Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Haataja.eu 2.0: uusi ulkoasu

En valehdellut, kun mainitsin edellisessä postauksessani silmin nähden merkittävästä muutoksesta. Jos nimittäin olet seurannut blogiani kauemman aikaa kuin eilisestä lähtien, huomaat varmaan, että blogin ulkoasu on ”hieman” erilaisempi kuin tämä alla oleva ulkoasu, joka oli käytössä blogin perustamisesta eiliseen päivään asti.

Vanha blogi
Vanha ulkoasu

Uuden ulkoasun eli Haataja.eu 2.0:n myötä blogi näyttää huomattavasti modernimmalta kuin ennen. Sivubanneri ei näytä järkyttävältä tilkkutäkiltä kuin ennen, sillä olen pudottanut pois siinä ennen olleita elementtejä. Jättimäinen tilaa vievä banneri on korvattu pienemmällä, vähemmän huomiota herättävällä. Pöytäkoneella selattaessa voi havaita taustalla haaleita NA-ukkoja eli blogin logoja, mikä tuo sivustoon lisää näyttävyyttä entisen tylsän harmaan taustan sijaan. Uutena ominaisuutena pystyn laittamaan tekstiä kivasti kuvien viereen, kuten alla (tämä ominaisuus ei näy kaikilla mobiililaitteilla).

 

 

Mobiililaitteilla selattaessa postausten alalaitaan on ilmestynyt Whatsapp-jakonappi, jota toivon luonnollisesti käytettävän muiden jakonappien lisäksi, jos kirjoitukseni sattuu nyt ylipäätään olemaan jakamisen arvoinen. Klikkaamalla nuolta sivun oikeassa alalaidassa pääsee puolestaan yhdellä napsautuksella sivun ylälaitaan.

Whatsappjako
Whatsapp-jako ja palaa ylälaitaan -nappi

Mobiilaitteilla uutuutena on lisäksi mobiilimenu (kolme vaakaviivaa allekkain), joka on mielestäni käytettävyydeltään parempi ratkaisu kuin entinen räpellys. Menun saa näkyviin täppäämällä sitä.

Mobiilimenu
Mobiilimenu sivun vasemmassa ylälaidassa

Nätimmän ulkoasun lisäksi pystyn myös tuomaan blogiini lisää toiminnallisuutta, kuten esimerkiksi arvostelupostauksia. Olen muokannut yhden vanhan postauksen arvostelupostaukseksi eli oululaisesta Figure Fitclub -kuntosalista tehdyn postauksen. Kyseisen postauksen alalaidasta tai alla olevasta kuvankaappauksesta voi nähdä arvosteluihin liittyvää toiminnallisuutta, joka näyttää aika kivalta!

Arvostelupostaus
Arvosteluominaisuus

Luettavuuden kannalta merkittävin muutos taitaa olla se, että päätin ottaa käyttöön Lue lisää -napin, jota klikkaamalla pääsee tarkastelemaan yksittäisen postauksen koko sisältöä. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että blogin etusivulta ei voida valitettavasti lukea enää uusimpia tekstejä ilman, että klikkaa itsensä postaukseen sisälle. Joidenkin mielestä postausten sisälle meneminen on tympeää, mutta minun mielestäni ratkaisu on ainoa mahdollinen. Blogitekstini ovat usein todella pitkiä, joten ilman lyhyttä esittelyä lukija joutui ennen vierittämään sivuja puuduttavan paljon alaspäin, jotta hän pääsi tarkastelemaan itselleen mieluista sisältöä. Tämä järkyttävä selaaminen korostuu etenkin silloin, jos jokin lukija tarkastelee blogiani ensimmäistä kertaa ja hän etsii itseään kiinnostavia aiheita. Hän voi turhautua niin paljon vierittämiseen, että hän päättää olla palaamatta sivulleni enää koskaan. Minulla ei ole varaa tähän.

Koska yhdelle sivulle ei lataudu enää kuin useita tiivistelmiä tai yksittäinen kokonainen postaus, sivut myös latautuvat nopeammin. Pahimmillaan käyttäjä on joutunut lataamaan selaimellaan useita kappaleita sellaisia kuvia, joita hän ei tule edes katsomaan. Sivujen nopeampi lataaminen on erittäin hyödyllistä selattaessa blogia etenkin mobiililaitteilla ja 2G tai 3G-netillä. 4G:n kanssa tällä asialla ei olisi ollut niin väliä.

Blogiin sujuvaan käyttämiseen mobiililaitteilla on panostettava jatkossakin. Seurantatietojen perusteella viime vuonna 57% ihmisistä käytti sivustoani tietokoneilla ja 43% mobiililaitteilla eli tableteilla ja älypuhelimilla. Tänä vuonna tilanne on jo erilainen: tähän päivään mennessä 50.5% ihmisistä lukee blogiani tietokoneella ja 49.5% mobiililaitteilla. Ennustan, että mobiililaitteet menevät vuoden loppuun mennessä tietokoneiden ohi, sillä älypuhelimet ja tabletit yleistyvät niin kovalla vauhdilla.

Jos muuten omistat nettisivun, joka ei ole responsiivinen (mukaudu erilaiseksi laitteen näytön koon mukaan), on aika herätä pikku hiljaa todellisuuteen. Älylaitteiden ja mobiilidatan käyttö kasvaa koko ajan, ja ihmiset ovat ihan oikeutetusti ruvenneet vaatimaan käyttämiltään palveluiltaan laatua. Tarkoitan tällä sitä, että suurin osa ihmisistä/kuluttajista/lukijoista ei  yksinkertaisesti viitsi käyttää sellaista sivustoa, joka ei mahdu kerralla laitteen ruudulle. Edes taas zoomailu kännykän kanssa ei-responsiivisella sivustolla on todella ärsyttävää. En edes pelottele turhaan sanomalla, että kuluttajilta jää tekemättä ostopäätöksiä, jos nettisivuja ei pääse lukemaan kännykällä helposti ja vaivattomasti.

Lähes jokainen on varmasti törmännyt joskus mobiililaitteilla huonosti toimiviin sivuihin. Ei sellaisia sivuja ole kiva lukea. Minulla ei ole varaa menettää yhtäkään lukijaa sen takia, että nettisivuani ei viitsitä käyttää sen mobiili- tai muiden ominaisuuksien takia, joten sivujeni ulkoasu ja toiminnallisuuden parantaminen on jatkuvan kehittämisen alla.

Toivottavasti tekemäni uudistus on askel parempaan. Visuaalinen kasvojenkohotus, parempi toiminnallisuus ja helppokäyttöisemmät sivut olivat suurimmat syyt siihen, miksi päätin uudistaa blogini ulkoasun. Edellinen ulkoasu oli niin vuodelta 2011.  Lyhyesti ja ytimekkäästi sivut ovat yksinkertaisesti vain paremmat, mikä on tärkeää, sillä kivannäköiselle ja hyvin toimivalle sivulle kehtaa palata mielellään jatkossakin.

Minä olen Haataja.eu 2.0:sta erittäin täpinöissäni näin teknisen alan miehenä. Itse asiassa olen niin iloinen, että ulkoasun hienosäätämisen valmistuttua järjestän lähiaikoina ”julkkaribileet” uudistuneen blogini kunniaksi.

Pysykäähän linjoilla!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *