"Mikä on paras dieetti?" on kysymys, joka kiinnostaa varmasti monia. Minä satun tietämään oikean vastauksen ja kerronkin sen nyt sinulle.

Mikä dieetti on paras dieetti?

Näin vuoden alussa moni terveydestään huolissaan oleva heittää vanhat ruokailutottumuksensa kertaheitolla romukoppaan ja päättää aloittaa noudattamaan jotakin uutta dieettiä. Tavoitteena on tietysti aloittaa paras dieetti — sellainen, jolla laihtuu.

Sirpa töistä osti jouluähkyissään marketista ostoskärryllisen ateriankorvikkeiksi tarkoitettuja pussikeittoja, patukoita ja smoothieita, kun kerta olivat tarjouksessa. Sirpa aikoo syödä näitä makuhermoja kutkuttelevia ateriankorvikkeita ainakin seuraavat kolme kuukautta.

Naapurin Ville vaihtoi margariinin voihin ja rasvattoman maidon täysmaitoon. Keittiön kaapissa olleet riisit ja makaroonit vietiin roskiin ja leipäkorin sisältö syötettiin linnuille. Villen taloudessa ei syödä aamulla enää puuroa tai muroja vaan munia ja pekonia: Ville nimittäin karsi ruokavaliostaan hiilihydraatteja rankalla kädellä pois eli ryhtyi karppaamaan.

Joka maanantaisen salibandyvuoron vakiojäsen Pekko päätti siirtyä ruokailuissaan ajallisesti 10 000 vuotta taaksepäin ja alkaa syömään kuin kivikautiset metsästäjä-keräilijät. Pekko ei syö enää leivonnaisia, koska eihän kivikaudellakaan paistettu pullia eikä kostutettu torttuja.

Erilaiset dieetit

Nykyajan maailma on pullollaan erilaisia dieettejä, joita lääkärit ja gurut ovat suuressa viisaudessaan kehitelleet. Kaikkea mahdollista löytyy: klassisin esimerkki on tietysti (Tähän kehittäjän nimi tai joku fantsu erisnimi)-dieetti.

Sitten löytyy sellaisia dieettejä, jossa aluksi syödään pari päivää, mutta sitten ei enää juuri syödäkään muutamaan päivään eli 5:2-, 4:3-, 6:1, 777:869- ja muut vastaavat paastoiluun perustuvat dieetit.

Näitähän riittää. Siitä vaan valkkaamaan itselle sopiva dieetti!

Hyvä-, ala- ja yläkarppausta ei passaa missään nimessä jättää mainitsematta, koska siitäkös karppaajat vetävät herneen nenään; heille kun karppaus on se ainoa oikea tapa syödä. Myös erilaiset kirjainyhdistelmiä sisältävät eli VLCD-, ACKD-, CKD- ja ABCDEFGHIJKLMN-dieetit voivat olla jollekin tuttuja (tuo viimeinen ei ole oikeasti dieetti).

Näistä ja kymmenistä ellei sadoista mainitsematta jääneistä ruokavalioista pitäisi sitten muka valita se paras.

Kaikkien aikojen paras dieetti

Yllättävää kyllä valinta ei ole kuitenkaan yhtään vaikea:

Paras dieetti on sellainen, joka pitää sinut terveenä ja jota pystyt noudattamaan jatkuvasti omien tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Tavoitteita voi olla monia ja ne riippuvat henkilöstä. Minun tavoitteeni on tällä hetkellä lihominen, mikä ei varmastikaan ole tavoitteena suurimmalla osalla ihmisistä. Yleisimpiä ovat luonnollisesti painonhallintaan liittyvät tavoitteet, mutta myös esimerkiksi kolesteroliarvojen tai iho-ongelmien parantaminen voivat olla sellaisia asioita, joihin ruokavaliolla voi vaikuttaa.

Tämäntyyppisillä eväillä pääsee jo aika pitkälle. Kuva: National Cancer Institute

Terveysnäkökulma kannattaa tietysti pitää mielessä: on esimerkiksi hiukan eri asia pitää paino samana syömällä eineksiä ja roskaruokaa kuin tehdä se syömällä pääsääntöisesti itse valmistettua ruokaa ja kasviksia.

Toki joskus saa ja pitääkin herkutella. Hamppariateria tai suklaalevy silloin tällöin ei tietääkseni ole tappanut vielä ketään. Itselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti herkuttelua voi joutua kuitenkin karsimaan tai sen joutuu jopa hetkellisesti lopettamaan.

Jatkuvuusnäkökulma on toinen parhaan dieetin tunnusmerkki. On tärkeää, että ruokavalion noudattaminen on mahdollista vuodesta toiseen. Mikäli et voi pitää näppejäsi irti leivästä ja perunasta, karppaus ei ole todennäköisesti sinulle sopiva dieetti, koska et voi tarpeen vaatiessa noudattaa kyseistä dieettiä jatkuvasti.

Mikäli jompi kumpi tai molemmat edellä mainituista asioista (terveys, jatkuvuus) ovat pielessä, on ruokavaliossasi todennäköisesti jotakin vikana.

Lopuksi

Mitään oikeaa vastausta otsikon kysymykseen ei voi antaa. Jollekin toiselle sopii kivikaudella eläneiden metsästäjä-keräilijöiden Paleo-ruokavalio, toiselle taas se paras dieetti on jokin toinen. Mielekäs tapa ei oikeastaan selviä kuin itse kokeilemalla. Ateriankorvikkeiden syömistä en kuitenkaan suosittele missään tapauksessa, koska oikotietä onneen ei ole olemassa eikä kitudieettiä noudattamalla pääse kuin ojasta allikkoon.

Lähiaikoina tulen kertomaan, miten minä syön. Kerron myös lisää omia ajatuksiani siitä, mikä on paras ruokavalio.

Saatte hieman esimakua tulevasta jo nyt. Alla olevasta listasta voittekin lukea ne ruoka-aineet, joita en missään nimessä syö:

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *