Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Uusi vuosi, vanhat kujeet

Vuosi alkaa lähestyä loppuaan, joten on aika summailla vuoden 2014 tapahtumia.

Kirjoitin tämä postaus mukaan lukien tänä vuonna 111 postausta, mikä on ihan hyvä määrä ottaen huomioon, että useimmat kirjoituksistani eivät ole mitään maailman keveimpiä kirjoittaa. Panostuksesta kerrottakoon sen verran, että esimerkiksi yhtä postausta varten luin kaksi kirjaa aikaisemmin hankitun tietouden lisäksi. Kirjoittamiseenkin meni sellaiset kahdeksan tuntia aikaa. En halua tehdä postauksia ”sutaisemalla”, jotta minulta ei jäisi jotakin huomioimatta.

Erityisen ylpeä olen muun muassa alla olevista postauksista. Suosittelen lukemaan ne, jos jokin on jäänyt välistä.

Reverse Diet – näin minä tein sen

Tästä menettelystä lienee apua varsin monelle dieettiään lopettelevalle. Seuraava Reverse Dietini hoidetaan hieman erilailla kuin viime dieettin päätteeksi, mutta periaate pysyy kumminkin samana. Tällä kertaa kampeaisin kalorit mahdollisimman nopeasti ylläpitotasolle ja tekisin tämän jälkeen hiukan aggressiivisempiä kaloreiden nostoja 50kcal:n nostojen sijaan (ehkä 50-150kcal kerralla).

Poikkeuspäivä (ja herkkupäivä)

Aineenvaihdunnan herättelemisen voi tehdä dieetillä kahdella tapaa: oikealla tai väärällä. Väärä aineenvaihdunnan herätteleminen voi jopa torpedoida monen päivän laihdutusurakan. Oikea menettely taas antaa treeneihin lisää virtaa ja kerryttää kehoon minimaalisen määrän rasvaa. Usein saattaa tapahtua jopa rasvan palamista, kuten kerroin postauksessani.

Todella edullinen ja terveellinen ruokavaliopohja

Tämä postaus toimi todennäköisesti silmiä avaavana monelle henkilölle: jopa urheilevan miehen on mahdollista syödä 150 euron kuukausibudjetilla terveellisesti. Koska suunnittelin ruokavalion riuskalle nuorelle miehelle, on ruokavalio vaikkapa liikkumattomalle naiselle vieläkin edullisempi, koska esimerkiksi ruokavalion proteiinimäärästä voi pudottaa suoraan puolet pois. Postaus ei myöskään ota huomioon erilaisia tarjouksia, joita hyödyntämällä säästää edelleen rahaa. Toivottavasti postauksesta on ollut iloa mahdollisimman monelle.

Blood Flow Restriction Training 

Tarjosin ensimmäisenä henkilönä Suomessa ja suomeksi niinkin kattavan tietopaketin Blood Flow Restiction Trainingistä kuin tässä postauksessa, jonka kirjoittamiseen meni aivan pirun kauan aikaa. Käytän BFR:ää edelleen treeneissä pääosin eristävissä liikkeissä käsilleni ja jaloilleni.

BFR hauiskoneessa
BFR-treeniä Figure Fitclubilla syyskuun alussa

En tiedä, olenko tartuttanut keneenkään BFR-treeni-intoa, mutta ainakin toinen kotisalini Classic Gymin omistajista aikoi ottaa tämän tyylin kokeiluun. Tästä salilla kummallisia katseita aiheuttavasta treenitavasta en luovu aivan helpolla.

Puhdas ruoka-tägi ja IIFYM-postaukset (#1 & #2)

Puhdas ruoka on aihe, josta tykkään puhua. En ole vieläkään päässyt perille puhtaan ruoan tarkasta määritelmästä, enkä varmaan tule pääsemäänkään. Syömistyyliäni If It Fits Your Macrosia eli IIFYM:ää en ole vaihtamassa pois. Ruokavaliopohjiin ei ole enää paluuta, mutta ateriasuunnittelua aion toki harrastaa, kuten tähänkin asti. IIFYM:n käytännön toteutuksen toinen osa tulee muuten ulos eetteristä ensi vuoden alussa.

Olisipa vuosi 2015 monipuolisuuden vuosi, jolloin ihmiset söisivät monipuolisesti erilaisia ruokia, eivätkä olisi ristiinnaulitsemassa itseään pienien herkkupalojen syömisestä. Muita mielenkiintoisia postauksia voivat olla muun muassa seuraavat poistaukset:

Marttojen treenibuusteri

Sininen paholainen ei käy enää kuntosalilla & Palkkari puhuttaa taas

Tarvitsenko hiilareita palautusjuomaani?

Hiilihydraatit illalla EIVÄT lihota sinua (välttämättä)!

No, se vähän riippuu…

Treenit ja tavoitteet

Tämä vuosi oli treenien suhteen varsin ehjä. Huhtikuussa olin poissa salilta kymmenen päivää peräkkäin ja tässä kuussa viisi, mitkä olivat pisimmät taukoni tänä vuonna. Muuten kävin salilla tasaiseen tahtiin viisi kertaa viikossa, minkä johdosta treenejä kertyi tänä vuonna ennätysmäärä eli 247 kappaletta.

Sain kesäksi oman alan töitä ja arvokasta työkokemusta:

PKC-Työhommissa
Puhtaasti paras

Putkirullaus laittoi lihashuoltoni uudelle tasolle. Olen jopa venytellyt iltaisin, mille menettelylle olisin naureskellut vielä vuosi-kaksi sitten. Lihashuoltoon panostamisen johdosta vältyin suuremmilta loukkaantumisilta, minkä vuoksi sain ennätysmäärän treenejä kasaan. Putkirullauskaan ei ole lääke kaikkiin vaivoihin: ensi vuoden alusta menen hierojalle, kun selkä on ollut sen verran jumissa parisen viikkoa, eikä putkirullaus ole auttanut kuin osittain.

Keskiarvopainoni on noussut tammikuusta alkaen 7.8 kiloa. Tammikuun alussa painoin 69.10 kiloa. Kun viime viikon keskiarvopainoni oli 76.90kg, on kuukaudessa kertynyt lisää painoa keskimäärin 650 grammaa. Tämä on varsin lähellä tavoitteitani eli 400-600 grammaa. Tammikuussa asettamani tavoitteet menivät kaikki siis suhteellisen nappiin.

Paino 2014
Painon kehitys tänä vuonna

Ulkomuoto on muuttunut sikäli, että olen rasvaisempi, mutta myös lihaksikkaampi kuin ennen: muun muassa etureisien massa on lisääntynyt selvästi. Helmikuun alussa aloitan dieetin, jolloin luvassa on tarkempaa ja tiheämpää kehonkoostumuspäivitystä kuin tänä vuonna.

Kun tästä varresta ottaa neljä-kuusi kiloa rasvaa pois, päästään tarkastelemaan paremmin ~17 kuukautta kestäneen ”parannuskauden” tuloksia.

Uusi vuosi ja jatko

Ostin tänään vuodeksi lisää webhotellitilaa. Ostin myös lisää palvelinkapasiteettia, minkä johdosta sivustoni pitäisi toimia hiukan nopeammin kuin ennen ja kestää aiempaa suurempia liikennemääriä.

Hintaa lystille kertyi 122 euroa. Tämä on se summa, jonka olen opiskelijana valmis sijoittamaan, jotta voisin tarjota omalla nimelläni ja kasvoillani objektiivista tietoa sinulle ilmaiseksi ja käyttääkseni omaa vapaa-aikaani ajatusteni jäsentämiseen kaikkien nähtäville itsenäisenä, erilaisista yhteisöistä vapaana toimijana.

En ota nokkiini, vaikka joku olisi eri mieltä kanssani jostakin asiasta. Mielipide on kuitenkin pystyttävä perustelemaan päivänvalon kestävällä tavalla, jotta sillä olisi painoarvoa minun silmissäni.

En myöskään yritä myydä mitään, paitsi ehkä putkirullia. Sen kuitenkin sanon, että en voisi ikinä suositella tai edustaa mitään keinoa tai kikkaa, jonka toimimisesta minulla ei ole takeita, saatika valehdella jonkin asian olevan jotakin, mitä se ei ole. Jos teen jonkun tahon kanssa yhteistyötä, mainitsen siitä selkeästi, koska pidän sitä eettisesti oikeana. Valitettavan monet eivät näin tee, mitä pidän varsin arveluttavana toimintana.

Kerron jatkossakin omia, pääosin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia näkemyksiäni ravitsemuksesta, terveydestä ja kuntosaliharjoittelusta. Välillä asioita joutuu tarkastelemaan kuitenkin myös käytännön kannalta, mikä on oikea tie: tiede antaa tekemiselle suuntaviivat ja ohjaa päätöksentekoa tehtäessä käytännön valintoja koskevia päätöksiä.

Myyttien murtaminen ja puolueettoman tiedon tarjoaminen on tavoitteenani jatkossakin. Toivon mukaan olen pystynyt herättämään ajatuksia tieteellisiä viitteitä vilisevillä kirjoituksillani.

Suuret kiitokset kaikille postauksien jakajille, tykkääjille, kysyjille ja kommentoijille.

Hyvää uutta vuotta ja juhlikaahan sievästi!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Täytyy antaa paljon kiitosta ja hattua, kuinka paljon olet aikaa käyttänyt blogiin! Mielelläni jatkossakin luen ja seuraan toimintaasi somessa! Hienoa nähdä,että ei tarvitse olla blogitiimissä ja tähdätä fitness-lavoille, että sisällöntuotanto onnistuu =) Vinkkinä suosittelen näkyvyyden parantamiseksi: http://mave.fi/blogaajille

    T: Nuori treenaileva opiskelija mies Vaasasta!

    • Kiitoksia oikein paljon! Tällainen palaute kannustaa jatkumaan ja antaa lisää pontta kirjoittamiseen. Olen aikaisemmin ajatellut blogini ehdottamista Mave.fi:hin listoille, mutta päädyin taannoin jättämään pyynnön tekemättä. Nyt laitoin kuitenkin hakemuksen vetämään =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *