Nettivalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Tutkimus: ravitsemussuositukset haitallisia

Suomalaisille annettavia ravitsemussuosituksia on perinteisesti hiottu ja hiottu vuosikausien ajan, jotta kansalle saataisiin annettua terveellisen syömisen ohjenuorat, jotka perustuisivat parhaaseen saatavilla olevaan näyttöön. Näin kävi myös uusimpien ravitsemussuositusten kohdalla: yli sadan asiantuntijan koostamia, satoihin tutkimuksiin perustuvia suosituksia pyöriteltiin noin neljän vuoden ajan, ja niihin liittyi esimerkiksi niin sanottuja julkisia kuulemisia, joiden aikana kuka tahansa pystyi antamaan oman näkemyksensä ravitsemussuositusten sisällöstä.

Nyt yksi tutkimus näyttisi kuitenkin muuttaneen kaiken. Helsinkiläinen Kekäläisen Ville pystyi vain 30 päivässä osoittamaan itsellään, että ravitsemussuositusten mukaan syöminen on haitallista ihmisen terveydelle. 30 päivän aikana Ville söi hyvin monipuolisesti: esimerkiksi hänen aamupalansa sisälsivät runsaasti lihavalmisteita, appelsiinimehua ja kananmunia — juuri sellaisia ruokia, joita hyvän ja terveellisen, ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion tuleekin sisältää.

Villen terveyttä seurattiin usein eri tavoin, ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion seuraukset olivat järisyttävät: Ville muun muassa lihoi, olo oli koko ajan ”helekkarin huono” ja lisäksi hänen fyysinen kuntonsa heikkeni. ”Eihän se kivalta tuntunut, mutta mitäpä sitä ei tekisi kansanterveyden eteen”, Kekäläisen Ville kommentoi.

Nykyisiä ravitsemussuosituksia tekemässä ollut tutkimusbrofessori Höögi Pöögi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ehti kommentoimaan tutkimuksen tuloksia tuoreeltaan: ”Kyllä tässä on nyt THL:llä ja suositusten laatijoilla Valtion ravitsemusneuvottelukunnan itsetutkiskelun paikka. Miten me ollaan voitu mennä suosituksissa näin pahasti pieleen. Meillä alkaa huomenna sisäinen tutkinta, ja laitamme porukkaa ihan varmasti pihalle”, Pöögi puhisee.

Koska yksittäisten ihmisten kokemukset ajavat näytön asteen vakuuttavuudessa muun muassa väestötutkimusten tai systemaattisten katsausten edelle, ravitsemussuosituksia ollaan kiiren vilkkaa päivittämässä terveellisempään suuntaan. ”Alamme koostaa pikimmiten uusia ravitsemussuosituksia, jotka perustuvat ihmisten omakohtaisiin kokemuksiin sen sijaan, että huomioisimme jotain höpöhöpö-tutkimuksia”, Pöögi jatkaa.

Etenkin Villen voimakas lihominen sai Pöögin ymmälleen.

”Oli todella yllättävää, että henkilö lihoi, vaikka hän söi enemmän kaloreita kulutukseensa nähden. Tämähän on aivan päinvastainen tilanne verrattuna siihen ajatukseen, joka meillä oli ravitsemussuositusten taustalla. Mehän koostimme ravitsemussuositukset kuten vähähiilihydraattisen ruokavalion eli siten, että suositusten mukaisia ruokia voi syödä rajoittamattomia määriä ilman lihomisen pelkoa”, Pöögi ihmettelee.

Politiikassa ”Musta tuntuu”-todisteet olivat suosittuja jo aikaisemmin, mutta yksittäisten ihmisten kokemuksiin perustuva näyttö on viime vuosina saanut oikeutetusti enemmän painoarvoa myös ravitsemuksen ja lääketieteen saralla.

Kaksi vuotta sitten lääkeyhtiö Big Pharma toi ennätysnopeudella uuden laihdutuslääkkeen, kimirostatsolin, markkinoille sen jälkeen, kun se pystyi osoittamaan nykyään Ripp3d-kauppanimellä myytävän reseptilääkkeen turvallisuuden kiistattomalla ja puolueettomalla tutkimuksella. Bodari-Jonella tehdyn 20 päivän kokeilun ja tämän positiivisten omakohtaisten kokemusten jälkeen Ripp3d sai Fimealta myyntiluvan, koska näyttö lääkkeen turvallisuudesta oli näin selkeä.

Ripp3d
Ripp3d-laihdutuslääke

Ravitsemustieteen maailmaa mullistaneen tutkimuksen seurauksena Kekäläisen Ville on vahva ehdokas ravitsemustieteen suurimman kunnianosoituksen, Bro Academyn myöntämän ravitsemustieteen Brobelin saajaksi. THL on puolestaan jo aloittamassa aiheesta oman tutkimuksensa, vaikka laitos ei Kekäläisen Villen tutkimuksen tuloksia kiistäkään.

”Laitamme 150 perustervettä miestä ja naista noudattamaan ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota kolmeksi kuukaudeksi ja seuraamme heidän terveyttään. Ruokavalion peruskivenä toimivat ravitsemussuositusten kivijalat eli maustetut jogurtit, aamiaismurot, lihavalmisteet ja valkoiset viljat. Emme kuitenkaan halua olla ruokavalion suhteen täysin ehdottomia, koska ravitsemussuosituksetkaan eivät ole, joten koehenkilöille annetaan mahdollisuus niin sanottujen sattumien kuten muutaman viikottaisen täysjyvävilja-, kala- ja kasvisannoksen syöntiin, jotta tutkimuksesta ei jättäytyisi niin paljon koehenkilöitä pois”, Pöögi ennakoi.

Ravitsemussuositusten paljastuttua haitallisiksi tutkimuksen tekeminen on vaakalaudalla jo etukäteen, sillä lääketieteellisen tutkimuksen pelisääntöjen eli Helsingin julistuksen mukaisesti koehenkilöiden terveyttä ei saisi asettaa vaaraan, mikä on hyvin todennäköistä uudessa THL:n tutkimuksessa. Pöögi on kuitenkin luottavainen tutkimuksen toteutumisesta, sillä THL on saamassa huippuluokan vetoapua ulkomailta auttamaan tutkimuksen tekemisessä: ”Olemme saaneet tutkimusryhmäämme vahvistusta ulkomailta eli eettisen lääketieteen tekemisen asiantuntijan, Paolo Macchiarinin Italiasta. Hän kyllä tietää, miten tällaiset tutkimukset saadaan vedettyä kunniallisesti läpi koehenkilöiden terveys huomioiden”, Pöögi sanoo luottavaisena.

Kekäläisen Ville taas on tekemässä uutta tutkimusta, mutta tällä kertaa liikuntasuosituksien haitallisuudesta. Villen uuden tutkimuksen työnimi on ”Kuukaudeksi kuntoon” ja sen tuloksenhan me kaikki tiedämmekin jo etukäteen. Liikuntasuositusten mukaisesti Ville aikoo vaihtaa juoksulenkit siniseen lenkkiin, liikuntapiirakan porkkanapiirakkaan ja jalkapallon jäätelöpalloon. Lisäksi hän aikoo pelata illat NHL:ää Playstationilla.

”Kyllähän se hirvittää jo etukäteen, mutta mitäpä sitä ei tekisi laadukkaan ja ihmiskuntaa hyödyttävän tieteen nimissä”, Ville päättää.

Artikkelikuva: Hohum / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-1.0

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen oululainen valmentaja ja tietokirjailija. Tässä tieteelliseen näyttöön pohjautuvassa blogissa kirjoitan kuulumisiani, autan muita puoluettomasti, yritän oppia itse ja pyrin saamaan järkeä fitnesstouhuun.