Se vähän parempi pekonispagetti

Edellisessä kirjoituksessani kerroin kohua herättäneestä pekonispagetista, jonka terveellisyyttä arvostelin kovin sanankääntein.

Kritisoidessani ruokaa en kuitenkaan ollut rehellisellä asialla. Jos totta puhutaan, valehtelin rankasti. Pekonispagetti on oikeasti aivan hyvää ruokaa. Ruoassa on kuitenkin yksi ainesosa, joka pilaa koko aterian – ja se on spagetti!

Spagettia. Kuva: Avatar / Wikimedia Commons

Vehnästä valmistettu spagetti sisältää kaikkea, mitä terve ihminen EI tarvitse: hiilihydraatteja ja gluteenia. Ihmisen fysiologinen tarve hiilihydraateille on tasan 0 grammaa vuorokaudessa. Rasvaa ja proteiinia ihminen sen sijaan tarvitsee, ja niitähän reseptistä löytyi yllin kyllin. Gluteeni sen sijaan on niin paha aine, että en kehtaa edes aloittaa esittelyä sen kaikista haitoista. En laita tähän edes mitään lähdettä väitteeni tueksi. Parempi on, että uskotte nyt vain minua.

Ehkä reseptiä voisi kuitenkin parantaa vielä yhdellä tavalla. Ravitsevan rasvan lisäksi jokin ylimääräinen vitamiinien ja kivenäisaineiden lähde on nimittäin paikallaan. Spagetin voikin korvata mainiosti esimerkiksi kukkakaalilla tai parsakaalilla, jotka molemmat sopivat fitnessruokavalioon yhtä hyvin kuin aprillipäivä huhtikuuhun. Vaikka muksut tykkäisivätkin laittaa tähänkin ruokaan ketsuppia, se kannattaa estää kaikin mahdollisin keinoin – ketsuppi nimittäin sisältää runsaasti sokeria, joka pilaa pienissäkin määrin aterian kuin aterian.

Pekonihässäkkä on taatusti pääsiäisenä laajalti nautittu trendiruoka, ja maistuu varmasti itse kullekin näin huhtikuun ensimmäisenä päivänä!

Artikkelikuva: Luigi Chiesa / Wikimedia Commons

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *