Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Älä laihduta -päivä – pohdintaa

Tänään vietetään valtakunnallista Älä laihduta -päivää, joka on Syömishäiriöliitto SYLI ry:n lanseeraama päivä.

SYLI haluaa viestiä päivällä useita erilaisia asioita.

”Älä laihduta -päivänä muistetaan syömishäiriöön sairastuneita”

”Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön”

Erilaiset syömishäiriöt ovat erittäin vakavia sairauksia, joiden taustalla on usein voimakas laihuuden ihannointi. Olen joskus höpissytkin täällä blogissani syömishäiriöstä, etenkin ahmimishäiriöstä, joka ei välttämättä ole seurausta laihuuden ihannoimisesta tai laihduttamisesta vaan ”liian hyvin syömisestä” ja mustavalkoisesta ajattelusta, jossa ensin pidättäydytään täysin jostakin ruoasta ja kuin sormia napsauttamalla ryhdytään ahmimaan.

Onneksi ainakin naiset ilmeisesti toipuvat syömishäiriöistä ennen pitkää.

”Ihminen voi elää terveellisesti koosta riippumatta”

En oikein ymmärrä tätä yhtälöä. En nimittäin usko, että esimerkiksi 30-40 kiloa ylipainoa kantava henkilö yleensä ”elää terveellisesti”. Jotakin on siis pitänyt tapahtua joko ruokailun tai aktiivisuuden saralla – ruoka- ja liikuntapäiväkirjojen tarkastelu kertoisi tässä tilanteessa enemmän kuin tuhat sanaa. Poikkeuksia voivat olla tapaukset, joissa henkilö sairastaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin ruokailu tai aktiivisuus ei ole välttämättä enää syynä painon kertymiseen.

Tämä tila ei ole välttämättä terve. Kuva: Mikael Häggström / Wikimedia Commons
Tämä tila ei ole välttämättä terve. Kuva: Mikael Häggström / Wikimedia Commons

Yhtä lailla sairaalloisen laiha ihminen tuskin elää terveellisesti. Syyt ovat päinvastaiset kuin ylipainoisilla: joko ravintoa on ollut liian vähän tai urheilua liikaa.

Minä olen ollut joskus 20 kiloa painavampi kuin mitä olen tällä hetkellä. Toisaalta olen myös ollut ehkä kahden-neljän kilon päässä niin alhaisista rasvamääristä kuin miehellä voi vain olla. Molemmat tilat eivät olleet kivoja.

”Ihminen voi olla terve koosta riippumatta”

Loppujen lopuksi olennaisinta on se, että on tyytyväinen itseensä. Ylipainoinen henkilö voikin olla henkisesti hyvin terve.

Harmittava fakta on kuitenkin se, että vaikka ylipainoinen ihminen olisikin tällä hetkellä terve useimpien terveysmittareiden mukaan, ei hän ole sitä välttämättä enää huomenna. Ylipaino lisää nimittäin riskiä sairastua useisiin eri sairauksiin. Näitä sairauksia ovat muun muassa astma, diabetes, uniapnea, verenpainetauti ja monet muut sairaudet, pääkoppaan liittyvistä ajatuksista puhumattakaan. Pienelläkin painonopudotuksella voi saada aikaan terveyshyötyjä ja vähentää sairastumisriskiä.

Usein ajatellaan, että esimerkiksi ahkerasti urheileva, mutta ylipainoinen henkilö olisi terveellisempi kuin urheilemattomat, mutta kevyemmät ihmiset. Esimerkkinä tällaisista tapauksista voidaan pitää amerikkalaisen jalkapalloliiga NFL:n pelaajia ja sumopainijoita, joita on kuvattu lauseella: ”If you are fat you better be fit”. Tämä toteamus on ilmeisesti osittain väärä (täältä lisää), mutta lyhyellä tutkimisella asia näyttäisi olevan kiistanalainen.

Liiallinen laihuus voi olla yhtä lailla vahingollista kuin liiallinen paino: se on jälleen kerran sitä mustavalkoisuutta. Ongelmat hedelmällisyydessä ja alentunut vastustuskyky tulivat ensimmäisenä mieleeni. Myös mahdolliset vitamiinien puutostilat ja olematon lihasmassan määrä eivät ole terveellisen elämän merkkejä.

Ei terve. Kuva: Wikimedia Commons.
Ei terve. Kuva: Wikimedia Commons.

Olisiko siis paikallaan, että laihuuden ihannoimisen sijasta siirryttäisiin terveyden ihannointiin?

”Ei ole olemassa yhtä kehonmuotoa ylitse muiden”

Ei todellakaan ole. Jokaisella ihmisellä on ehdottomasti oikeus omaan kehoonsa ja päättää omaan kehoonsa liittyvistä asioista. Jokainen ihminen on ehdottomasti hyvä sellaisena kuin hän on.

Toiset täyttävät kehonsa tatuoinneilla ja lävistyksillä, toiset käsivartensa neulan jäljillä. Jotkut taas ovat ylipainoisia.

Samaan hengenvetoon on hyvä todeta, että moni päihdeongelmainen tai ylipainoinen tuskin haluaa nykyisen tilanteensa pysyvän ennallaan. Ylipainoisen laihtumishalun syyt eivät välttämättä edes liity siihen, että pitäisi näyttää samalta kuin naistenlehtien kansissa paistettelevat ihmiset.

”Laihduttamisesta on tullut jokapäiväistä”

Tämä on hyvin valitettavaa ja syykin tähän on tiedossa: ihmiset eivät vain osaa laihduttaa oikein.

Jotkut ylipainoiset ovat valitettavasti todella monimutkaisessa henkisessä solmussa, joka voi johtua esimerkiksi lapsuuden tapahtumista. Tällöin laihduttaminen voi olla erittäin vaikeaa ja vaatinee keskustelua jonkun muunkin kuin kuntovalmentajan kanssa.

Useimmat epäonnistumiset johtuvat kuitenkin siitä, että tartutaan kiinni ratkaisuihin, joiden luvataan tarjoavan nopeita tuloksia lyhyessä ajassa.

Näin EI laihduteta. Kuva: JohnnyMrNinja / Wikimedia Commons
Näin EI laihduteta. Kuva: JohnnyMrNinja / Wikimedia Commons

Yhteistä näille kaikille ratkaisuille on usein se, että niiden kehittäjien lompakko paksuuntuu, mutta valitettavasti myös se, että ne eivät ole rakennettu kestävälle pohjalle tulevaisuutta ajatellen. Ihmiset lihovat uudestaan, mikä johtaa laihdutuskierteeseen: painonhallintaongelma on valmis. Siksi laihduttaminen on jokapäiväistä.

Toisaalta kaikkien laihduttavien ihmisten ei todellakaan tarvitsisi laihduttaa enää terveydellisistä syistä, mutta se on sitä oikeutta omaan kehoon. Toivottavasti järki pysyy päässä – yli ei kannata ampua.

”Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä”

”Älä laihduta -päivänä keskustellaan hyvinvoinnista ja terveydestä, joiden lähtökohtana ja päämääränä ei ole laihtuminen”

Minä en toivo, että kaikki olisivat ylipainoisia, laihoja tai edes normaalipainoisia. Minä toivoisin, että ihmiset olisivat terveitä, sekä henkisesti että fyysisesti. Minä toivoisin, että verorahani voitaisiin käyttää luokkakokojen pienentämiseen eikä välttämättä esimerkiksi ihmisten vyötäröiden pienentämiseen.

Minun en aio laihduttaa tänään, päinvastoin: pyrin tänäänkin syömään kaloreita hieman yli kulutukseni, jotta saan pidettyä kiinni itse itselleni vuoden alussa asettamista tavoitteista.

Myös muut ihmiset voisivat pidättäytyä tänään laihduttamisesta ja pohtia vaikkapa, mitä pahoja henkisiä ongelmia ruoan ympärille voi keskittyä. Sitä paitsi päivän tai kahden tauko laihduttamisesta tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Hyvää älä laihduta -päivää kaikille!

Artikkelikuva: Fæ / Wikimedia Commons

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. Hyvä teksti! Mukavaa laihduttamatta jättämistä! T. Sylin aktiivi Laura

    • Hei ja kiitos kommentistasi! Rattoisasti on mennyt tähän asti, muun muassa elokuvan parissa. Toivottavasti sinullakin on mennyt kivasti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *