei sovinnut alkaa luistamaankaan. Toisaalta olen julkaissut netissä itsestäni kuvia pelkissä alusvaatteissa, eli loppujen lopuksi vaaleanpunainen hikipanta päässä salilla ei taidakaan olla kovin nolo juttu.

Joka tapauksessa treenasin viikon salitreenit hikipanta päässäni.

Treenit

Hikipannan siivittämänä sain puserrettua mukavasti itsestäni tehoja irti treeneissä. Joissakin harjoitteissa sarjapainot ja toistot pysyivät ennallaan, kun taas joissakin harjoitteissa tapahtui pientä kehitystä ylimääräisten toistojen muodossa. Kyykyt tuntuivat perjantaina varsin kevyeltä, joten sain riipaistua ennätyspainot eli 132.5kg x 10. Alla oleva video on tiistain treenistä, jolloin niskassa oli 142.5kg rautaa.

(Vinkki: pysäytä video aina kyykyn ala-asennossa ja katso ilmettäni)

Myös parissa muussa harjoitteessa painot liikkuivat paremmin kuin koskaan, joten treenien puolesta kyseessä oli oikein mainio viikko.

Kehonkoostumuksen liikkeet

En tehnyt dieettiini tai treenimääriini mitään muutoksia, koska ounastelin toissa viikolla aloitettujen kovempien treenien keränneen lihaksiin nestettä, jonka aikaansaama painonnousu naamioi todellisen rasvan palamisen. Tämän vuoksi painoni ei muuttunut toissa viikolla suuntaan tai toiseen.

Kyseinen ounastelu saattoi osua oikeaan, sillä paino alkoi loppuviikkoa kohden pudota oikein mukavaa tahtia. Itseasiassa paino putosi niin hienosti, että muutin mieltäni poikkeuspäivän pitämisen suhteen. Aikaisemmista suunnitelmista poiketen söin siis lauantaina normaalia dieettipäivää enemmän kaloreita. Painon tarkkailun lisäksi mittasin tiistaina vyötärönympärykseni. Tulos: 81cm.

-0.52kg edellisestä viikosta

Koska otin Muhos-hikipannan käyttöön, en muuttanut dieettiäni ja treenejä mitenkään ja painoni putosi, mikä on ainoa mahdollinen, looginen johtopäätös, jonka voimme tehdä?

Vaaleanpunaisen Muhos-hikipannan pitäminen salilla laihduttaa!

Tekemäni päätelmä on toki aivan posketon, eikä sille ole mitään järkeviä perusteita. MUTTA: jos olisinkin maininnut ottaneeni käyttöön ”uuden ja todella tehokkaan rasvanpolttajan HyperShred O8:n” ja päätellyt laihtumisen johtuvan siitä, kukaan ei olisi enää ihmetellyt mitään ja tuote olisi saanut lisää ostajia.

Tämä asia on malliesimerkki omien kokemuksien sudenkuopista: ihmisillä on olemassa jo valmiiksi vaikkapa muiden kokemuksista muodostunut ennakkokäsitys jonkin asian toimivuudesta. Tämä ennakkokäsitys antaa jo valmiiksi ihmiselle signaalin menetelmän lopputuloksesta, joka on sitä helpommin positiivisempi, mitä positiivisempi on ennakkokäsityskin. Tämän takia omiin kokemuksiin on hankala luottaa ja niiden perusteella ei voida tehdä yleistyksiä, jotka koskevat useampia ihmisiä.

Toinen hauska huomio liittyy siihen, että vaikka söin lauantaina 75 grammaa  hiilihydraatteja ja 400kcal enemmän kuin normaalisti, painoni oli silti pudonnut sunnuntaina. Tämä on sangen mahdollista ja toki tiedän, mistä tämä voi johtua.

Miinuskaloreilla oleminen ja treenaaminen nostaa stressihormoni kortisolin pitoisuutta, mikä saa elimistön kerryttämään itseensä nestettä. Kun yhtenä päivänä syödäänkin enemmän kaloreita, miinuskaloreilla olemisen johdosta koholla ollut kortisoli laskee, ja nesteet saattavat lähteä liikkumaan. Seurauksena paino saattaa pudota tankkaamisesta huolimatta ja kunto parantua silmin nähden seuravaan päivään mennessä. Tämä on yksi syy, jonka vuoksi suosin itse menettelyä, jossa ”tankataan” pienemmin kerran viikossa kahden tai neljän viikon välin ja suuremman tankkauksen sijaan.

Esimerkiksi Mikko Ovaskainen (SM-tason kehonrakentaja) kertoi muistaakseni uusimmassa BODY-lehdessä syöneensä dieetillään yhtenä päivänä 10 000 tai 11 000 kilokaloria, joka on aika paljon ruokaa, ja hänen painonsa oli noussut seuraavaan päivään mennessä 300 grammaa eli toisin sanoen ei juuri ollenkaan (Ovaskainen painaa ainakin sen 100kg). Hänen kohdallaan on voinut käydä juurikin niin, kuten kerroin tuossa yllä.

Yllä oleva voi toki olla myös yksi tekijä sille, miksi painoni ei pudonnut edellisellä viikolla lainkaan. Yleensä painon laskeminen saattaakin mennä esimerkiksi näin:

  • ei tapahdu mitään
  • ei tapahdu mitään
  • ei tapahdu mitään
  • BUUM!! 600 grammaa lähti yhdessä yössä

Toki joissakin tapauksissa ajankohta, jolloin ei tapahdu mitään, voi olla pidempikin. Useimmat tietysti stressaantuvat kovasti tässä vaiheessa painon putoamisen tyssähtämisestä, mikä lisää entisestään kortisolin määrää -> nesteitä kertyy entisestään -> paino ei näytä pudonneen, vaikka tosiasiassa rasvamassa on pienentynyt.

Tämän vuoksi ei useimmiten kannatakaan tehdä dieetin suhteen äkkiliikkeitä tai paniikkiratkaisua, vaan tarkastella kaloreita mielellään kahden viikon välein. Stressaaminenkaan ei auta asiaa, joten maltillinen viikonloppuvapaa dieetistä saataa tehdä joskus ihmeitä.

Näitäkään juttuja en olisi oppinut ilman Lyle McDonaldia. Tästä kirjoituksesta löytyy lisää tietoa kuvailemastani asiasta.

Ruokailut

Maanantaina olin muuttoapulaisena sellaiset viitisen tuntia. Söin päivän aikana normaalisti makrotavoitteiden mukaan, minkä lisäksi söin muuttamisen tauottua yhden palasen korvapuustia ja yhden Focacciaa kahvin kyytipoikina. Jos en saanut kantamisen ja ravaamisen aikana kulutettua noita palasia, niin sittenpähän en saanut.

Tiistai oli laskiaistiistai, joten sitähän piti juhlistaa. Tällä kertaa tyytyminen oli pakastepullaan, joka halkaistiin ja koristeltiin itse:

Keskiviikon makrot unohdin merkitä taulukkoon. Ollos huoleton, ahmintaan en sortunut.

Perjantaina söin puolikkaan viinerin, jonka makroksi arvioin proteiinin jämiä, 15 grammaa hiilareita ja 10 grammaa rasvaa. Tämän takia jätin päivän lopulliset makrot vähän alakanttiin.

Lauantain poikkeuspäivänä kävimme juhlimassa syntymäpäiviä, jolloin söin mokkapalan sekä muutaman karkin ja sipsin. Arvio näistä makroista oli 2 / 26 / 10 / sellaiset 200 kcal. Synttäreistä minulla ei ole kuvia, joten laitetaan kuva viikolla syödystä kananuudelihässäkästä.

Sunnuntaina söin donitsia. Eikö olekin aivan säälittävän näköinen?

Tässäpä viikon makrot yhteenvetona. Laitan makrot taulukkoiden sijaan kuvina, koska edelliseen yhteenvetopostaukseen laitettu taulukko sotki näköjään tämän sivuston mobiilikäytettävyyden, ja siitähän minä en tykkää.

Yhteenveto

Tällä viikolla oli kuntokuvien ottamisen aika. Nämä kuvat ovat siis tämän viikon lähtökunto eli ne ovat otettu maanantaina. Alla olevista kuvista näkee, että vatsan seudulta on hävinnyt ainakin pöhöä, jos ei muuta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa taisin unohtaa kokonaan etureisien jännittelemisen, mutta näitähän sattuu.

Sanotaan, että toimivaa reseptiä ei kannata muuttaa. Pidänkin tämän viikon makrotavoitteet samana kuin edelliselläkin viikolla eli 160g / 450g / 65g. Suunniteltu aerobinen liikunta saa myös jäädä vielä takataskuun. Poikkean kuitenkin sikäli viime viikon metodeista, että ajattelin jatkossa treenata ilman vaaleanpunaista Mimmin kunta Muhos -hikipantaa.

Katsokaahan vaan, niin painoni putoaminen loppuu heti tämän vuoksi!

#Dieetti2015 viikko 3: nuhaviikko

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *