Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!
Kolme erilaista tavoitetta vuodelle 2014. Toivottavasti onnistun täyttämään ne!

Tavoitteita vuodelle 2014

Palautin graduni tänä aamuna työni ohjaajalle, joka välittää sen eteenpäin opponentille eli toiselle tietojenkäsittelytieteiden laitoksen henkilökunnan jäsenelle. Seuraavaksi alan valmistelemaan seminaariesitystä, jossa esittelen työni tuloksia. Tämän jälkeen teen vielä työhöni opponentin ehdottamat korjaukset ja graduni on valmis, jolloin valmistumiseni on entistä lähempänä. Joulukuulle kaavailemani valmistuminen onkin tämän vuoden päätavoitteeni.

Tammikuu on hyvä ajankohta asettaa itselleen muutamia tavoitteita, joiden täyttymistä voi sitten vuoden lopulla tarkastella. Mitään ”uutta elämää” en ajatellut tänäkään vuonna aloittaa, mutta muutama realistinen tavoite antaa taas mukavasti potkua tulevaan. Utopistia tavoitteita ei kannata missään nimessä asettaa, mutta ei myöskään liian helposti saavutettavissa olevia. Isommat tavoitteet voi puolestaan jakaa vielä pienempiin osatavoitteisiin: on eri asia asettaa tavoitteeksi laihduttaa 25 kiloa kuin vaikkapa laihduttaa 5 kiloa kerrallaan.

Tavoitteisiin pyrkiminen pitää pääkopan virkeänä ja elämän mielenkiintoisena. Lisäksi tavoitteissa onnistuminen lämmittää tietysti mieltä. Tämän vuoksi asetan itselleni (valmistumisen lisäksi) kolme tämän blogin aihepiiriin liityvää tavoitetta, jotka esittelen tässä seuraavaksi.

Tavoite #1: nostan painoani 400-600 grammaa kuukaudessa koko vuoden

Viime vuodesta suurin osa eli 26 viikkoa meni siihen, kun pudotin painoani noin 13 kiloa. Mukaan mahtui kaksi viikkoa, jolloin olin matkoilla ja en sen kummemmin tarkkaillut syömisiäni.

Paino
Paino maaliskuusta syyskuuhun

Loppuvuoden yritinkin sitten palautua loppuvaiheessa rankaksi muuttuneesta dieetistä, joka ei ollutkaan mitään mukavaa hommaa. Tästä sitten joskus lisää.

Tänä vuonna en ajatellut kärvistellä nälässä, vaan ajatuksenani on hankkia lihasmassaa, joka taas vaatii painon nostamista. Saan siis elää positiivisessa energiatasapainossa (eli syödä enemmän kaloreita kuin kulutan). Sivutuotteena kehoon kertyy varmasti myös läskiä, minkä pyrin minimoimaan nostamalla painoani maltillisesti ja tasaisesti vuoden mittaan. Esimerkiksi 600 grammaa kuussa tekee vuoden lopussa vähän yli 7 kiloa. Mikäli tuosta määrästä edes puolet on saatu lihasmassana, voin olla itseeni tyytyväinen.

Rasvaa siis tulee kertymään, mikä on välttämätön paha. Lihasmassan hankkiminen  ja rasvamassan pitäminen samana (tai jopa sen pudottaminen) yhtäaikaa kun ei ole oikeastaan mahdollista, paitsi a) jos on aloittelija b) jos jatkaa treenejä pitkän tauon jälkeen c) jos on D:llä alkavan ja G:hen päättyvän käsitteen kanssa tekemisissä. Minua ei kosketa mikään näistä skenaarioista.

Tavoite #2: hankin oman alan töitä – tai edes jotakin töitä

Ajattelin panostaa aikaisemmin laiminlyömääni työnhakuun tänä vuonna ihan kunnolla, ja yrittää tuoda itseäni paremmin esille. Olen muun muassa rustannut ansioluetteloni uuteen uskoon, koska totesin edellisen olevan aivan karmean näköinen.

Olisi mahtavaa päästä tekemään oman alan töitä esimerkiksi kesän ajaksi. Viime vuonna en olisi saanut varmaan mitään aikaiseksi, mutta nyt tuntuu siltä, että saattaisin osata tehdä jo jotakin. Onhan noita opintopisteitäkin plakkarissa sellaiset 250 kappaletta, kun graduni valmistuu.

Yliopistolla järjestetään ensi viikolla messutyyppiset Pesti-päivät, jossa työtä tarjoavat yritykset ja töitä metsästävät opiskelijat kohtaavat. Päivä on siis mitä otollisin kesätyötä vailla olevalle henkilölle, joten suuntaan ehdottomasti paikalle.

Pestipäivät 2014 Oulun yliopistolla 15. tammikuuta
Pestipäivät 2014 Oulun yliopistolla 15. tammikuuta

Mikäli oman alan töiden saaminen ei natsaa, hankin kyllä edes jotakin töitä. Töitä tekemällä saa kuulemma ansaittua rahaa, jota taas voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Kuulostaa houkuttelevalta!

Tavoite #3: panostan lihashuoltoon

Lihashuolto on asia, jota on tullut laiminlyötyä viime vuosina. Yritänkin tänä vuonna panostaa lihashuoltoon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että venyttelen enemmän sekä käyn tiheämmin hieronnassa sekä teen enemmän putkirullausta, jota voidaan pitää eräänlaisena köyhän miehen hierontana. Kirjoitan putkirullauksesta jossain vaiheessa ihan oman juttunsa.

Hyviä paikkoja lihashuollolle ovat salitreenittömät päivät. Tietysti treenien jälkeenkin voi jäädä venyttelemään ja putkirullailemaan lihaksia, kunhan kyseessä eivät ole juuri treenatut lihakset.

Näitä tullaan tarvitsemaan tänä vuonna

Tässäpä muutama tavoite tälle vuodelle. Katsellaan sitten jossain vaiheessa, miten tavoitteisiin pyrkiminen on edistynyt!

 

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Marko Översti

    Oma paino juuri nousemassa myös tuonne kahdeksaankymmeneen, sitte kun nykynen ohjelma loppuu niin voisi viimeinkin lopettaa talvibulkin ja yrittää kans laihduttaa tuon kymmenisen kiloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *