Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Kysymyksiä ja vastauksia – videolog jakso 6

Videologien kuudennessa jaksossa vastaan lukijoitteni esittämiin kysymyksiin. Jakson kesto on noin 30 minuuttia.

Tässä vielä kysymykset aikajärjestyksessä, jos koko jakson katsominen ei lämmitä mieltä. Kysymyksen alla on mahdollisesti mainittu jotain juttuja, joihin viittaan vastauksessani.

0:25 Tuli mieleen kysyä tässä, että mitä olet itse mieltä jos reverse dietillä (ekojen viikkojen aikana dieetin jälkeen) sattuu vaikka kerran viikossa ns. repsahtamaan ruokailujen kanssa ja palaa sitten takaisin ruotuu ja jatkaa kalorimäärien maltillista nostamista?

2:31 Kuinka suuren osan hiilareista otat kasviksista ja marjoista?

4:40 Mitä mieltä olet vatsalihasten treenauksesta, keskitytkö tekemään vatsoja yhtä usein kuin vaikkapa esim. hauista ja antamaan erimittaisia toistoja ärsykkeen saamiseksi? Lähinnä mietin, kun monet sanovat, että vatsat treenaantuvat paljon/tarpeeksi kyykyssä ja maastavedossa yms. Niin mielipiteesi tähän tähän soppaan?

6:25 Käytätkö osittaisia toistoja (esim. hauiksessa vajaata liikerataa) missään liikkeessä? Jos käytät niin missä ja millä menestyksellä? Itse olen huomannut sen tehokkaaksi mm. kyykyssä kun nytkyttää tarpeeksi pientä liikerataa, jännityksen ollessa koko ajan lihaksilla.

Partial vs. Full Reps… or Both?

WHY is Full Range of Motion important?

Squatting Kinematics and Kinetics and Their Application to Exercise Performace

9:00 Kuinka pieni ärsyke riittää mielestäsi lihasten ylläpitoon dieetillä ja ihan plus kaloreillakin? Teoreettinen kysymys lähinnä, koska kukapa ei haluaisi lihastensa kasvavan plussakaloreilla..

Weight Training for Fat Loss Part 1

Weight Training for Fat Loss Part 2

Exercise dosing to retain resistance training adaptations in young and older adults

Maintenance of whole muscle strength and size following resistance training in older men

Lisäkommentti: energiankulutuksen lisäämiseksi salitreenivolyymi voi olla toki suurempikin kuin mitä mainitsin vastauksessani. Esimerkiksi sellainen on mahdollista, että ottaa treeneihin mukaan suurempien toistomäärien sarjoja, jotka nostavat mukavasti treenien energiankulutusta. Esimerkiksi 15-20 toistoa jalkaprässissä on ”hieman” hapottavampaa kuin 5 toistoa. Mukana on kuitenkin oltava myös raskaiden painojen nostelua lihasmassan säilyttämiseksi.

12:28 Ilmeisesti treenaat reilusti modifioidulla PHAT-systeemillä, näin olin ymmärtäväni jostain aiemmasta kirjoituksestasi. Voitko kertoa treenisysteemistäsi lisää? Esim. kuinka usein tietty lihasryhmä treenataan, mikä on käyttämäsi toistoalue (tai -alueet), montako sarjaa teet viikossa per lihasryhmä?

Recommendations for natural bodybuilding contest preparation: resistance and cardiovascular training

16:05 Kuinka usein vedät sarjat failureen?

19:10 Vieläkö käytät remmejä maastavedossa? Auttaisi varmasti aika paljon tuohon puristusvoimaan, itse käytän vain magnesiumia vaikka maasta on noussut 165×3 eikä ole puristusvoimasta kiinni.

Sormilukko
Sormilukko on sangen pitävä ote, jos ei niin välitä kivusta

21:05 Paljonko tiputat kaloreita aloitukseen? 300kcal vai enemmän?

22:08 Pidätkö samat kalorit treeni-ja lepopäivinä ja jos et paljonko niissä on eroa?

23:10 Sanoit että volyymin nostaminen johtaa pulaan, miksi? Tietenkin on hyvä että dieetin alussa on paljon kaloreita ja vähän treeniä, niin on monta juttua mistä kiristää, mutta onko jokin muukin syy?

26:46 Hiukan haastan tossa, että vain painot on tärkeitä jotta lihasmassa säilyy. Eikös treenipainot ole vain yksi progression muoto (jota tietenkin on numeraalisesti helppo seurata)?

Lisäkommentti: sarjojen määrää ja siten kokonaisvolyymiä voi pudottaa, mutta sarjapainojen (intensiteetin) on säilyttävä samanlaisena. Esimerkiksi 2×10 100kg:llä on parempi kuin 3x10x67.5kg, vaikka volyymi on lähestulkoon sama. (Kts. Weight Training for Fat Loss Part 2 ylhäältä)

Toivottavasti vastauksistani on apua muillekin kuin kysyjille. Mukavaa viikon alkua kaikille!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

2 Kommentit

  1. hyvä sivu !

    • Kiitoksia! Kannattaa pistää sivu kirjanmerkkeihin, tilata RSS-syöte tai tykätä FB-sivusta, niin uusista postauksista tulee tieto jatkossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *