Vieraskirjoittajana Lihastohtorin blogissa!

Joskus ihan pienet tai kummalliset tapahtumat saattavat johtaa mitä ihmeellisimpiin asioihin. Kuten esimerkiksi se, että näkee Miss Suomen kuntosalilla.

Kiitos Rosa-Maria Ryytille, joka sattui viime vuoden loppupuolella samaan aikaan Classic Gymille kuin minä. Ryytin ruumiinrakenteesta saamani bloggausinspiraatio johti kirjoitukseen, joka käsitteli ihmisen kehon mittasuhteiden vaikutusta kyykkäämiseen. Kirjoitus oli aikanaan kohtalaisen suosittu, mutta silloin en osannut arvatakaan, mihin kaikkeen se voisi johtaa.

Joulukuussa jaoin blogini Facebook-sivulla linkin tutkimukseen, jossa Jyväskylän yliopiston tutkijoita tarkasteli hiilihydraatin lisäämisen vaikutusta palautusjuomaan. Kyseisessä tutkimuksessa hiilihydraatin lisääminen proteiinia sisältäneeseen palautusjuomaan ei johtanut parempaan lihaskasvuun verrattuna pelkkää proteiinia sisältävään juomaan.

Koska tutkimus oli suomalaista käsialaa ja Juha Hulmi oli yksi tutkimuksen tekijöistä, mainitsin Suomi-kytkennästä tilapäivityksen yhteydessä ja tägäsin Lihastohtorin tilapäivitykseen. Eipä aikaakaan, kun Lihastohtori saapui kommentoimaan tilapäivitystä:

Tämä tapahtumaketju on nyt päättynyt siihen, että sain äärettömän suuren kunnian kirjoittaa viime viikolla vieraskirjoituksen Suomen suosituimpaan voimaharjoittelublogiin, Lihastohtoriin. Siksi blogissakin on ollut hiljaisempaa parin viikon ajan, koska paneuduin vieraskirjoituksen tekemiseen.

Aikaisempaan postaukseen verrattuna vieraskirjoitus on kuin ihan eri maailmasta. Sen mallinnukset ovat paljon realistisempia kuin vanhasssa kirjoituksessa, johon heitin mittasuhteita hatusta. Nyt käytössäni oli oikeaa, tutkimuksissa havaittua antropometristä dataa, jota käyttämällä mallinnukset nousivat uudelle tasolle. Myös erilaisten kyykkymuuttujien manipulointi oli käsittelyssä paljon kattavammin.

Onhan tämä aika kova juttu! Vieläkin on vähän sellainen ihmeellinen olo. En olisi millään voinut arvata, että aloittaessani bloggaamisen vähän yli kaksi vuotta sitten pääsisin kirjoittamaan näin suurelle yleisölle. Kaikki kirjoituksesta tulleet kommentit olivat oikein kivoja, mutta erityisesti mieltäni lämmitti alkuaikojen esikuvani Supermassan Facebook-jako. Kun olin käynyt puoli vuotta salilla, pyysin Supermassalta nimmaria, ja nyt se jakaa kirjoituksiani Facebookissa! =)

Lihastohtorin blogin lisäksi olin hiljattain näkyvillä niin ikään suuressa kanavassa. Minusta ja Kunnon sesonkia -blogin toisesta kirjoittajasta oli juttu S-ryhmän aikakauslehdessä eli Yhteishyvässä ja sen helmikuun lehdessä. Jutun paperiversion voit lukea alla olevasta kuvasta (klikkaamalla isommaksi), ja nettiversioon pääset puolestaan tästä. Paljon on siis tapahtunut viime aikoina, ja toivottavasti tapahtuu jatkossakin.

Vieraskirjoitukseni Lihastohtorin blogissa saattoi jättää hieman kysymyksiä ilmaan, joten olemmekin kirjoittamassa Lihastohtorin kanssa artikkelille jatko-osaa. Jatkokirjoitus sisältää konkreettista, muun muassa mittasuhteisiin perustuvaa käytännön soveltamista. Sitä odotellessa!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *