Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Ruokakuluissa säästäminen — 10 kätevää vinkkiä

Tämän postauksen inspiraationa toimii Twitter, joka on mielestäni edelleen sosiaalisen median kuningas ja johon suosittelen lämpimästi liittymään jokaista henkilöä. Ajauduin nimittäin Twitterissä pari päivää takaperin keskusteluun, jossa aiheena oli ruokakuluissa säästäminen. Alla oleva viserrys on otettu kyseisestä keskustelusta:

Koska olen opiskelija, ruokakuluissa säästäminen ja tarjousten hyödyntäminen ovat erikoisosaamistani. En koe, että olisin mitenkään erityisen köyhä, mutta joka tapauksessa: kun ylimääräistä pätäkkää ei riitä sentään jaettavaksi asti, olen kehkeytynyt ajan saatossa mielestäni oikein hyväksi ruokakustannusten minimoijaksi. Lisäksi tähän päälle tulee se, että olen luonteeltani vielä vähän pihi ja säästäväinen.

Tiedänkin paljon hyviä vinkkejä, joita noudattamalla ruokakuluissa säästäminen onnistuu ihan varmasti muiltakin kuin minulta.

#1: mene LIDLiin

Tämän ei pitäisi olla mikään salaisuus. Saksan lahja Suomelle on voittanut suomalaiset ruokaketjut mennen tullen useissa ruokakorivertailuissa. Tämä lienee kaikista tärkein yksittäinen vinkki, josta ruokakuluissa säästäminen kannattaa aloittaa.

Ellei tarjouksia lasketa, usein syömistäni ruoka-aineista LIDLissä ovat muihin kauppoihin verrattuna jatkuvasti edullisempia monet leivät, kaurahiutaleet, banaani, rahkat, margariini, kevyt- ja rasvaton maito, piimä, erilaiset pakastekasvikset, seiti, tumma- ja vaalea riisi, makarooni ja pasta yleensäkin, kuskus..

Tätä listaamista voisi jatkaa vaikka kuinka kauan ja varmasti useat muutkin henkilöt ovat kanssani yhtä mieltä: LIDL on halpa.

Kuva: LIDL
Kuva: LIDL

LIDLin toiminnassa on pari huonoa puolta. Ensimmäinen on se, että kaikkia vähän erikoisempia tuotteita (esim. leseitä) ei välttämättä löydy sieltä.

Toinen huono puoli lienee siinä, että useat LIDLin myymät tuotteet eivät ole kotimaisia. Tämä voi olla kansallistuntoiselle kuluttajalle kova pala purtavaksi. Tosiasia on kuitenkin se, että mikäli haluaa ostaa pääosin kotimaisia tuotteita, on valmistauduttava maksamaan tuotteista enemmän. Luomutuotteiden kanssa tilanne on ihan samanlainen.

#2: lopeta ostosten keskittäminen

Tämä voi osoittautua kiireiselle ihmiselle ongelmalliseksi toteuttaa, mutta minä en ole kiireinen ainakaan vielä, joten olen todennut tämän vinkin hyväksi.

Kaikkia ruokaostoksia ei tarvitse tehdä samasta kaupasta. Jossain kaupoissa jotkin tuotteet ovat edullisempia kuin muualla, joko jatkuvasti tai hetkittäisesti tarjousten ansiosta. Ruokakorinsa voi koostaa eri kauppojen ostoksista ja etenkin tarjousostoksista, jos aikaa ja halua löytyy. Olenkin saattanut sinkoilla sinne tänne ostosreissuillani ja tullut lopulta kotiin vaikkapa kolmen eri kaupan tuotteita kassissani.

Eri kaupoissa käymällä pääsee myös suurin piirtein jyvälle siitä, mitkä tuotteet ovat edullisimpia missäkin. Lisäksi kun reissun tekee pyörällä tai kävelemällä, saa samalla kätevästi päivän liikunta-annoksen ja lihaksille pientä rasitusta, kun heittää selkään repun ja kantaa kassit kädessä.

Tilanne saattaa olla erilainen lapsiperheillä, joiden ruokakustannukset ovat kuukaudessa tähtitieteelliset verrattuna opiskelijan kustannuksiin. Tällöin esimerkiksi ostosten keskittäminen tiettyjen ketjujen liikkeisiin voi mahdollisesti aiheuttaa kustannussäästöjä bonusten ansiosta. Lapsiperheen pään tai työnarkomaanin käyminen useissa kaupoissa ei lisäksi ole yksinkertaisesti kovinkaan realistista ajanpuutteen vuoksi.

