Polar V800 -urheilukello — kattava arvostelu

Kaupallinen yhteistyö: Addnature

Sain hienon mahdollisuuden ottaa käyttööni kempeleläisen Polar Oy:n valmistaman V800 GPS -urheilukellon, jonka tilasin aktiivisten ulkoilijoiden verkkokaupasta, Addnaturesta. Sain tuotteeseen lahjakortin Addnaturelta.

Kello on ollut käytössäni melkein kahden kuukauden ajan, ja kokemuksia sekä käyttötunteja kellosta on kertynyt tässä ajassa kiitettävästi. On siis aika kertoa käyttökokemuksiani kellosta sekä sen ominaisuuksia ja käytöstä eri tilanteissa.

Kirjoitus on jaettu eri osa-alueisiin alaotsikoiden mukaan. Klikkaamalla alaotsikkoa alta löytyvästä sisällysluettelosta pääset suoraan haluamaasi osioon.

  1. Ensituntuma ja käyttöönotto
  2. Fyysiset ja tekniset ominaisuudet
  3. Aktiivisuuden ja unen seuranta
  4. Urheilukäyttö
  5. Kellon erilaiset testit
  6. Yhteenveto ja pisteytys

Tavoitteenani oli tehdä mahdollisimman kattava arvostelu V800:sta, ja toivottavasti onnistuin siinä.

1. V800:n ensituntuma ja käyttöönotto

Alun perin vuonna 2014 julkaistu, mutta kesällä 2016 sekä ulkoa että sisältä uudistettu V800 on Polarin lippulaivatuote M600 Android Wear -urheiluälykellon ohella. Odotin siis vimpainystävällisenä henkilönä kovasti, että saan kellon vuoden 2016 mallin käyttööni ja että pääsen testaamaan sen ominaisuuksia.

V800:n paketti sisältää itse kellon, kellon latausporttiin kiinnitettävän USB-kaapelin ja erikielisiä pikakäyttöohjeita. Joissakin tuoteratkaisuissa paketti sisältää myös H7-sykesensorin ja -vyön. Minä omistin H7:n jo valmiiksi sykevälivaihtelukokeiluistani johtuen, joten en tarvinnut yhdistelmäpakettia.

Polar V800 GPS -urheilukello (saatu Addnature.fi:stä)

Suomalainen design on tunnettua maailmalla, mutta V800:n ulkonäöstä paistaa ensinäkymällä enemmänkin insinöörimäisyys. Erilaisista kestävistä muoveista, ruostumattomasta teräksestä ja alumiiniseoksesta valmistetun V800:n kello-osaa parhaiten kuvaavat adjektiivit ovat mielestäni sporttinen, kulmikas ja maskuliininen.

V800 on sporttisen näköinen kello

Sanoisin, että ainakin moniin älykelloihin ja joihinkin urheilukelloihin verrattuna v800 ottaa hiemaan takkiin ulkonäkönsä puolesta. Koska V800 on lähtökohtaisesti tarkoitettu pidettäväksi ranteessa koko ajan eikä pelkästään urheillessa, ulkonäkö saattaa muodostua joillekin henkilöille ongelmaksi. Toisaalta kello on suunniteltu ja tarkoitettu eritoten urheilukäyttöön, joten minunlaiselleni, sporttisen tyylin omaavalle henkilölle tai kellon ominaisuuksia ja toimivuutta yli kaiken arvostaville henkilöille ulkonäöllä ei ole juuri yhtään merkitystä. Joka tapauksessa minun silmiäni miellyttävän värin eli vuonna 2016 julkaistun kokomustan mallin lisäksi kelloa saa tai on saanut ainakin myös sinisen ja punaisen värisenä, jotka voivat sopia paremmin joidenkin ihmisten tyyliin.

V800:n käyttöönotto oli helppoa. USB-johto kiinnitettiin V800:n takaosassa sijaitsevaan porttiin, minkä jälkeen johto yhdistettiin tietokoneeseen.

USB-laturi kiinnitettynä kellon USB-porttiin

USB-porttiin yhdistämisen jälkeen nettiselaimessa avautui Polar Flow -palvelu, johon tulee tehdä ensimmäiseksi käyttäjätili. Tämän jälkeen palveluun syötetään käyttäjätietoja kuten ikä, paino ja pituus sekä syötetään haluttu aktiivisuustaso useista eri vaihtoehdoista. Näitä tarvitaan sekä aktiivisuustavoitteiden seurantaan ja/tai kalorinkulutuksen tehokkaaseen laskemiseen. Flowhun on saatavilla myös mobiilisovellus, jota voi käyttää vasta nettiversiossa tehtävän käyttöönoton jälkeen. Käyttöönottoa ei nimittäin ollut minusta mahdollista tehdä ainakaan Android-puhelimella.

Kellon käyttöönottoa. Klikkaamalla isommaksi.

Esitietojen syöttämisen, laiteohjelmiston päivittämisen ja akun lataamisen jälkeen v800 oli valmis käytettäväksi. Ennen V800:n käyttöönottoa en ollut pitänyt kelloa ranteessani noin kahdeksaan vuoteen, joten kelloon ranteessa sai totutella. Muutaman ensimmäisen käyttöpäivän ajan ranteessa tuntui välillä outoa kutinaa, joka kuitenkin on sittemmin poistunut kelloon tottumisen myötä.

V800 ranteessa

V800 on melko tuskallinen laittaa ranteeseen, sillä polyuretaanista valmistettu ranneke yhdistettynä ruostumattomasta teräksestä ja alumiiniseoksesta valmistettuun solkeen muodostavat kitkaisen yhdistelmän. Aluksi minusta tuntui, että en saa edes laitettua kelloa ranteeseeni. Sittemmin olen ratkaissut tämän asian siten, että kastelen rannekkeen hanan alla aina ennen kellon laittamista tai pois ottamista, mikä tekee prosessista huomattavasti miellyttävämmän ja sujuvamman.

2. V800:n fyysiset ja tekniset ominaisuudet

Kuten kellon pakkauksen kannen infokuvasta selviää, V800 taipuu ominaisuuksiensa puolesta vaikka mihin käyttöön.

Yleisluontoinen esittely V800:n ominaisuuksista

Yllä oleva kuva on kuitenkin vain yleisluontoinen pintaraapaisu, sillä kellossa on aivan älyttömän runsaasti ominaisuuksia, joista useimmista en ollut edes tietoinen ennen kuin luin pikaohjeisiin verrattuina huomattavasti laajemmat, netissä saatavilla oleva ohjeet. Suosittelenkin, että käyttöohje luetaan läpi ennen kellon käyttöönottoa tai jopa ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta tietää, mihin kaikkeen V800 pystyy.

Noin 80 grammaa painava V800 on vedenkestävä aina 30 metriin asti, joten sitä voi käyttää esimerkiksi uidessa. Kelloa kutsutaankin joissain yhteyksissä triathlon-kelloksi. Vedenkestävyydestä ei ole ollut minulle kuitenkaan etua muuten kuin siten, että voin huoletta käydä suihkussa ja pestä käteni kello ranteessa. Ranneke on muuten sellaista materiaalia, että se on imenyt itseensä käyttämäni suihkusaippuan tuoksun.

En ole kehdannut pitää kelloa päälläni saunassa, sillä Polarin mukaan kellon maksimikäyttölämpötila on 50 astetta, ja erään ystäväni omistaman Polarin M400-kellon näyttölasin alle on kuulemma ilmestynyt kosteutta saunareissujen seurauksena. Paljon 50 astetta kuumempi sauna ja V800 ovat siis potentiaalisesti huono yhdistelmä, enkä minä halua kosteushaittoja omalle kellolleni, joten tähän mennessä kello on ollut poissa kädestäni lataamisen ja saunomisen aikana.

V800 on vedenkestävä aina 30 metriin asti. Kellon vasemmassa laidassa Light- ja Back-näppäimet.

Kellon näytön lasi on tiettyyn pisteeseen asti iskun- ja naarmunkestävää Gorilla-lasia. Tälle on ehdottomasti tarvetta, sillä kuukauden aikana kelloni ei ole välttynyt iskuilta. Olen muutamaan otteeseen todennut, että ”No nyt se meni”, kun kello on koskenut tai raapaissut muutaman kerran ainakin kivi- ja puuseinää, lavuaaria ja kaappien ovia. Ainakaan vielä näyttölasiin ei ole kuitenkaan ilmestynyt naarmuja tai kolhuja. Kuukauden aikana kello on ollut kirjaimellisesti kakan (vaippaa vaihtaessa voi sattua kaikenlaista), lumen ja ties minkä peitossa, eikä kellossa näy käytön jälkiä. Tämä voi olla myös syy, miksi V800:n muotoilu on insinöörimäinen; se on tehty kestävistä materiaaleista ja luotu kestämään kovaa käyttöä.

Kellon näyttö itsessään on kaksivärinen. Näytössä on mukavan kirkas taustavalo, jonka voi aktivoida hetkeksi päälle kellon Light-nappia painamalla, joten kelloa voi käyttää myös pimeällä. Lisäksi taustavalon voi laittaa urheilutilassa pysymään aina päällä, mikäli niin haluaa.

Jos pitää koko ajan puhelimen Bluetooth-yhteyttä päällä, on kelloon mahdollista kytkeä päälle älykkäät ilmoitukset. Ominaisuuden ollessa päällä halutut kännykän ilmoitukset kuten esimerkiksi ilmoitukset sähköposteista tai somekommenteista näkyvät kellon näytöllä värinähälytyksen kera. Ilmoituksia voi kuitata kellon napeilla, eli esimerkiksi tulevat puhelut voi ottaa vastaan tai hylätä tai esimerkiksi musiikkikappaleita voi vaihtaa kellon nappeja painamalla. Tämä ominaisuus on kätevä lisä kellon toimintoihin, sillä näin esimerkiksi tulevat puhelut eivät jää ikinä huomaamatta. Älykkäät ilmoitukset -ominaisuus päällä sekä kellon että puhelimen akun kesto kärsii hieman, joten en ole pitänyt tähän asti ominaisuutta päällä kuin ajoittain.

Polar V800:n älykkäät ilmoitukset toiminnassa

V800:n akun kesto sinällään on erittäin hyvä. Noin 50 päivän aikana olen ladannut kellon 350 milliampeerin akun vaivaiset kolme kertaa, joten akun kesto on ylittänyt kaikki odotukseni. Olen tosin ollut hieman sairaana, joten en ole päässyt harjoittelemaan kovin aktiivisesti. Harjoittelu ja etenkin GPS:n käyttö syö jonkin verran kellon akkua, joten jollakin kestävyysurheilijalla akun kesto ei ole niin hyvä kuin minulla, joka ei tarvitse GPS:ää kovinkaan usein.

Akku latautuu täyteen tietokoneen USB 2.0-portista lataamalla noin kahdessa tunnissa. Kellon voi kuitenkin ladata omalla vastuulla myös verkkopistokkeeseen liitettävissä olevalla USB-sovittimella eli esimerkiksi kännykän laturilla, jos laturin lähtö on yhden ampeerin (1A). Tämä lyhentää latausaikaa jonkin verran, samoin se, jos tietokoneessa on USB 3.0-portti. Mikään ei myöskään estä lataamasta kelloa varavirtalähteestä, jos siinä on vain ampeerimäärältään sopiva lähtö.

3. V800 aktiivisuuden ja unen seurannassa

V800 on suunniteltu urheilukäyttöön, mutta se on samalla myös aktiivisuusmittari toimien jokapäiväisen aktiivisuuden, unen ja kalorinkulutuksen seuraajana. Kellon kolmiakselisen kiihtyvyysanturin avulla V800 pystyy päättelemään (tai yrittää päätellä) esimerkiksi käden liikkeiden rivakkuuden perusteella käyttäjän aktiivisuuden intensiteettiä, mitä henkilö kulloinkin tekee eli esimerkiksi istuuko, seisooko tai käveleekö hän vai onko hän makuuasennossa.

Kellon kiihtyvyysanturin tarkkuutta on tutkittu tieteellisessä tutkimuksessa¹. Tulokset eivät tosin olleet kovin mairittelevia, sillä jalassa pidettävään ja aikaisemmin tutkimuksen tekijöiden mukaan tarkaksi todettuun aktiivisuusmittariin verrattuna monissa V800:n ilmoittamissa arvoissa (mm. energiankulutus, aktiivisuuden intensiteetti ja päivittäisten askelten määrä) oli heittoa. Tutkimuksessa oli kuitenkin aika paha puute, eli koehenkilöt eivät pitäneet mittareita yhtä kauan aikaa päällään vuorokaudessa (V800:aa pidettiin noin 3t 40min enemmän päällä), mikä saattoi vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Tämän lisäksi on otettava huomioon, että tutkimuksessa oli todennäköisesti käytössä vuoden 2014 malli, johon nyttemmin tulleet sekä ohjelmisto- että laitepäivytykset ovat saattaneet tuoda lisää parannuksia muun muassa aktiivisuuden seurannan tarkkuuden suhteen.

Kiihtyvyysanturiset kellot eivät pysty (tietenkään) päättelemään sitä, onko henkilöllä esimerkiksi kädessään raskaita kantamuksia¹, mikä lisää tunnetusti kalorinkulutusta. Lisäksi aktiivisuusmittari ei tiedä käyttäjän perusaineenvaihduntaan vaikuttavan lihasmassan määrää. Muun muassa näistä syistä kannattaa muistaa, että jos V800:n aktiivisuusmittari antaa jonkin kalorilukeman päivän kulutuksesta, se on luonnollisestikin vain valistunut arvaus.

Mikäli kellon näytön perusnäkymän on valinnut tietynlaiseksi useista eri vaihtoehdoista, päivittäisen aktiivisuuden kertyminen näkyy kellon perusnäkymän aktiivisuuspalkissa aktiivisuuden ”murusten” kertymisenä palkkiin. Minä säädin oman aktiivisuustasoni niin korkealle, että ilman jatkuvaa seisoskelua ja pientä liikuskelua tai urheilua tavoitteeni on mahdoton saada täyteen. Aktiivisuusennätykseni ilman varsinaista liikuntasuoritusta taitaa olla tällä hetkellä noin 70–80%.

Kaksi erilaista perusnäkymää

Päivittäistä aktiivisuutta ja muita kellon toimintoja pääsee selaamaan painamalla kellon oikean reunan ylös ja alas -nappeja. Syvemmälle pääsee ylös- ja alas-nappien välissä olevaa punaista Start-nappia painamalla. Kellon käyttäminen napeilla on hetken opettelun jälkeen nopeaa ja intuitiivista.

Punaisen Start-napin molemmin puolin on muun muassa navigointiin käytettävät suuntanäppäimet

Yksi osa aktiivisuuden seurantaa on mahdollisuus valita asetuksista aktiivisuusmuistutus. Mikäli muistutus on päällä ja henkilö on ollut passiivisena kuten istunut paikallaan 55 minuutin ajan, kello ilmoittaa näytön ja värinäominaisuuden avulla, että nyt on aika lähteä liikkeelle. Mikäli liikkumiskehoitusta ei noudata 5 minuutin kuluessa, tulee Flowssa selattavaan aktiivisuuspäiväkirjaan ”passiivisuusleima”, jossa muistutetaan liiallisen paikalla olon tai istumisen negatiivisista terveysvaikutuksista. Aktiivisuusmuistutusten ansiosta olen huomannut lähteväni useimmiten liikkeelle, jotta minua ei ”rangaista” liiallisesta passiivisuudesta.

Välillä aktiivisuusmuistutuksen paikkaansa pitävyys on kuitenkin mietityttänyt, sillä vaikka seisoin kerran 55 minuuttia pöydän ääressä keinutellen lantiota musiikin tahtiin, sain silti aktiivisuusmuistutuksen. Ehkäpä käteni ei sitten liikkunut kellolle riittävällä tavalla.

Myös unen seuranta perustuu kiihtyvyysanturin arvioihin. Jos kelloa pitää kädessä nukkuessa, voi Polar Flown nettiversiosta tai sovelluksesta katsoa myöhemmin monien muiden tietojen ohella, kuinka pitkät unet nukkui ja toisaalta kuinka suuri osa unesta on ollut kellon mukaan syvää unta. Kuukauden aikana minun uneni on ollut kellon mukaan noin 80-85-prosenttisesti levollista. Jos en ole nukkunut perhepedissä, levollisen unen määrä on vähemmän yllättäen pompannut yleensä 90 prosenttiin tai jopa sen paremmalle puolelle.

Unen seurantaa mobiilisovelluksessa

Synkronointi Flow-palveluun tapahtuu joko tietokoneella käyttämällä USB-kaapelia tai iOS:lle ja Androidille saatavalla Flow-sovelluksella, johon V800:n voi synkronoida kellon sisältämää Bluetooth-yhteyttä käyttämällä. Yhteyden luominen ja synkronointi kestää yhteensä noin 20–30 sekuntia ja se tapahtuu painamalla pitkään kellon Back-nappia. Jälkimmäinen on varsin kätevä tapa synkronoida tiedot pilveen nopeasti ja vaivattomasti. Jos kelloa ei ole synkronoinut pitkään aikaan, niin silloin synkrointi kestää kauemmin.

Tämä ei liity suoranaisesti itse kelloon, mutta Polar Flown mobiilisovellus on verkkopalveluun verrattuna sangen vaatimaton, sillä monet Flowhun synkronoiduista tiedoista eivät pääse oikeuksiinsa sovelluksessa tai käytettäessä Flowta puhelimen selaimella. Käyttöönoton lisäksi kellon koko potentiaalin hyödyntäminen vaatii siis todennäköisesti tietokoneen omistamista, mikä ei ole nykyaikana mikään selviö tablettitietokoneiden lisääntyneen käytön vuoksi. Polar Flown mobiilisovelluksessa olisi muutakin pientä parannettavaa, mutta koska tämä on laite- eikä ohjelmistoarvostelu, ne kehitysehdotukset on syytä jättää seuraavaan kertaan.

4. V800 urheilukäytössä

Urheilukellon kuten V800:n arvostelu ei olisi mitään ilman urheilukäytön testaamista. Seuraavaksi on siis vuorossa kokemuksia kellon käytöstä urheilun aikana ja sen jälkeen.

V800:ssa on paljon esimerkiksi juoksemiseen ja uimiseen liittyviä ominaisuuksia, joista monesta voisi tehdä oman kirjoituksensa. Kello osaa esimerkiksi arvioida ranteen liikkeitä mittaamalla askeltiheyttä, jota voi käyttää juoksutekniikan analysoimiseen ja parantamiseen (tarkempaa analyysiä saa tosin lisävarusteella eli erikseen ostettavalla juoksusensorilla). Minä keskityn kuitenkin arvostelussani lähinnä voimaharjoitteluun ja osin pyöräilyyn ja kävelyyn liittyviin ominaisuuksiin. Mikäli kellon jokin läpikäymäni tai -käymätön ominaisuus askarruttaa, niin kysymällähän siitä selviää. Voin vaikka käydä testaamassa jotakin ominaisuutta, jos se on tarpeen.

Joistakin kilpailijoiden tai Polarin omista laitteista poiketen V800 ei osaa mitata sykettä ranteesta. Tämä on harmi, sillä rannemittaus ja sen tarkkuus olisi ollut mielenkiintoinen ominaisuus testattavaksi. Toisaalta nykyteknologialla monet kellon suorittamista testeistä (esittely alempana) eivät ole mahdollisia suorittaa mittaamalla sykettä ranteesta, joten rannemittauksen puuttumisen ymmärtää.

Joka tapauksessa V800 ja H7 ovat verraton yhdistelmä, jonka keräämien, sekä harjoitteluun liittyvien että harjoittelun ulkopuolisten tietojen avulla voi suunnitella treenejään ja palautumistaan paremmaksi ja toisaalta tehdä parempia ratkaisuja itse treenien aikana.

V800 ja H7

Halutun lajin valitsemisen jälkeen alkaa GPS-signaalin etsiminen, jos kyseessä on laji, jossa ylipäänsä on tarvetta käyttää GPS:ää. GPS-signaali löytyy suhteellisen nopeasti, noin 20–30 sekunnissa riippuen ympäröivistä rakennuksista ja niiden korkeudesta. Start-napin painamisen jälkeen kello siirtyy harjoitustilaan, jonka näkymissä on kellon eri mittarien ja anturien ansiosta paljon tietoa sekä itse suorituksesta että ympäröivistä olosuhteista.

Syketietojen näyttämisen lisäksi kellossa olevan GPS:n ja ilmanpainemittarin ansiosta harjoitusnäkymissä voi näyttää matka-, nopeus- ja korkeustietoja. Kellon näyttämät korkeuslukemat olivat harjoitusten aikana välillä aika kummia, mutta automaattisen mittauksen lisäksi korkeuden voi kuitenkin kalibroida manuaalisesti, jos tietää korkeuden muuta kautta. Sykealueita voi luonnollisesti lukita, jotta treenivaikutuksesta saataisiin halutunlainen, esimerkiksi peruskestävyyttä lisäävä.

GPS-signaali löytyy yleensä nopeasti

Urheilusuorituksen sisältäessä matkaa ja GPS:n ollessa päällä Flow-palvelusta voi käydä synkronoinnin jälkeen katsomassa, miltä urheilusuoritus näytti kartalla. Karttajälkeä tarkastelemalla voi esimerkiksi selvittää, missä vaiheessa reittiä syke tai vauhti olivat kovimmillaan. Omia tai muiden kulkemia reittejä voi tallentaa suosikkeihin, ja valittaessa suosikkireitti ennen harjoittelun alkua kello ohjaa käyttäjän reitin alusta sen loppuun.

Kellon kulkemaa reittiä voi tarkastella myöhemmin Flowsta. Tätä reittiä on zoomattu reilusti ulos.

Sisäliikunnassa kuten kuntosalilla GPS on kytketty pois päältä (eikä signaalikaan yleensä löydy kovin helposti), mutta sarjataukojen aikana esimerkiksi syketietojen kuten keskisykkeen tarkastelu ja sarjoista palautumiseen kuluvan ajan tarkkailu on kiinnostavaa. Kelloa ei ole halutessaan pakko pitää ranteessa treenin aikana, jos esimerkiksi rannesiteiden tai vetoremmien käyttö ajaa kellon pitämisen edelle; riittää, että on valinnut oikean harjoittelutyypin ja että kello on hyvässä tallessa treenikassissa.

Kellon näyttämiä harjoitusnäkymiä voi muokata helposti mieleisikseen  Polar Flown nettipalvelussa. Esimerkkinä alla oleva kuva, jossa voimaharjoitteluun itse valitsemani harjoitusnäkymät näkyvät sekä Polar Flow:ssa että itse kellossa. Keskimmäisessä kuvassa oleva lämpötila ei ole sisä- vaan kellon lämpötila, joka perustuu kellon sisältämään ilmanpainemittariin.

Harjoitusnäkymät teoriassa ja käytännössä

Harjoittelun jälkeen Polar suosittelee, että kellon latausportti huuhdellaan puhtaalla vedellä. Suojuksella normaalisti peitetty portti on itsessään vedenkestävä, mutta ilmeisesti suolainen merivesi ja hiki saattavat heikentää portin toimivuutta pitkällä aikavälillä. Tästä voi olla seurauksena latausongelma.

Latausportti kannattaa huuhdella käytön jälkeen

Portin huuhteleminen on nopea toimenpide, mutta mielestäni portti tulisi kuivata samassa yhteydessä esimerkiksi jollakin paperilla. Laittamalla portin suojan takaisin paikalleen ilman kuivaamista liitäntä pysyy märkänä pitkän aikaa, eikä kelloa saa ladata portin ollessa märkä.

Syketietojen keräämisestä voimaharjoittelunkin aikana on hyötyä, koska se auttaa määrittämään harjoittelun kalorinkulutusta ja lisäksi rasittavuutta. Ainakin harjoituksen aikaisten syketietojen ja mahdollisesti myös muiden tietojen perusteella kello arvioi harjoittelun lopettamisen jälkeen henkilön palautumisen tilan eli onko hän aliharjoitellut, tasapainossa, rasittunut tai erittäin rasittunut.

Harjoituksen jälkeen näytettäviä tietoja

Jos henkilö on rasittunut tai erittäin rasittunut, kello arvioi ajan, jolloin palautuminen on taas tasapainossa. Tällä ilmeisesti halutaan ilmaista sitä, milloin seuraava treeni olisi järkevä suorittaa. Kyseessä on toki vain suuntaa antava arvio palautumisen tilasta, eikä sitä kannata noudattaa, jos muut tuntemukset kuten lihaskivut eivät sitä salli tai jos käynnissä on esimerkiksi tietoinen ylirasitusjakso.

5. V800:n erilaiset testit

V800:ssa on liuta erilaisia testejä eli hyppytesti, kuntotesti, ortostaattinen testi sekä R-R-tallennus. Jalkalihaksien voimantuottoa mittaava hyppytesti vaatii toimiakseen erikseen ostettavan ja minulta puuttuvan juoksuanturin, kun taas kolme jälkimmäistä vaativat toimiakseen sykevyön. Kellon testit ovat erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia treenaamisen tueksi.

Kuntotestissä maataan paikallaan rauhallisesti hengittäen noin viiden minuutin ajan, minkä jälkeen kello on saanut arvioitua testattavan aerobista suorituskykyä kuvaavan maksimaalisen hapenottokyvyn eli VO2max:n. Tekemällä kuntotestin kuukauden–parin välein on mahdollista seurata oman kuntonsa kehittymistä.

Ortostaattisessa testissä maataan ensin kolme minuuttia selällään, minkä jälkeen kello käskee nousemaan seisomaan, minkä jälkeen puolestaan vietetään kolme minuuttia paikallaan seisoen. Tekemällä ortostaattisen testin riittävän usein saa palautumisen tilalleen objektiivisen mittarin, sillä liian suuri heitto makuu- ja seisomasykkeen välillä voi olla merkki ylirasittumisesta. Tällöin voi tehdä muutoksia harjoitteluunsa tai maksimoida palautumistaan, jotta ortostaattinen syke (seisoma- ja makuusykkeen erotus) lähtisi taas laskuun. Sekä kunto- että ortostaattiset testit olisi hyvä suorittaa aamulla pian heräämisen jälkeen.

V800:n ortostaattinen testi

R-R-tallennus on ortostaattisen testin ohella ehkä mielenkiintoisin V800:n testeistä. R-R-tallennus mittaa siis edellisessä kirjoituksessa käsittelemääni sykevälivaihtelua. Monista mobiilisovelluksista poiketen R-R-tallennus on mahdollista suorittaa vaikka kellon ympäri, minkä lisäksi R-R-vaihtelun voi halutessaan näyttää myös treenien aikana kellon harjoitusnäkymissä. V800:n (vanhemman mallin) kyky mitata R-R-intervalleja on vahvistettu ja todettu hyvinkin tarkaksi tutkimuksessa², jossa H7:ää ja V800:a verrattiin samanaikaisesti EKG:hen.

Alla olevassa kuvassa olen nukkunut 3½ tunnin pätkän sykemittari päällä ja tallentanut sykevälivaihteluani.

Polar Flow:n nettipalvelussa voi käydä katsomassa R-R-intervallien välisiä aikoja, minkä lisäksi kello ilmoittaa valitulta ajanjaksolta sykevälivaihtelu-kirjoituksessa käsittelemäni rMSSD:n. Testin tulokset voi viedä tekstitiedostoon, jotta tietoja voisi tarkastella esimerkiksi ulkoisissa palveluissa. Myös ortostaattisen testin tuloksissa ilmoitetaan rMSSD sekä makuulla että seisten, ja ilmeisesti myös kuntotestin tulokset perustuvat sykevälivaihteluun ainakin osittain.

6. Yhteenveto ja pisteytys

Polarin valmistamia tuotteita ja tuoteratkaisuja — V800 mukaan lukien — on käytössä sellaisilla huippu-urheilijoilla ja ammattilaisurheilujoukkueilla, kuten Iivo Niskasella, Kaisa Mäkäräisellä ja Leicester City FC:llä. V800 sopii kuitenkin myös tavoitteellisesti treenaaville amatööreille kuten minulle. Kokeilujeni aikana olen usean otteeseen todennut itsekseni ja muille, että onpas tässä hyvä kello. Suomessa suunniteltu V800 nimittäin vakuuttaa laadullaan.

V800 on erinomainen urheilukello

Tykkään V800:stani oikein kovasti, ja voin suositella sitä lämpimästi tavoitteelliselle treenaajalle, joka haluaa saada paljon hyödyllistä tietoa urheilusuorituksistaan, aktiivisuudestaan, kunnostaan sekä palautumisensa tilasta. V800:n ominaisuudet tekevät kellosta varteenotettavan harjoittelukaverin aina huippu-urheilutasolle asti.

Lähteet

1. Hernández-Vicente, A., Santos-Lozano, A., De Cocker, K., & Garatachea, N. (2016). Validation study of Polar V800 accelerometer. Annals of Translational Medicine, 4(15).
2. Giles, D., Draper, N., & Neil, W. (2016). Validity of the Polar V800 heart rate monitor to measure RR intervals at rest. European journal of applied physiology, 116(3), 563-571.

Polar V800 — arvostelu

Ulkonäkö ja muotoilu - 7.9
Käyttöönotto ja käytettävyys - 9.9
Arkikäyttö - 9.3
Urheilukäyttö ja testit - 9.5

9.2

Polar V800 -urheilukello on lähes minkä tahansa lajin tavoitteelliselle treenaajalle hyvin soveltuva laite, jonka monipuoliset ominaisuudet jättävät ulkonäölliset puutteet varjoonsa.

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Teemu uutela

    Hei!

    Onneksi luvin tämän sinun postauksen. Olin/olen ostamassa V800:sta ja nyt järkytykseksi tajusin, että tämähän ei tosiaan mittaa sykettä ranteesta. Mitenkä laite osaa siis tarkasti mitata energiankulutusta jos ei pysty sykettä seuraamaan? En meinannut kulkea sykevyö mukana koko aikaa 😅

    Pystyyköhän tuon kellon yhdistämään esim siihen Polarin OH+ sensoriin mikä tulee hauiksen ympäri?

    • Hei! En usko, että tässä tilanteessa on enää järkevää ostaa V800:aa ainakaan tähän tarkoitukseen, sillä jatkuvaan sykkeenmittaukseen OH-sensorin käyttö on epäkäytänöllistä. V800:n kertoma energiankulutus on arvion arvio, eli se tapahtuu perinteiseen tapaan käsien liikkeitä tulkitsemalla. Ei sykelukemiakin hyödyntävä energiankulutuksen arviokaan mikään älyttömän tarkka ole, mutta on se pelkkää käsien liikkeiden seurantaa parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *