Nettivalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Sikanopee kehonkoostumuspäivitys

Figure Fitclubin avajaispäivän yhteydessä oli mahdollisuus osallistua maksuttomaan kehonkoostumusanalyysiin, johon minä suuntasin ystävieni kanssa.

Ennen mittausta ei saisi harrastaa raskasta liikuntaa. Lisäksi henkilön tulisi olla syömättä ja juomatta pari tuntia ennen mittausta. Alkoholia ei saisi nauttia 24 tuntia ennen mittausta ja kofeiinin käyttöä tulisi välttää. Edellisellä mittauskerralla täytin kaikki nämä kriteerit. Tällä kertaa kriteereistä minulla onnistui ainoastaan syömättä oleminen (söin kolme tai neljä tuntia ennen mittausta). Vertaillaan kuitenkin tuloksia ihan vertailun ilosta.

Analyysiin tarkoitettu laite oli minulle ennestään tuntematon eli Tanita MC-780. Aikaisemmat mittalaitteeni ovat koostuneet hyvin pitkälti InBody720-laitteista, joten aika moni seikka puhui mittatuloksien vertailukelpoisuutta vastaan.

Tässä kehonkoostumukseni viime lauantailta:

Tanita kehonkoostumusmittaus

(Edellisen mittauksen tulos löytyy InBody-avainsanan takaa)

Analyysi

Rasvaprosenttini on noussut viime kerrasta, minkä olen huomannut jo peilistä. Viimeksi se oli vähän yli kahdeksan, nyt lähemmäs 13%. Jalkoihini olen saanut ilmeisesti roimasti lisää lihasmassaa, yhteensä ~1.5 kiloa. Tämänkin olen huomannut jo peilistä.

Käsiinkin olen näyttänyt saaneen lisää lihasmassaa. Tein tosin hetkeä aiemmin Blood Flow Restriction -hauiskääntöä, mikä vaikutti takuulla edullisesti mittaustulokseen. Tämän mittaustuloksen paikkaansapitävyyttä on siis hyvin vaikea pitää totuudenmukaisena myös valmistautumistoimenpiteeni huomioiden.

Painoindeksini on 25.4. Olen siis lievästi ylipainonen, karmeaa! Tämä on yksi osoitus siitä, että painoindeksi on huono kehonkoostumuksen mittari. Parempi mittari olisikin vyötärö-lantio-suhde tai vyötärö-pituus-suhde.

Toisin kuin InBody-mittauksissa, Tanita-mittauksissa ei listata fitnessindeksiä. Sen sijaan analyysi näyttää mitattavan metabolisen iän. Aineenvaihdunnallisesti näyttäisin olevan 13 vuotta vanha, mikä on positiivinen asia. Ilmeisesti tämä tarkoittaa sitä, että ikäisekseni minulla on varsin hyvä aineenvaihdunta.

Tällainen oli kehonkoostumukseni tällä kertaa. Lihasmassaa näyttäisi siis tulleen lisää ja siinä sivussa rasvaa, mikä on ymmärrettävä asia. Pitänee jatkossa alkaa ottamaan myös edestä ja takaa otettuja valokuvia, jotka ovat tällaisten bioimpedanssimittausten ohella hyvä kehityksen mittari!

Joskus olisi hienoa päästä erittäin laadukkaaseen kehonkoostumusmittaukseen eli esimerkiksi DEXA-mittaukseen (nykyään vain DXA), joka maksaa ainakin USA:ssa 100 dollaria / mittaus ja jossa kehonkoostumus mitatataan ilmeisesti röntgensäteillä. Tästä syystä mittaustuloksesta tulee erittäin tarkka. En tiedä kuitenkaan, onko Oulussa mahdollisuutta päästä DEXA:an.

Alla Alberto Nuñez käy DEXA-mittauksessa, ja aivan järkyttävän kireästä kunnosta huolimatta (katso esim. 0:47) hänen rasvaprosenttinsa on 6.2.

Tästä saakin hieman perspektiiviä asioihin – useimmat henkilöt eivät todellakaan ole niin alhaisissa rasvoissa kuin mitä he väittävät.

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen oululainen valmentaja ja tietokirjailija. Tässä tieteelliseen näyttöön pohjautuvassa blogissa kirjoitan kuulumisiani, autan muita puoluettomasti, yritän oppia itse ja pyrin saamaan järkeä fitnesstouhuun.