Olen kyllä silti siinä uskossa, että jos ostokset pitäisi keskittää johonkin kauppaan, se on vinkissä #1 mainittu kauppaketju, joka ei ylläpidä bonusjärjestelmää.

#3: ota ”Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluita” -lappu pois postilaatikostasi

Mikäli olet kiinnittänyt mainoskieltolapun postilaatikkoosi ja kotiisi ei tule mainoksia, on olemassa erittäin suuri mahdollisuus siihen, että sivuutat erilaisten kauppojen tarjoukset ja kulutat enemmän rahaa ruokaan. Eri kauppojen tarjouksien hyväksikäyttö on nimittäin parhaimpia mahdollisia tapoja aloittaa ruokakuluissa säästäminen.

Mikäli et halua edelleenkään käpistellä paperisia mainoksia ja haluat säästää luontoa, suosittelen laittamaan ainakin LIDLin, Citymarketin, K-supermarketin, K-marketin, Siwan, Valintatalon ja mahdollisesti Tokmannin tarjouslinkit selaimesi kirjanmerkkeihin ja tarkastelemaan jokaista linkkiä kaksi kertaa viikossa. Näiden kauppojen tarjouslinkeillä pääsee jo pitkälle.

Tarjouksia tulee tarkastella kaksi kertaa viikossa siksi, koska useilla kaupoilla on yleensä eri tarjoukset sekä alkuviikkoon (ma-ke) että loppuviikkoon (to-su). LIDL, Cittari, K-supermarket ja K-market ovat ainakin tällaisia kauppoja. Ajankohtien kanssa kannattaakin olla tarkkana: tuote ei ole välttämättä enää tarjouksessa silloin, kun suuntaat kauppaan.

Kuva: Manuel Campagnoli
Kuva: Manuel Campagnoli / Wikimedia Commons

Vaikka kooltaan pienissä kaupoissa  (K-market, Siwa, Valintatalo) tuotteet ovat yleensä lähtökohtaisesti kalliimpia kuin muualla, on näissä kaupoissa välillä oikein hyviä tarjouksia: olen ostanut useammankin kerran esimerkiksi kanasuikaleita Siwasta ja Valintatalosta.

S-ryhmän kaupat ovat siitä kummallisia tapauksia, että niiden internetsivuilla ei ole tarjousilmoituksista tietoakaan. Sen sijaan S-ryhmä mainostaa tarjouksiaan usein erilaisissa lehdissä, joita tuskin moni ei tilaa tai ei lue (lehdet ovat muutenkin niin old-schoolia).

#4: hyödynnä tarjoukset ISOSTI

Silloin pitää takoa, kun rauta on kuuma. Jos jokin usein käyttämäsi ruoka-aine on hyvässä tarjouksessa, kannattaa hyödyntää tilaisuus ja hamstrata ruokaa kotiin sillä mentaliteetilla kuin ydinkatastrofi koittaisi huomenna. Kun ostaa kerralla enemmän tarjouksessa olevaa ruokaa, on kertakustannus luonnollisesti suurempi, mutta pitkällä tähtäimellä seurauksena on ruokakuluissa säästäminen.

Minä olen ruoan himohamstraaja: olen ostanut tarjouksesta kerralla esimerkiksi kahdeksan kiloa rahkaa, viisi kiloa kaurahiutaleita, neljä pakettia kananmunia, useamman kilon kanaa, kalaa tai erilaisia lihoja jne. Tämäkin lista on pitkä.

Mainittakoon vielä se, että joidenkin tarjousten hyödyntäminen saattaa vaatia bonuskortin vilauttamista kassalla, joten vaikka asia harmittaisi, on lompakko syytä täyttää erilaisten ketjujen muovilärpäkkeillä.

#5: huomioi erikoisliikkeet ja niiden tarjonta

Erikoisliikkeiksi lasketaan sellaiset kaupat ja puodit, jotka myyvät vain tietyn kategorian tuotteita. Erikoisliikkeet pystyvät myymään tuotteita ilman välikäsiä tai mahdollisimman vähillä välikäsillä, mistä syystä tuotteet ovat usein paljon edullisempia kuin ruokakaupoissa. Ainakin itselleni olennaisimpia erikoiskauppoja ovat erilaiset leipomot ja lihakaupat.

Esimerkiksi erilaiset leipomot myyvät ”eilisen” leipiä tarjouksessa: kolmella eurolla saattaa saada kolme tai neljä pussia leipää, kun marketissa yksi pussi samoja leipiä saattaa maksaa kaksikin euroa. Muitakin tällaisia leipomotarjouksia on tullut hyödynnettyä ajan saatossa.

Lihakaupat sen sijaan ovat yleensä läheisessä suhteessa lihatuottajiin ja liha-alan yrityksiin, mistä syystä ne myyvät lihaa edulliseen hintaan. Esimerkkinä tästä toimii oululainen Makkarakauppa.

Makkarakauppa Oulu
Makkarakauppa Oulun Limingantullissa

Limingantullissa sijaitseva Makkarakauppa on oikea punaisen lihan paratiisi, josta saa esimerkiksi possun- tai sika-nauta-jauhelihaa todella huokeaan hintaan. Myös muut lihat (pääosin punaiset) ovat usein hyvässä tarjouksessa Makkarakaupassa.

Makkarakauppa tarjoukset
Ruokakuluissa säästäminen onnistuu käymällä ns. erikoiskaupoissa

Vähärasvainen (10%) possun- tai S-N-jauheliha maksaa usein alkuviikosta (ma-ke) Makkarakaupassa 4-5 euroa / kilo ja on taatusti tuoretta: kerran olin Makkarakaupan tiskillä ja lihamestari lappasi muovipussiin minuutti aikaisemmin takahuoneessa jauhettua lihaa. Makkarakauppa siis päihittää markettien kaasussa lojuvat lihat sekä hinnan että tuoreuden puolesta (tämä ei ollut maksettu mainos).

Punaista lihaa syötäessä kohtuus on hyvä pitää mielessä. On olemassa tieteellistä näyttöä, että liika punaisen lihan ja etenkin lihajalosteiden syöminen saattaa olla haitallista terveydelle.

#6: hanki pakastin / täytä pakastimesi

Tämä liittyy läheisesti kahteen edelliseen vinkkiin. Ruokakuluissa säästäminen ei onnistu mielestäni kunnolla ilman pakastinta, sillä pakastimeen voi säilöä tarjouksesta ostetut ja pakastettavissa olevat tuotteet kuten leivät sekä liha- ja kalatuotteet. Kun pakastin on täynnä, riittää tuotteista iloa useiksi viikoiksi ellei jopa kuukausiksi.

Ruoka-aineiden säilyvyydestä pakastimessa ei kannata stressata: leivät ja lihatuotteet säilyvät hyvänä pakastimessa pääsääntöisesti useiden kuukausien ajan parasta ennen-päivän tai viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Meidän taloudessamme pakastin on aina niin täynnä lihaa, leipää, marjoja ja kasviksia, että uusien pakastettavien hankintojen kanssa on varauduttava pakastin-Tetriksen pelaamiseen.

#7: tuijota yksikköhintojen sijaan kilo- ja litrahintoja

Yksikköhinnan tuijottaminen on suurimpia virheitä, mihin ruokakuluissa säästämään pyrkivä ihminen voi sortua. Sen sijaan ruokakuluissa säästäminen tulee aloittaa katsomalla kilohintaa, joka kertoo kuluttajalle enemmän tuotteen todellisesta hintatasosta kuin yhden tuotteen hinta.

Samasta syystä isommat pussit esimerkiksi perunoita tai porkkanoita tai nipputarjoukset (kympillä kolme jne.) päihittävät kilo- ja litrahintojen osalta usein yksittäin ostetun peruna- tai porkkanakilon tai jonkin muun tuotteen, vaikka esimerkiksi kilo irtoperunoita saattaakin olla kertakustannuksena edullisempi kuin kahden kilon pussi.

#8: keltaiset ja oranssit tarrat ovat ystäviäsi

Keltaisilla ja oransseilla tarroilla tarkoitetaan 20-50 prosentin alennusta tuotteesta, jonka parasta ennen -päivä tai viimeinen käyttöpäivä on muutaman päivän sisään. Uskoisin, että lähes kaikki kaupat myyvät vanhentumassa olevia tuotteita eli ”päiväystuotteita” alennettuun hintaan.

Ruokakuluissa säästäminen onnistuu ostamalla alennustuotteita
Alennustuotteita ostamalla ruokakuluissa säästäminen helpottuu

Alennuksen suuruus vaihtelee hieman kaupasta riippuen, mutta jo 20 prosentin alennus tuotteesta on merkittävä. Mielestäni päiväystuotteille voisi laittaa raa’asti 50-80 prosentin alennuksen, mutta se on ihan toinen juttu.

Päiväystuotteen ostamisesta hyötyy kolme henkilöä: kauppias, asiakas ja luontoäiti. Kauppias välttää hävikin ja asiakkaan tähtäimessä on tietysti ruokakuluissa säästäminen. Luontoäidin tehtäväksi jää kiitteleminen.

#9: hyökkää ostoksille pitkien juhlapyhien jälkeen

Pitkinä juhlapyhinä (jouluna, pääsiäisenä…) kaupat pitävät ovensa kiinni useamman päivän putkeen, minkä johdosta tuotteet lojuvat hyllyissä myymättöminä.

Kun juhlapyhät loppuvat, alkaa ruokakuluissa säästäminen. Juhlapyhien jälkeen kaupat saavat pitää ovensa auki normaalisti ja hyllyissä pyhien yli olleet maito- ja lihatuotteet ovat vanhenemassa muutaman päivän sisään. Seuraavien täydennyserien saapumisen painaessa jo päälle ei kaupoilla ole muuta vaihtoehtoa kuin myydä vanhentumassa olevia tuotteita edulliseen hintaan.

Olenkin ostanut isommista marketeista maito- ja lihatuotteita reilusti alennettuun hintaan. Maitotuotteita ei voi sentään laittaa pakkaseen, mutta lihatuotteet kyllä voi.

(#10: jotkin lisäravinteet tulevat edullisemmaksi kuin ruoka)

Tämä vinkki koskee lähinnä urheilevia henkilöitä, mutta miksei muitakin.

Esimerkiksi nettikaupoista (ei marketista) ostettu heraproteiini on kaikista edullisin tuote, kun mittarina on proteiinigramman hinta. Olen käsitellyt asiaa tässä postauksessa. Liikkuvat henkilöt tarvitsevat tunnetusti paljon proteiinia, minkä johdosta heraproteiinilla voi täydentää päivän proteiiniannosta ja karsia samalla ruokakuluja. Heraproteiiniakin saa usein ostettua tarjoustuotteena.

Toinen esimerkki on kalaöljy kapseleina tai nestemäisenä. Kalaöljystä saa omega3-rasvahappoja, jotka ovat edullisia sydänterveydelle ja jotka pitää saada ravinnosta. Kalaöljykapseleiden napsiminen tulee todennäköisesti edullisemmaksi kuin rasvaisen kalan syöminen monta kertaa viikossa.

Periaatteessa monivitamiinipillerillä voisi paikata kasvisten, marjojen ja hedelmien ostamista ainakin osittain, mutta tätä toimintaa en suosittele missään tapauksessa. On viisaampi ottaa vitamiinit ravinnosta kuin purkista.

Ruokakuluissa säästäminen – yhteenveto

Ruokakuluissa säästäminen on loppujen lopuksi yllättävän helppoa, jos jaksaa nähdä vähän vaivaa asian eteen. En takaa, että saat postauksen vinkkejä noudattamalla ostettua vuoden kuluttua uuden auton säästettyäsi ruokakuluissa. Entiseen kulutukseen verrattuna saat varmastikin säästettyä euron tai kaksi, jos olet valmis näkemään ruokaostoksien tekemiseen vaivaa.

Ravinto-ohjelma, josta oli puhetta postauksen alun twiitissä on vielä harkinnassani, vaikka lupauduinkin ottamaan haasteen vastaan. Osaisin kyllä pomminvarmasti koostaa suht terveellisen ruokavaliopohjan, jonka päiväbudjetti heiluisi varmaankin jossain viiden-kuuden euron hujakoilla. Tällä pohjalla ruokakuluissa säästäminen saa uuden mittakaavan.

En tiedä, haluanko kuitenkaan laittaa jakoon ruokavaliopohjaa johtuen syistä, jotka olen maininnut useaan otteeseen tässä blogissa.

EDIT: kirjoitin kuin kirjoitinkin postauksen todella edullisesta ja terveellisestä ruokavaliopohjasta. Täältä voit löytää sen.

Artikkelikuva: Martin Kozák / Wikimedia Commons

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Kohta 3: voit pitää ei mainoksia tarran. Kaikki ruokatarjoukset löytyy nyt yhdellä sovelluksella: http://www.shopbaloo.fi

    • Hehe =) Menköön tämä kerran tämä mainos, jos se vähentää paperin käyttöä ja säästää siten ympäristöä. Pitänee ottaa tuo sovellus testiin itsellekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *