Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

#Dieetti2015 viikko 18: kanaa ja kaljaa

18. dieettiviikko eli toissa viikko alkoi tulitaistelulla minun ja oranssien objektien välillä. Maanantaina tapahtui nimittäin jotain niin harvinaista, että se on mainitsemisen arvoista: kävin ampumassa savikiekkoja. Edellisestä kerrasta oli kulunut jo kauan aikaa, mutta osumatarkkuus oli silti oikein hyvällä tasolla.

Savikiekot

Nyt kun mainitsin asiasta, niin tässäpä satunnainen fakta minusta: omistan metsästyskortin (enhän muuten voisi kantaa haulikkoa laillisesti), ja olen muun muassa surmannut hirven parisen vuotta sitten. Tämä ikuisesti mieleen painunut hetki tapahtui vieläpä ensimmäisenä päivänä, jolloin olin kiväärin kanssa metsällä:

Hirven surmaaminen
Raukka =(

Näillä näkymin tästä syksystä on tulossa hyvinkin kiireinen, joten metsästämään ehtimisen kanssa voi tehdä tiukkaa.

Treenit

Liekö syy ollut kyykyssä tehdyissä ennätyspainoissa vai missä, mutta alaselkäni oli hieman arka pitkin viikkoa. Erityisesti lantion keinuttaminen teki kipeää ristiluun seutuvilla.

Päätin suojella selkääni pahemmilta iskuilta, joten kyykkäsin viikon jalkatreenit High Bar -kyykkyä, joka ottaa vähemmän alaselkään kuin Low Bar -kyykky, jota teen nykyään lähes yksinomaan.

Kyykyn ala-asennossa
Kuvankaappaus videosta, siksi huono laatu

Näiden kahden kyykkytyylin välillä on hieman eroja, mutta niiden purkaminen saa jäädä toiseen kirjoituksen. Kuten nimien perusteella saattaa jo arvata, yksi iso ero näiden kahden tyylin välillä on ainakin tangon paikka.

Aerobisiin treeneihin liittyen aloin pitää pyöräilystä niin paljon, että poljin toissa viikolla töihin yhden päivän sijaan kahtena päivänä, kerta säätkin olivat niin suotuisat. Tällaista spontaania lisäystä ei tapahtuisi koskaan, jos tekisin aerobiset treenit vaikkapa salin kuntopyörällä. Työmatkapyöräilyni toimiikin hyvänä esimerkkinä siitä, että erilaisia treenimuotoja valittaessa on tärkeää, että tekeminen on mielekästä.

Pyöräilemällä töihin saan hoidettua viikon aerobiset treenit oikein kätevästi, eikä koko touhu edes harmita. Tilanne on pikemminkin päinvastainen: aion pyöräillä töihin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa myös dieettini jälkeen. 20+20 minuutin polkemiset ovat sopivan lyhyitä pitääkseen touhun mielenkiintoisena, ja toimivat pituutensa puolesta oikein sopivana aerobisena treeninä.

Kehonkoostumuksen liikkeet

Paino lähti putoamaan kivaa tahtia toissa viikolla:

Viikon 18 paino

Viikonloppuna oli jälleen kerran havaittavissa sama ilmiö kuin aikaisemmin: paino on alhaisempi pidempien yöunien takia. Toiveissani oli jopa, että ehtisin juhannukseksi tavoittelemaani 72 kilon painoon.

Ruokailut

Perjantaina jätin hellun läheiseen puistoon viettämään ”tyttöjen iltaa”, ja lähdin itse kaupungille ryy.. viettämään ”äijien iltaa”.

Amarillossa syömässä
Perinteinen aterian kuvaaminen käynnissä

Ravintolan ruokien sisältämät kalorit löytyivät kätevästi netistä, joten aterioita suunnittelemalla sain mahdutettua tämänkin ruoan päivän makroihin. Tuossa kyseisessä annoksessa oli arviolta 45 grammaa rasvaa, joten muut päivän ruoat olivat rasvan suhteen sitten melkoista kituttelua. Kaikki tämä oli kuitenkin ravintola-annoksen arvoista.

Puolen litran tuoppi taas oli pieni bonus. Alkoholia ei sinänsä voi sovittaa makroihin, jos ei nyt välttämättä halua määrittää itselleen alkoholitavoitetta. En kylläkään tiedä ketään, joka olisi joskus tehnyt näin. Knoppitietona kerrottakoon, että yksi gramma puhdasta alkoholia sisältää noin seitsemän kilokaloria energiaa ja sitä on puolen litran tuopissa noin 18 grammaa = 126 kilokaloria. Jos alkoholijuomia aikoo sisällyttää IIFYM-henkisesti päivän tavoitteisiin, olisikin parempi sovittaa alkoholi kaloreihin kuin makroihin.

Makrot viikko 18

Kuten makroista saattaa huomata, en pitänyt tällä viikolla poikkeuspäivää. Tämä johtuu siitä, että ajattelin siirtyä dieetin suhteen loppukiriin ja tein tietoisen valinnan jättää poikkeuspäivät pitämättä dieetin loppuun asti. En pidä tätä suurena ongelmana, sillä glykogeenia lienee jäljellä dieetin loppuun asti, koska dieettini on yleisesti ottaen niin runsashiilihydraattinen. Tästä syystä glykogeenivarastot eivät todellakaan tyhjene aivan hetkessä, joten treenitehojenkaan ei pitäisi kärsiä. Tekemäni valinnan vuoksi lähtevä paino taas saattaa olla rasvan sijaan osin kadonnutta glykogeenia (hiilihydraattia ja nestettä), mutta väliäkös sillä.

Loppukirin hengessä tein poikkeuspäivänipistyksen lisäksi muutoksia päivittäisiin makroihini. Juhannusviikkoon lähdettiinkin makroilla 175 grammaa proteiinia, 385 grammaa hiilihydraatteja ja 60 grammaa rasvaa. Kaloreissa proteiinin lisäys ja hiilihydraattien+rasvan vähennys tarkoitti noin sadan kilokalorin pudotusta.

Ehkäpä näillä kikoilla pystyisin hyvillä mielin lopettamaan dieetin viime viikolla eli juhannukseksi. Pidetään kuitenkin vielä joitakin päiviä jännitystä yllä!

#Dieetti2015 viikot 19-20: tää oli nyt tässä!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *