#Dieetti2015 viikko 3: nuhaviikko

Nauhoittaessani kuudetta videologia Muhos-viikon sunnuntaina minuun iski hillitön nuha, joka jatkui aina kolmannen viikon sunnuntaihin. Tästä syystä dieettini kolmas viikko oli osuvaa nimetä nuhaviikoksi.

Aikataulullisten ongelmien vuoksi tämänkertaisen dieettiyhteenvedon kirjoittaminen venähti hieman haluttua pidemmälle. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että kyseessä on edellinen viikko dieetistäni (23.2-1.3) eikä tämä viikko (2.3-8.3).

Treenit

Nuhan iskettyä ja äänen muututtua käheämmäksi ensimmäinen ajatukseni oli tietysti, joutuisinko jättämään salitreenejä väliin. Tarkkailin koko viikon oloani ja mittailin kuumetta. Koska en ollut kuumeessa ja treeni-intoa riitti, en lopulta jättänyt yhtään salitreeniä väliin.

Treenit tuntuivat ymmärrettävästi raskaammilta kuin terveenä, kun ilma ei kulkenut rööreissä aivan entiseen malliin. Sain kuitenkin pidettyä sarjapainosta kiinni ja tehtyä muutamissa liikkeissä ennätyksiä.

Kotona ollessani aivastelin ja niistin nenää, mutta treenien aikaan oloni oli huomattavasti parempi kuin kotona. Esimerkiksi eräänä treenipäivänä aivastelin pitkin päivää ja juuri ennen salille lähtöä, mutta salitreenin aikana en aivastellut saatika niistänyt nenää. Kotiin päästyäni aivastelu jatkui taas entiseen malliin.

Joissain tilanteissa nuhassa treenaaminen voi olla siis jopa hyödyksi ja tehdä olosta paremman, kun urheileminen saa hengityselimistön työskentelemään kovempaa kuin levossa. Sitä en osaa sanoa tarkkaan, nopeuttaako tämä paranemista. Oma veikkaukseni on, että kyllä parantaa, kun pöpöt lähtevät liikkeelle.

Kehonkoostumuksen liikkeet

Painon putoaminen alkoi hidastua viime viikolla, mutta en ole erityisemmin huolissani tästä asiasta, koska salin puolella tulokset puolestaan parantuvat koko ajan. 350 grammaa pudotusta on kuitenkin vielä aivan hyvä tulos yhdelle viikolle. Muhos-hikipannan pitäminen salilla ei tainnutkaan olla se tekijä, joka sai minut laihtumaan. Noh, joskus sitä tulee tehtyä virheellisiä päätelmiä.

Vasemmalla nuhaviikko, oikealla Muhos-viikko

Painon tarkkailemisen lisäksi mittasin torstaina vyötärönympäryksen. Viimeksi lukema oli 81cm, nyt 79.5-80cm. Edistymiskuvien ottaminen ei ollut viime viikon asialistalla.

Ruokailut

Olen lähinnä postannut kuvia ”hassuista” ruoista näiden dieettiyhteenvetojen yhteydessä. Joku saattaa saada toiminnastani sellaisen kuvan, että nämä hassut ruoat dominoisivat dieettiäni. Kyseessä on virheellinen olettamus, sillä yleensä kauppareissun jälkeen keittiön pöytä näyttää jotakuinkin tältä:

Pienistä herkkujen syömisestä huolimatta uskallan väittää, että syön dieetilläni paljon monipuolisemmin kuin monet muut painoaan pudottavat henkilöt. Uskallan myös väittää, että syön paljon enemmän kuitua kuin moni muu. Kuidun saantisuosituskin (muistaakseni 35g miehille) ylittyy useimpina päivinä kirkkaasti.

Eivätkä ihan kaikki herkut ole edes riisuttu täysin ravinteista. Esimerkiksi rahkapullasta saa vähän kalsiumia.

Puolikkaasta, vaaleanpunaisella tomusokerilla kuorrutetusta munkista saa 53% hyvää mieltä.

Puffetin minttujäätelö taas vie 5.9% päivän kaloreistani (183 kcal), mutta täyttää 100-prosenttisesti herkkujen päivän saantisuosituksen. Lyhyellä matematiikalla 94.1% päivän kaloreista jää sijoitettavaksi muihin ruokiin.

Alla on tuttuun tapaan yhteenveto viikon makroista.

Yhteenveto

Sunnuntaihin mennessä nuhani alkoi olla jo selätetty, joten tämä viikko päästiin aloittamaan hyvistä lähtökohdista. Tällekään viikolle en tehnyt muutoksia makroihini. Tämä viikko mentiin siis samoilla tavoitteilla kuin yllä olevassa kuvassa.

Treeneihini jouduin sen sijaan tekemään muutoksia olosuhteiden pakosta. Instagram-tiliäni seuraavat tietävät, mistä on kyse, mutta muut saavat odottaa paljastustani seuraavaan dieettiyhteenvetoon.

#Dieetti2015 viikko 4: ”Nyt kyllä tapahtu jottain”

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *