Nettivalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!
Hammer Strengthin GHR-laite

GHR (Glute Ham Raise) -opetusvideo

Kotisalilleni ilmestyi vähän alle kolme viikkoa sitten Hammer Strengthin valmistama Glute Ham Raise eli tuttavallisemin GHR.

Hammer Strengthin GHR-laite
Hammer Strengthin GHR-laite

Laite näytti sen verran erikoiselta, että monia treenaajia tuntui askarruttavan laitteen oikeaoppinen käyttö. Minullakin meni muutama tovi oikean suoritustekniikan opettelemisessa. Päästyäni jyvälle hyvästä suoritustavasta GHR alkoi tuntua oikein tehokkaalta, ja sain taas yhden työkalun lisää ”Posterior Chainin” eli takaosaston treenaamiseen. Aionkin käyttää GHR:ää myös tulevaisuuden treeneissäni.

Juttelin salin toisen omistajan Marian kanssa eräänä päivänä uudesta laitteesta ja siitä, että monilla tuntui menevän sormi suuhun laitteen käytön kanssa. Maria ehdottikin pian minulle, että tekisin laitteen käyttöä havainnollistavan videon. Otin haasteen vastaan ja kuvasin videon viime viikolla. Neljä minuuttia pitkä video julkaistiinkin eilen Classic Gymin Facebook-sivuilla.

Julkaisen videon täällä blogissakin. Vaikka tekemäni video käsittelee nimenomaan Hammer Strengthin valmistamaa laitetta, on periaate eri valmistajien laitteilla kuitenkin sama. Tietääkseni monien valmistajien laitteissa ei taida olla kuitenkaan pyörivää reisitukea, joka on mielestäni erittäin kätevä ja suoritusta helpottava ominaisuus. Yhtä kaikki, toivottavasti videon avulla muutkin saavat vinkkejä GHR:n tekemiseen, vaikka salilta ei löytyisikään juuri Hammer Strengthin valmistamaa GHR-laitetta.

GHR on aivan erinomainen takareisien vahvistaja, sillä lonkkaa voi ojentaa tässä harjoitteessa laajalla liikeradalla. Lisäksi GHR treenaa tehokkaasti pakaroita aivan kuten Hip Thrust eli lantionnostokin. GHR:ää ei kuitenkaan sekoittaa Nordic Curliin – kyseessä ovat kaksi eri harjoitusta, vaikka ne näyttävät äkkiseltään tarkasteltuna hyvin samanlaisilta. Nordic Curlissa nosto- eli konsentrinen vaihe on olematon, kun taas GHR:ssä konsentrisella vaiheella on suurempi merkitys: siksi harjoituksen nimessäkin on sana ”Raise” eikä ”Descent”. Lisäksi tukipisteet ovat molemmissa harjoitteissa erilaiset. Nordic Curlissa tukipisteenä ovat polvet, kun taas GHR:ssä reidet.

Itse suorituksen aikana kädet voi laittaa esimerkiksi pään taakse, aivan kuten monet tekevät ojennettaessa selkää selkäpenkissä. Käsiä voi kuitenkin pitää esimerkiksi kyljissä tai rinnalla. Lisähaastetta voi saada videolla esiteltyjen kuminauhojen lisäksi luonnollisesti levypainoista. Oma suosikkini on kuitenkin käänteisellä kuminauhalla tehty GHR, joka tuntuu erittäin tehokkaalta.

Sain tekemästäni videosta hyvää palautetta. Eräänkin treenaajan takareidet olivat kuulemma kramppailleet, kun suoritus oli mennyt videon ansiosta niin hyvin perille!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen oululainen valmentaja ja tietokirjailija. Tässä tieteelliseen näyttöön pohjautuvassa blogissa kirjoitan kuulumisiani, autan muita puoluettomasti, yritän oppia itse ja pyrin saamaan järkeä fitnesstouhuun.