Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Antti Rinteen sydäninfarktispagetti

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tänään pekonispagetin resepti (Hyvää työtä Suomi, 2015), joka on väistyvän hallituksen valtiovarainministerin ja SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen käsialaa.

Reseptin raaka-aineet löytyvät tästä alta:

  • 2 x 400 g pekonia
  • 1,5 kpl punaista paprikaa
  • 6 isoa valkosipulinkynttä
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 2 x 400 g mustaleimajuustoraastetta
  • 500 g spagettia
  • 6 dl vispikermaa
  • 5 rkl oliiviöljyä

Spontaani reaktioni raaka-aineita lukiessani oli se, että aloin voimaan pahoin. Ravitsemuksellisesti kyseessä on nimittäin ydintuhoon verrattavissa oleva ateria. Laskin koko hässäkän proteiini-, hiilihydraatti-, rasva- ja kilokalorisisällön yhteen. Tulin tähän tulokseen:

Sydäninfarktispagetti
Pekonispagetin ravintoainesisältö

Jos ainesosia ja ravintosisältöä verrataan virallisiin ravitsemussuosituksiin (VRN, 2014), reseptin lihavalmiste eli pekoni on salakavala salamurhaaja. Ravitsemussuositusten mukaan ”Väestötutkimuksissa on saatu vahva näyttö siitä, että runsaasti punaista lihaa ja lihavalmisteita käyttävillä on enemmän paksu- ja peräsuolisyöpää, tyypin 2 diabetesta, lihavuutta ja sepelvaltimotautia”. Jos ateriat ovat järjestään samanlaisia kuin tämä pekonispagetti, ei jonkin edellä mainitun vitsauksen saaminen kuulosta enää kovinkaan mahdottomalta tapahtumalta.

Pekonia
Pekonia. Kuva: J.Dncsn / Wikimedia Commons

Spagetti on tuskin täysjyvää, mikä on huono asia. Ravitsemussuosituksissa suositellaan nimittäin täysjyvätuotteiden lisäämistä ja puhdistettujen, vaaleiden viljojen vähentämistä. Vaalea spagetti on niin sanottua ”höttöhiilaria”. Paprikan ja valkosipulin ohella oliiviöljy on reseptin valopilkku, mutta ottaen huomioon sen, että reseptissä oliiviöljy tulee lisätä spagetin keitinveteen ja vesi tulee kaataa lopuksi pois, valuu osa tästä terveyttä edistävästä kasviöjystä kirjaimellisesti viemäriin.

Rinteen mukaan spagetti kannattaa tarjoilla raikkaan salaatin kera. Salaatin tarjoaminen spagetin ohella on erittäin positiivinen asia, mutta valitettavasti tässä vaiheessa kyse on enää vahinkojen kontrolloimisesta. Ei tätä ateriaa voida pitää muutenkaan varsinaisena mikroravinnepommina.

Toisin kuin tyydyttymättömiä rasvoja, tyydyttynyttä rasvaa ei voida pitää terveyttä edistävänä ravinteena. Kattilallinen pekonispagettia sisältää yhteensä 398 grammaa tyydyttynyttä rasvaa eli 50% koko rasvamäärästä ja 34% koko aterian kaloreista (3600kcal). Ravitsemussuosituksissa tyydyttynyttä rasvaa suositellaan olevan maksimissaan 33% kaikista rasvoista ja 10% kaikista kaloreista, joten tämän huomioon ottaen en haluaisi aterioiden rasvakoostumuksien olevan tällainen päivästä toiseen.

Antti Rinteen mukaan pekonispagetista saa paljon energiaa. Hän ei voisi olla enempää oikeassa. Tässä setissä on nimittäin niin paljon kilokaloreita (10 600), että vähän liikkuva, keskipainoinen 30-60-vuotias mies (kulutus 2600 kcal/vrk) ja vähän liikkuva, keskipainoinen 30-60-vuotias nainen (kulutus 2100kcal/vrk) syövät tästä molemmat kaksi vuorokautta ja nainen vielä puolisen vuorokautta päälle, eivätkä he tällöin vielä lihoisi.

Jos energiamäärän laittaa perspektiiviin, on pekonispagetissa suurin piirtein yhtä paljon kaloreita kuin kymmenessä Hesburgerin kerrosateriassa (0.5L limpparin kanssa). Voimme siis vain rukoilla, että esimerkiksi nelihenkinen perhe ei syö tätä kaikkea ruokaa ainakaan yhden päivän aikana. Muuten pekonispagetit ovat väärässä pakkautua vyötärölle.

Tämän reseptin kohdalla on turha haaveilla Sydänmerkistä. Parempi leima olisikin Sydänkohtausmerkki. Parempi nimi ruoalle voisi olla pekonispagetin sijaan sydäninfarktispagetti.

Työurien pidentäminen voitaisiin aloittaa eläkeiän nostamisen sijaan vaikkapa jääkaapilta. Vaikka olen syömisen suhteen erittäin joustava, ravintosisällöltään tällaista ruokaa suosittelisin syömään pienen määrän kerran viikossa, jos niinkään usein.

Lisäksi näin vaalijännityksen tiivistyessä voisimme sopia, että seuraavassa hallituksessa sosiaali- ja terveysministerin salkku ei menisi mielellään Antti Rinteelle.

EDIT 31.3.2015 klo. 17.29. Antti Rinne kommentoi kohua Twitterissä näin:

Lähteet: 

Artikkelikuva: LasPo rocks / Wikimedia Commons

Hyvää työtä Suomi. (2015). ANTTI RINTEEN PEKONISPAGETTI.

VRN. (2014). Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *