Treeniä muualla: Liikuntakeskus Core (Haukipudas)

EDIT 11.6.2014: Liikuntakeskus Core Haukipudas on laajentamassa toimintojaan Haukiputaan Kelloon, kunhan upouudet tilat valmistuvat ensin. Siellä ei ainakaan pitäisi kärsiä ahtaudesta!

Vaikka Classic Gymistä on vuosien saatossa muodostunut toinen kotini ja treenipaikkani, käyn silloin tällöin muillakin kuntosaleilla treenaamassa, joko olosuhteiden pakosta matkojen tai muun syyn takia tai ihan vain huvikseni esimerkiksi avoimien ovien päivänä. Nämä kuntosalit on hyvä niputtaa uuteen kirjoitussarjaan ”Treeniä muualla”, jossa arvostelen näitä treenipaikkoja ja joka alkaa tänään. Yritän olla arvosteluissani mahdollisimman objektiivinen, mutta sanon jo nyt, että kotisaliani on erittäin vaikea päihittää 🙂

Eilen minulla oli työkeikka nykyään Ouluun kuuluvalla Haukiputaalla. Päivän mittaan minulla oli sen verran luppoaikaa, että päätin lähteä käymään kuntosalilla. Ouluun ja Classic Gymille en jaksanut ajaa, joten treenipaikakseni valikoitui aikaisemmin tiedossani ollut Liikuntakeskus Core Haukipudas, joka tarjoaa kuntosalin lisäksi spinning-, ryhmäliikunta-, fysioterapia- ja hierontapalveluja.

Matkani Coreen alkoi hieman takellellen. Tiesin kyllä suurin piirtein, missä Core sijaitsee, mutta en siltikään löytänyt perille ilman navigaattoria. Noloa!

Tekniikka pelastaa!

Kymmenen minuutin säätämisen jälkeen selvisin perille:

 

Coreen pääsee kulkukortilla klo 06-23

Ulkoa rumalta näyttänyt, mutta sisältä oikein moderniksi paljastunut liikuntakeskus Core on kolmikerroksinen rakennus ja taitaa olla ainoa yksityinen kuntosali Haukiputaalla. Kaupungin ylläpitämiä kuntosaleja Haukiputaalla sijaitsee ainakin Vesi-Jatulissa.

Saavuin sisälle katutasossa sijaitsevaan toiseen kerrokseen, jossa sijaitsivat mukavilta näyttäneet ryhmäliikunta- ja spinningtila. Lisäksi katutasossa sijaitsi eteisaula ja vastaanotto, joka oli oikein tilava pöytineen ja jossa myytiin lisäravinteita, superfoodeja ja fitnesskamppeita joka lähtöön. Myös naisten pukuhuone sijaitsi toisessa kerroksessa.

Vastaanottotiskille ilmestyi mukavalta vaikuttanut miekkonen. Hän otti nimeni ylös ja veloitti ”tutustumiskäynnistä” minulta viisi euroa, mikä on mielestäni hieman kallis hinta: esimerkiksi Classic Gymillä tutustumiskäynti on ilmainen.

Istahdin hetkeksi vastaanottoaulassa sijaitseville pöydille ja söin banaanin: edellisestä ateriastani oli kulunut sen verran aikaa, että ennen treeniä oli hyvä saada vähän energiaa banaanista ja energiajuomasta.

Eväshetken jälkeen kävelin portaat ylös kolmanteen kerrokseen. Kolmannessa kerroksessa eli yläkerrassa sijaitsi ainakin miesten pukuhuone ja hierontapalveluja.

Miesten pukuhuone oli erittäin kivan näköinen:

Pukuhuoneessa sijaitsi mukavan pehmeitä sohvia ja kodikas WC.

Liikuntakeskus Core Haukipudas — kuntosali

Vaatteet vaihdettuani siirryin toisen kerroksen kautta alakertaan, jossa sijaitsi kuntosali ja raikui radiosta uusimmat hitit: Helsingistä lähdettiin pakoon Hankoon kaksi kertaa treenini aikana, mistä sain hyvän treeniraivon päälle.

Kuntosalilta minulla ei valitettavasti ole yhtään kuvaa, koska kuvaaminen oli ainakin kuntosalin puolella kielletty. En ymmärrä tätä kieltoa lainkaan, koska en näe siinä mitään pahaa, että asiakkaat ottavat kuntosalin tiloissa kuvia ja jakavat niitä sosiaalisissa medioissa eteenpäin: kuntosali saa siinä ilmaista mainosta. Minäkin olisin mielelläni laittanut tähän arvosteluun kuvan tai kaksi. Toisen kuvaaminen salaa on tietysti asia erikseen, ja siihen tulee puuttua ankaralla kädellä.

En jaksanut alkaa purnaamaan kuvauskiellosta henkilökunnalle, mutta näppäränä kundina piirsin kuitenkin alakerrassa sijaitsevan kuntosalin pohjapiirroksen kaiken kansan nähtäväksi:

Liikuntakeskus Coren kuntosalin pohjapiirros. En tiedä, mitä oikeassa alalaidassa sijaitsee.

Liikuntakeskus Coren hieman pienehkö kuntosali on jaettu näkemykseni mukaan kolmeen osaan (kts. yllä oleva kuva). Ensimmäinen osa eli Powerpuoli on tarkoitettu kyykkäämistä, penkkaamista ja muita raskaita moninivelliikkeitä varten. Toisessa osassa sijaitsivat käsipainot ja muutamia laitteita sekä pääosin aerobiset laitteet. Kolmannen osan nimesin ”Technogymiläksi”, koska se oli täynnä Technogymin kuntosalilaitteita.

Powerpuoli vaikutti ihan pätevältä paikalta, mitä kävin siellä nyt lyhyen aikaa tutustumassa. Siitä puolesta minulla ei ole huonoa sanottavaa, koska Powerpuoli oli oikein tilavakin.

Minun yläkropan treenini kului pääosin osassa 2, jossa sijaitsi uusia käsipainoja ja hyviä Technogymin laitteita (Smith, ristikkäistalja) ihan mukavasti. Osa 2 oli kuitenkin kooltaan järjettömän pieni, koska olen aika varma, että kuntosali oli rakennettu osin squash-kentän tilalle. Käsipainola oli siis aika lailla squash-kentän levyinen ja todella ahdas paikka. En haluaisi tehdä ruuhka-aikana treeniäni tuossa ahtaudessa..

Kuvan ylälaidassa sijaitsevat Gymtecin laadukkaat käsipainot oli ladottu telineeseen miten sattuu: kaksi samaa käsipainoa ei sijainnut välttämättä vierekkäin, joten telineessä saattoi olla vierekkäin 17.5:n ja 40:n kilon käsipainot. Yritäpä siinä sitten etsiä oikeat kässärit telineestä..

Lisäksi jouduin ottamaan Smith-laitteesta painot pois ennen omaa liikettäni, koska edeltävä treenaaja jätti (unohti?) ne siihen tehtyään Smithissä hetkeä ennen pystysoutua. Nämä seikat kertovat mielestäni treenaajien (+ henkilökunnan) huonosta asenteesta yhteisen hyvän eli viihtyvyyden eteen.

Technogymilässä sijaitsi nimensä mukaisesti Technogymin uudehkoja ja hyvässä kunnossa olevia laitteita. Paljon ensimmäistä ja toista osaa matalampi huone oli kummallisen pimeä: se oli täynnä kummallisia spottivaloja, joiden tuottamasta vähäisestä valosta tuli ensimmäiseksi mieleen ravintola eikä kuntosali. Testaamani muutamat laitteet sinällään vaikuttivat oikein hyviltä.

Yleisesti ottaen treenit uusissa paikoissa ovat aina vähän hakemista esimerkiksi painojen kanssa. Minun treenini onnistui loppupeleissä aivan hyvin, vaikka välillä jouduin väistelemään ahtaudessa muita treenaajia, joiden olkavarren ympärysmitta kieli siitä, että Coren kuntosalia taitavat käyttää Haukiputaan isoimmat kaverit. Eräs Body fitness -kisaajakin (Laura Kivari) taitaa treenata Coressa.

Siivoojaakin jouduin väistelemään treenin loppupuolella: sali olikin siivoltaan esimerkillisessä kunnossa.

Treenin jälkeen suuntasin saunaan, mikä on kohdallani harvinaista: en yleensä jaksa roudata suihkukamppeita ja puhtaita vaatteita salilla mukana, joten esimerkiksi saunan puuttuminen ei olisi haitannut minua lainkaan. Liikuntakeskus Coressa saunoja oli miesten pukuhuoneessa peräti kaksi, tosin toisen saunan toimivuudesta en ollut varma.

Saunan ja suihkun jälkeen söin vielä vähän riisipuuroa vastaanottoaulassa:

Liikuntakeskus — arvostelu

Ensimmäisen osan kunniaksi minun täytynee kehittää jokin arvostelukriteeri, joten ajattelin ottaa vertailukohdaksi kotisalini Classic Gymin. Käytän tästä lähtien arvosteluissani  ”Classic Gym -indeksiä”, joka mukailee glykeemistä indeksiä. Glykeemisessä indeksissä ruoka-aineita verrataan vaaleaan leipään, jonka glykeeminen indeksi on 100 ja joka nostaa verensokerin hetkessä kattoon.

Tulevassa de facto -standardissa eli Classic Gym -indeksissä kuntosaleja verrataan Classic Gymiin, jonka Classic Gym -indeksi on puolestaan 100, koska Classic Gymillä käyminen nostaa treenifiiliksen hetkessä kattoon.

Otetaan ensiksi kuitenkin lyhyt yhteenveto vierailusta:

+ Uudet laitteet

+ Hyvät sosiaaliset tilat

+ Monipuolinen valikoima lisäravinteita, superfoodeja yms.

Siistissä kunnossa

– Paikoin kummallisen pimeä 

– Pieni kuntosali ja ruuhka-aikana varmasti pelottavan ahdas

– Muutamia laitepuutteita (pienuuden takia)

– Painot sekaisin käsipainoalueella, painoja laitteissa (huono asenne)

– Ei ilmaista tutustumiskäyntiä

Keskivertokäyttäjä: oikeastaan kuka tahansa haukiputaalainen, joka tykkää käydä kuntosalilla. Haarukka kallistunee enemmän tosissaan treenaaviin.

Musiikki: radio (NRJ?)

Arvostelu

Hinnasto ja korttivaihtoehdot - 7.3
Tilat yleisesti - 7.5
Laitteisto - 8.5
Yleinen tunnelma - 7.4

7.7

Liikuntakeskus Core Haukipudas on siisti, moderni ja hyvin pidetty kuntosali, joka lienee pienistä puutteistaan huolimatta ainoa vaihtoehto Haukiputaalla asuvalle tai vierailevalle henkilölle.

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Coren Facebook-sivulta tänne eksyin, saatanpa poiketa toistekin lukemassa kirjoituksiasi. Tunnistin kotisalini kirjoituksestasi, hyviä huomioita. Ahtauteenkin on onneksi tulossa parannusta kun uudet tilat saadaan valmiiksi. Haukiputaan isoimpien miesten sekaan mahtuu Coressa mainiosti myös itseni kaltaiset ihan tavalliset tallaajat, keski-ikäiset naishenkilöt. Tunnelma on mukava ja kaikki tuntuvat olevan tervetulleita, niin henkilökunnan kuin kanssatreenaajienkin mielestä.

    • Hei ja kiitos kommentistasi! 🙂

      Salin yleinen tunnelma ja fiilis on pomminvarmasti yksi tärkeimmistä treenifiiliksen tuojista, eikä sitä voi välttämättä havaita ulkopuolisen toimesta yksittäisellä käyntikerralla. Myös kotisalillani tunnelma on erinomainen ja kannustava. Sellaisessa paikassa on huoletonta treenata ja tuloksiakin on helpompi saada aikaan.

      Tuo uutinen uudesta rakennuksesta tavoitti minut pari päivää Coressa käyntini jälkeen. Taidanpa lisätä siitä maininnan tähän tekstiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *