Sikanopee kehonkoostumuspäivitys

Figure Fitclubin avajaispäivän yhteydessä oli mahdollisuus osallistua maksuttomaan kehonkoostumusanalyysiin, johon minä suuntasin ystävieni kanssa.

Ennen mittausta ei saisi harrastaa raskasta liikuntaa. Lisäksi henkilön tulisi olla syömättä ja juomatta pari tuntia ennen mittausta. Alkoholia ei saisi nauttia 24 tuntia ennen mittausta ja kofeiinin käyttöä tulisi välttää. Edellisellä mittauskerralla täytin kaikki nämä kriteerit. Tällä kertaa kriteereistä minulla onnistui ainoastaan syömättä oleminen (söin kolme tai neljä tuntia ennen mittausta). Vertaillaan kuitenkin tuloksia ihan vertailun ilosta.

Analyysiin tarkoitettu laite oli minulle ennestään tuntematon eli Tanita MC-780. Aikaisemmat mittalaitteeni ovat koostuneet hyvin pitkälti InBody720-laitteista, joten aika moni seikka puhui mittatuloksien vertailukelpoisuutta vastaan.

Tässä kehonkoostumukseni viime lauantailta:

(Edellisen mittauksen tulos löytyy InBody-avainsanan takaa)

Analyysi

Rasvaprosenttini on noussut viime kerrasta, minkä olen huomannut jo peilistä. Viimeksi se oli vähän yli kahdeksan, nyt lähemmäs 13%. Jalkoihini olen saanut ilmeisesti roimasti lisää lihasmassaa, yhteensä ~1.5 kiloa. Tämänkin olen huomannut jo peilistä.

Käsiinkin olen näyttänyt saaneen lisää lihasmassaa. Tein tosin hetkeä aiemmin Blood Flow Restriction -hauiskääntöä, mikä vaikutti takuulla edullisesti mittaustulokseen. Tämän mittaustuloksen paikkaansapitävyyttä on siis hyvin vaikea pitää totuudenmukaisena myös valmistautumistoimenpiteeni huomioiden.

Painoindeksini on 25.4. Olen siis lievästi ylipainonen, karmeaa! Tämä on yksi osoitus siitä, että painoindeksi on huono kehonkoostumuksen mittari. Parempi mittari olisikin vyötärö-lantio-suhde tai vyötärö-pituus-suhde.

Toisin kuin InBody-mittauksissa, Tanita-mittauksissa ei listata fitnessindeksiä. Sen sijaan analyysi näyttää mitattavan metabolisen iän. Aineenvaihdunnallisesti näyttäisin olevan 13 vuotta vanha, mikä on positiivinen asia. Ilmeisesti tämä tarkoittaa sitä, että ikäisekseni minulla on varsin hyvä aineenvaihdunta.

Tällainen oli kehonkoostumukseni tällä kertaa. Lihasmassaa näyttäisi siis tulleen lisää ja siinä sivussa rasvaa, mikä on ymmärrettävä asia. Pitänee jatkossa alkaa ottamaan myös edestä ja takaa otettuja valokuvia, jotka ovat tällaisten bioimpedanssimittausten ohella hyvä kehityksen mittari!

Joskus olisi hienoa päästä erittäin laadukkaaseen kehonkoostumusmittaukseen eli esimerkiksi DEXA-mittaukseen (nykyään vain DXA), joka maksaa ainakin USA:ssa 100 dollaria / mittaus ja jossa kehonkoostumus mitatataan ilmeisesti röntgensäteillä. Tästä syystä mittaustuloksesta tulee erittäin tarkka. En tiedä kuitenkaan, onko Oulussa mahdollisuutta päästä DEXA:an.

Alla Alberto Nuñez käy DEXA-mittauksessa, ja aivan järkyttävän kireästä kunnosta huolimatta (katso esim. 0:47) hänen rasvaprosenttinsa on 6.2.

Tästä saakin hieman perspektiiviä asioihin – useimmat henkilöt eivät todellakaan ole niin alhaisissa rasvoissa kuin mitä he väittävät.

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

 1. Pisti silmään yksi asia noista analyyseistä. Kun vertasi tuota uusinta analyysia kesäkuun 2013 analyysiin, niin näytti että rasvaton massa olisi täysin sama eli 66,4 kg. Mutta jos laskee kehon osien rasvattomat massat yhteen (oikea käsi, vasen käsi jne..) niin tuosta kesäkuun 2013 testistä tulee rasvattomaksi massaksi vain 57,1 kg. Tästä uudesta testistä tulee juuri tuo 66,4 kg. Onko tietoa mistä johtuu tuo InBodyn ”virhe”??

  • Hyvä huomio ja hyvä kysymys! Helmikuun 2014 mittauksessa on muuten sama juttu: kehon osien rasvattomien masssojen summaksi tulee 56.88kg, vaikka kokononaissumma on 65.3kg.

   Tanitan kohdalla tuota eroa ei ole, ja saatan arvata, mistä se johtuu: Tanita-mittauksessa keskivartalon rasvattomaksi massaksi näytetään 35.5kg, kun edellisissä mittauksissa ne olivat vastaavasti 29.6kg ja 29.3kg. Uskoisin, että ero johtuu tästä. Sitä en todellakaan tiedä, mihin Inbodyt ovat kadottaneet keskivartalostani rasvatonta massaa. Sitä en pidä todennäköisenä, että olisin saanut muutamassa kuukaudessa useita kiloja lisää rasvatonta massaa keskivartaloon. Pitäisi melkein ottaa mielenkiinnosta mittausfirmaan yhteyttä tämän asian selvittämiseksi.

   Näiden bioimpedanssimittausten kanssa (joita InBodyt ja Tanitat ovat) kehonkoostumuksen todellinen tila menee usein arpapeliksi. Kehon nesteiden tila vaikuttaa asiaan niin paljon. Siksi esimerkiksi tutkimuksissa, joissa näitä laitteita on käytetty ei voida pitää kovinkaan vakuuttavina. Sama homma mittauspihtien kohdalla.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769821/

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19885303/

   InBodyn ym. kohdalla mittausolosuhteiden pitäisi olla hyvin samanlaiset, että kahden eri mittauksen tuloksia voisi vertailla hyvillä mielin. Tämä taas on aika lailla mahdotonta: esimerkiksi edellisten päivien ruokailut, liikunta, suolan ja veden saanti ja jopa stressi ja seisominen päivän aikana pitäisi pystyä pitämään samana, mikä on käytännössä mahdotonta. Muistaakseni eräs kaverini oli kerran käynyt kahdessa InBodyssa 10min sisään (sama laite) ja tulokset olivat olleet hyvin erilaisia. Siksi en mielelläni halua maksaa mitään tällaisista mittauksista.

   Naturaalina lihasmassan kehitys on lisäksi äärettömän hidasta alkupyrähdyksen jälkeen, joten pienenkin eron huomaaminen näissä mittauksissa voi olla tiukassa. Peili ja valokuvien ottaminen samassa valaistuksessa kertoo kehonkoostumuksesta jo paljon enemmän, ja niistä ei tarvitse maksaa montaa kymppiä / mittaus =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *