Bubble Roller — tehokas, nystyrällinen putkirulla

Bubble Roller -yhteistyössä mukana Primemovement.fi

Onpa jännän näköinen paketti” sanoi asiakaspalvelijatäti, kun kävin eilen postissa. ”Härskiltä näyttää” totesivat kaverini WhatsAppissa valokuvan nähtyään. Ja oikeassa he olivatkin — jos postipakettini sisällössä olisi puinen varsi, siitä tulisi ensimmäiseksi mieleen jokin keskiaikainen lyömäase. Toisen vahingoittamiseen tavarasta ei kuitenkaan ole, sillä puhun Primemovementilta saamastani putkirullasta, joka tottelee nimeä Bubble Roller.

Bubble Roller

Vaikka olen ollut vannoutunut putkirullaaja jo yli vuoden ajan, näin erikoisen näköinen putkirulla sai minutkin aluksi mietteliääksi.

Bubble Roller — ominaisuudet

Bubble Roller on 30cm pitkä ja halkaisijaltaan 12.5cm oleva putkirulla. Painoa Bubble Rollerilla on sellaiset 600 grammaa. Siinä missä pehmeästä vaahtomuovista valmistetut rullat painautuvat käyttökelvottomiksi muutaman käyttökerran jälkeen, on Bubble Roller niin kestävän oloista materiaalia, että siitä riittänee iloa vuosikausiksi.

Vaikka Bubble Rollerini päädyissä lukee foam roller, ei sen pinta ole vaahtomuovia nähnytkään. Rullan sisusmateriaali on tosin jotakin vaahtoa ja nimeltään High Density EVA Foam, joka kuulostaa tavallista vaahtomuovia kestävämmältä. Ainakin tökittäessä rullan päätyjä sisusmateriaali tuntui hyvin vankalta verrattuna vaahtomuoviin.

Rullan erottaa stereotyyppisestä putkirullasta se, että sen pinta on täynnä timantin muotoisia nystyröitä, jotka antavat rullalle sen eriskummallisen ulkonäön. Nystyrät ovat valmistettu PVC:stä ja ne antavat hieman periksi painettaessa, palautuen kuitenkin hetkessä uomiinsa painamisen loputtua.

Bubble Rollerin pinnassa on PVC:stä valmistettuja nystyröitä

Nystyröillä on muitakin funktioita kuin pelkästään niitä katsovien hämmästyttäminen: nystyröiden avulla rullaaja pääsee työstämään lihasten syvempiä kerroksia, keskittämään painetta tehokkaammin triggerpisteiden vapauttamiseksi ja rullaamaan paremmin lihaksia niiden kiinnityskohtien läheltä.

Odotinkin mielenkiinnolla, miltä tällainen erikoiselta näyttävä ja mainospuheissa hehkutettu Bubble Roller tuntuisi rullatessani kehoni lihaksia.

Bubble Rollerin käyttö

Putkirullausvälineeni ovat koostuneet tähän asti viemäriputkesta ja kymmenen euroa maksaneesta vaahtomuovirullasta, joka ei muutaman viikon jälkeen ollut enää käyttökelpoinen. Sain taannoin ahaa-elämyksen ja yhdistin pehmorullan ulkokuoren viemäriputkeen, jolla rullaaminen yksinään olisi ollut putken liukkauden ja kovuuden takia hankalaa. Tämä omatekoinen putkirulla toimii hyvänä vertailukohtana Bubble Rollerille.

Muutaman testaustuokion otoksella voin sanoa, että Bubble Rollerilla rullattaessa tuntuma on erilainen verrattuna vanhaan, sileään ja halkaisijaltaan suurempaan rullaani. Rullaaminen tuntuu siltä, että silloin oikeasti tapahtuukin jotain. Jos nystyrät sattuvat osumaan luuhun, seurauksena voi olla kipua. Toisaalta luiden rullaaminen ei ole putkirullauksen tarkoituskaan.

Etenkin pakaroita rullatessa eron tuntumassa huomaa selkeästi. Lisäksi useimmilla henkilöillä kireänä olevan ulomman reisilihaksen (vastus lateralis) rullaaminen Bubble Rollerilla tuntui kipeämmältä kuin sileällä putkirullalla, jolla rullaaminen ei sattunut ollenkaan. Tämä ero kielii siitä, että Bubble Roller pureutuu todellakin syvemmälle lihaksiin kuin nystyrättömät rullat. Loogisesti tästä voisi päätellä sen, että tietyn pisteen ylityttyä tasaisella ja/tai pehmeällä rullalla ei voida enää saavuttaa samanlaisia hyötyjä kuin lihaksia syvemmältä työstävällä rullalla.

Helluni lihakset ovat enemmän jumissa kuin minulla. Hänellä Bubble Rollerilla rullaaminen tuntuikin kipuna lihaksissa, vähän joka lihaksen kohdalla. Todennäköisesti Bubble Rollerilla rullaaminen tuleekin aluksi sattumaan sileää rullaa enemmän, kun lihakset ovat niin jumissa. Uskoisin tätä kipuilua tapahtuvan lihasjumisilla rullaajilla, oli käytetty rulla mikä tahansa. Sanoisin, että tällöin kannattaa suorittaa rullaus aluksi nopeilla vedoilla, jotka eivät satu niin paljoa kuin hitaat vedot. Ennen pitkää kipujen pitäisi hellittää, kunhan syntyneet lihasjumit helpottavat. Lihaksia voi tällöin alkaa rullata rauhallisemmalla tahdilla.

Bubble Roller on melko lyhyt putkirulla verrattuna aikaisempaan tekeleeseeni. Tämä herätti huolen siitä, olisiko esimerkiksi molempien jalkojen rullaaminen samanaikaisesti mahdollista. Huoli osittautui kuitenkin turhaksi, sillä ainakin minunlaiseltani rimppakintulta onnistuu esimerkiksi molempien etureisien rullaaminen yhtä aikaa.

Etureisien putkirullausta Bubble Rollerilla

Rullatessa molempia jalkoja ylimääräistä tilaa ei juurikaan jäänyt, joten molempien jalkojen rullaaminen ei välttämättä onnistu paksukinttuisilta henkilöiltä – jos he haluavat rullata molempia jalkojaan, tällainen 30cm pitkä rulla on silloin heille liian lyhyt. Yhden jalan rullaaminen kerrallaan onnistuu toki Bubble Rollerilla hyvin, mikä on minun suosimani tekniikka. Tällöin rullattaviin lihaksiin saa muutenkin kohdistetuksi keskitetymmin ja kovemmin painetta.

Tässä vielä helluni kommentteja rullasta:

Tää on oikeestaan aika hyvä. Aika kipeetä käy vaan. Kulkee paremmin ku se toinen (vanha rullavirityksemme). Tehokas.

Bubble Roller — yhteenveto

Yksi tämän vuoden tavoitteistani on ollut panostaminen lihashuoltoon, mitä olen pyrkinyt täyttämään parhaani mukaan. Tällä viikolla lihashuoltoni ponkaisi aimo harppauksen eteenpäin, kun sain käytettäväkseni näinkin laadukkaan putkirullan, jolla saan varmasti helpotettua kireytyneitä lihaksia, ennaltaehkäistyä vammoja ja nopeutettua palautumista. Voinkin suositella lämpimästi tällaista nystyräistä Bubble Rolleria jokaisen treenaajan ja esimerkiksi toimistotyöläisen lihashuollon tueksi.

Pakaroita rullatessa tuntuma oli hyvä!

Bubble Roller on hyvä putkirulla, jolla työstän lihaksiani jatkossa erittäin mielelläni!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

4 Kommentit

 1. Kari Kinnunen

  Hei Olli,
  Välineesi ei näytä rumble rollerilta. Kuvassa olevan putken nystyrät ovat pallomaiset, kun rumble rollerin nystyt ovat terävämmät, vai olenko väärässä.
  Muutoin sivustosi näyttää asianmukaiselta-
  Kallu

  • Hei Kallu! Kyllä ainakin minä olen saanut sellaisen käsityksen, että kyseessä on nimenomaan Rumble Roller. Sillä nimellä putkirullaus.fi on myynyt tuotetta, eikä minulla ole mitään syytä olla kiistämättä heidän tuotevalikoimaansa.

   Olet kuitenkin tavallaan oikeassa, koska tästä tuotteesta käytetään nykyään ilmeisesti nimeä ”Bubble Roller” tai myös Rumble Roller 2.0. Putkirullaus.fi käyttää nimeä Bubble Roller. Näyttäisi, että tuote on ominaisuuksiltaan samanlainen kuin tämän kirjoituksen kuvissa oleva rulla:

   http://putkirullaus.fi/tuote/bubble-roller-putkirulla/

   Eräältä toiselta putkirullia myyvältä sivustolta (jota en nyt ymmärrettävistä syistä halua tähän linkata), löytyy seuraava teksti:

   Rumble Roller 2.0 (Bubble Roller) on Grid Rollerin isoveli, joka pistää tiukemmatkin lihakset ja fasciat ojennukseen. Rumble Roller 2.0 on Rumble Rollerin kehittyneempi versio ja normaalista Rumble Rollerista poiketen sen nystyrät ovat pyöreämpiä ja näin ollen ne eivät tunnu teräviltä, vaan antavat tasaisemman paineen haluttuun ongelmakohtaan tuhannen kyynärpään voimalla.

  • Rullan nimi vaihdettu Bubble Rolleriksi, sillä rullan maahantuoja käyttää tästä putkirullasta sitä nimeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *