Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Harvinaisempaa hiilaria osa I: ohra

Suomalaisten aterioiden hiilihydraattilähteet perustuvat hyvin pitkälti pastan, perunan ja riisin muodostamaan pyhään kolminaisuuteen. Hurjimmat ruokailijat ottavat lisäksi lautasen sivuun vielä leipäviipaleen tai seitsemän.

Maailma on kuitenkin pullollaan muitakin hiilareiden lähteitä, joiden syöminen tuo mukavasti vaihtelua ruokailuihin. Syömällä päivästä toiseen samoja lisukkeita vaarana on ennen pitkää kyllästyminen. Eri lisukkeita syömällä keho saa erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita eikä kyllästymisen vaaraa ole.

Yksipuoleinen ruokaileminen on ollut aikaisemmin heikko kohtani. Olen pyrkinyt korjaamaan tilannetta ja yrittänyt viime syksystä alkaen syödä monipuolisemmin. Monipuolisempi ruokailu tarkoittaa myös hiilarin lähteiden vaihtelua – aikaisemmin söin lähinnä tummaa makaronia ja riisiä. Nykyään syön enemmän tai vähemmän säännöllisesti aterioideni lisukkeina myös muita hiilarin lähteitä kuten ohrasuurimoita, jotka toimivat käytännössä riisin korvikkeena.

ohra-ohrasuurimo
Ohran ravintosisältö on loistava!

Ohra on ravintosisällöltään erinomainen vilja. 100 grammaa kuvan (täysjyvä)ohrasuurimoita sisältää mukavat 11 grammaa proteiinia. Lisäksi 100:aan grammaan mahtuu aivan älytön määrä eli 11.5 grammaa kuituja, jotka varmistavat suoliston toiminnan sekä pitävät ihmisen kylläisenä ja verensokerin tasaisena. Osa kuidusta tulee beetaglukaanin muodossa, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaania on ohran lisäksi kaurassa.

Sydänliiton mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan liian vähän kuituja. Esimerkiksi tumma riisi sisältää kuitua vain arviolta 4%, joten ohraa popsimalla voi saada merkittävän lisäyksen päivittäiseen kuidun saantiin. Ohran syömisen lisäksi kuidun saantia voi lisätä syömällä vaikka hedelmiä kuorineen.

Ohra — valmistaminen

Jos ohraa aikoo ostaa, suosittelen ostamaan rikottuja ohrasuurimoita. Rikottujen ohrasuurimoiden keittoaika lisukkeeksi on nimittäin puolet lyhyempi kuin kokonaisten eli 20 minuuttia. Ravintoarvot ovat molemmissa ”malleissa” täysin samat. Penninvenyttäjiä ilahduttaa varmasti se tieto, että ohra on kohtalaisen edullista: kilo ohrasuurimoita maksaa sellaiset 1.20 euroa. Kilo tummaa riisiä maksaa halvimmillaan muistaakseni sellaiset 1.80 euroa.

Ohran makua on aika hankala kuvailla. Jos jotakin adjektiiveja pitäisi keksiä niin jyväinen ja voimakas olisivat valintojani. Ostakaa ohraa ja maistelkaa itse.

Keitetty ohra taipuu esimerkiksi tällaiseksi ateriaksi!
Keitetty ohra taipuu esimerkiksi tällaiseksi ateriaksi!

Jossain vaiheessa pitäisi ottaa työn alle ohrapuuron tekeminen kattilassa tai uunissa. En ole kuitenkaan saanut vielä tätä aikaiseksi. Olen käynyt viime vuosien aikana muutaman kerran Tallinnassa ja hotellin tai kahviloiden aamupalalla on aina ollut tarjolla maittavaa ohrapuuroa, joten ohra taitaa olla Virossa kova sana. Ja miksei olisi — ohra maistuu mielestäni erittäin hyvälle!

Myllyn parhaan nettisivujen mukaan suomalaisille ei puolestaan maistu ohra; Suomessa syödään ohraa vain kilo vuodessa henkilöä kohti. Sen sijaan nestemäisessä muodossa ohra on erittäin suosittua, mutta se onkin sitten ihan toinen juttu.

Ohra — ravintosisältö / 100g

340 kilokaloria

11,0 grammaa proteiinia

63,0 grammaa hiilihydraatteja (sokereita 0.5g)

2,0 grammaa rasvaa

11,5 grammaa kuitua

Ohra — plussat ja miinukset 

+ Ohra on edullista: hinta 1.20€ / kilogramma

+ Ohra sisältää paljon kuitua

 Ohra on maultaan erittäin voimakasta – joillekin jopa liian voimakasta

– Kuitujakin voi saada liikaa. Liika kuidun saanti saattaa aiheuttaa ummetusta. Jos kuidun saanti on jo muutenkin kohdallaan ja aikoo syödä ohraa, kannattanee vähentää muita kuidun lähteitä

Artikkelikuva: Teacoolish / Wikimedia Commons

Harvinaisempaa hiilaria osa II: kuskus (couscous)

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *