Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Treeniä muualla osa III: Figure Fitclub (Oulu)

Tänä syksynä Oulun Etu-Lyöttyyn avatut Hyvinvointikeskus Figure ja kuntosali Figure Fitclub Oulu viettivät virallisia avajaisiaan lauantaina 20.9.2014. Tällöin Figure Fitclubilla oli koko päivän avoimet ovet, joten kävimme ystävieni kanssa uteliaisuuttamme haistelemassa Oulun uusimman kuntosalin tunnelmaa ja testaamassa laitteistoa. Muillakin kuin omalla salilla piipahtaminen saattaa tehdä nimittäin välillä ihan hyvää!

Hyvinvointikeskus Figure Oulu
Hyvinvointikeskus Figure Oulun Etu-Lyötyssä, Harjapäänkadulla

Figure Fitclubin ohella samassa rakennuksessa sijaitsee lisäravinnepuoti, hieronta- ja fysioterapiapalveluita, ruoka- ja smoothieravintola sekä kauneusklinikka, jota vetää monien tuntema Suvi Pitkänen. Näiden kaikkien yritysten muodostaman kompleksin nimi on siis Hyvinvointikeskus Figure. Perinteisen kuntosalilla tapahtuneen kehonmuokkauksen jälkeen hyvinvoija voi siis riipaista huiviinsa palautussmoothien ja siirtyä sitten nykyaikaisemman kehonmuokkauksen maailmaan, jos esimerkiksi naama roikkuu tai rintalihasten kehitys ei miellytä silmää.

Figure Fitclub – treeni- ja sosiaaliset tilat ja hinnasto

Hyvinvointikeskus Figuren (ja Figure Fitclubin) omistaja on oululainen kehonrakennuslegenda, juristi-ekonomi Antti Jurvansuu, joka varmasti tietää yhtä sun toista kuntosalimaailmasta. Jurvansuun tulot huomioiden Figure Fitclub näyttikin mukavan oloiselta ja isolla rahalla tehdyltä paikalta.

Figure Fitclub on jaettu neljään eri osaan ja kolmeen eri kerrokseen.

Ylimmässä kerroksessa sijaitsi parvi, jossa pystyi tekemään lämmittelytoimenpiteitä esimerkiksi jumppapalloilla, ja puolapuilla. Myös putkirullaus oli mahdollista yläkerrassa. Yläkerrassa sijaitsivat lisäksi aerobiset laitteet, joita löytyi vino pino ja kaiken lisäksi joka lähtöön: Cross Trainereita, juoksumattoja ja kuntopyöriä. Soutulaitetta en nähnyt olevan salilla – ehkä muutaman kuntopyörän olisikin voinut korvata Concept 2:lla.

Figure Fitclubin yläkerrassa sijaitsee paljon aerobisia laitteita
Figure Fitclubin yläkerrassa sijaitsee paljon aerobisia laitteita

Aerobista tehdessä pystyi viihdyttämään itseään katselemalla kahta jättitelevisiota. Telkkareiden lisäksi yläkerran parvelta löytyi sellainenkin harvinaisuus kuin porraskone, jollaisen olen nähnyt aikaisemmin vain amerikkalaisissa YouTube-videoissa.

Figure Fitclub Star Trac porraskone
Star Tracin porraskone Figure Fitclubin yläkerrassa

Katutaso eli keskimmäinen kerros oli ihanan valoisa jättikokoisten ikkunoiden ansiosta.

Figure Fitclubin katutaso kuvattuna parvelta
Figure Fitclubin katutaso kuvattuna parvelta

Katutasossa sijaitsi salin vastaanotto ja parin sohvan ja television muodostama sosiaalinurkkaus. Muuten keskikerros on omistettu rinnan, olkapäiden, hauisten ja ojentajien treenaamiseen.

Figure Fitclub Oulu rintalaitteita
Kraftwerkin, Hammer Strengthin ja Precorin laitteistoa

Alimmassa kerrroksessa pystyi treenaamaan jalkoja ja selkää. Lisäksi alimmassa kerroksessa sijaitsi ryhmäliikuntatila (se neljäs osa), jossa Martina Aitolehti kävi vetämässä avajaispäivänä vatsa-peppujumpan.

Figure Fitclub Oulu alakerta
Yleisnäkymää alakerrasta

Myös pukuhuoneet sijaitsevat alimmassa kerroksessa. Miesten pukuhuone oli oikein hieno ja täynnä lukollisia kaappeja. Lisäksi pukuhuoneesta löytyi sauna, jollaisen oletan löytyvän myös naisten pukkarista.

Figure Fitclub Oulu miesten pukuhuone ja sauna
Pukuhuoneen kaapeissa oli avaimet ja lukot talon puolesta

Figure Fitclub -klubikortti maksaa 59 euroa kuukaudessa, tosin avajaisten aikaan klubikortti oli 49 euron tarjouksessa. Kortilla pääsee käyttämään salin palveluita klo 05-24. Kertakäynnistä, kymmenen kerran kuntosali-/ryhmäliikuntakortista tai esimerkiksi vuoden määräaikaisesta kortista en nähnyt mainintaa ainakaan Figure Fitclubin nettisivuilla. Elinikäisen liittymismaksun hinta on 50 euroa, tosin avajaisten aikaan se oli ilmainen. Tutustumiskäynti on minun ymmärrykseni mukaan aina ilmainen.

Klubikortin hintaan kuuluu kuntosalin käytön lisäksi ryhmäliikuntatunnit, joita tuskin tulee käyttämään ainakaan moni miestreenaaja. Periaatteessa klubikortin hinnassa on siis ilmaa henkilöille, jotka eivät harrasta jumppia. Hintapolitiikkaa voisikin minun mielestäni vähän viilata kohdalleen vastaamaan asiakkaiden tarpeita.

Joillekin henkilöille Figure Fitclubin hinnat saattavat muodostua kynnyskysymykseksi, mutta toisaalta ne ovat täysin ymmärrettäviä, kun ottaa huomioon paikan uutuuden ja kivan sijainnin Oulun keskustan liepeillä.

Figure Fitclub – treeni ja sen lomassa tehtyjä huomioita

Tein Figure Fitclubilla olkapää-selkä-hauistreenin ja testasin toki siinä sivussa liudan muidenkin lihasryhmien treenaamiseen tarkoitettuja laitteita. Liikevalikoimaan kuuluivat muun muassa loistava Pull-In sekä BFR hauiskoneessa.

Figure Fitclub on täynnä Precorin, Hammer Strengthin ja Star Tracin laitteita. Lisäksi salilta löytyi muutama Kraftwerkin valmistama penkkipunnerruspenkki, vatsapenkki ja ilmeisesti ala- ja ylätalja. Edellä mainituista merkeistä Star Trac on ollut minulle aikaisemmin vieras kuntosalilaitevalmistaja, mutta ei ole enää. Laitteet olivat oikein laadukkaita ja niihin pystyi lisäämään painoa hassulla tavalla, naksauttamalla painopakassa olevia lukon tapaisia nipsuja vasemmalta oikealle.

Precorin laitteita olen käyttänyt paljon, sillä ne ovat käytössä nykyisellä kotisalillanikin. Figure Fitclubin Precorit olivat kuitenkin uudempaa sukupolvea. Suosikeikseni Precorin laitteista nousivat loitonnus-/lähennyskoneet ja Pec Deck / Reverse Fly.

Figure Fitclub Oulu Precor
Precoria edessä, Star Tracia taustalla. Jalkalaitteita kaikki.

Katutasosta löytyneet Hammer Strengthin isolateraaliset rintalaitteet olivat todella hyviä. Saman merkin ojentajalaite oli mielestäni aika kummallinen. Pystypunnerruslaitteen liikerata puolestaan oli mielestäni karmea ollen jotain vinopenkin ja pystypunnerruksen välimaastosta.

Hammer Strengthin rintalaitteita. Takana oikealla vastaanotto ja hengailunurkkaus sohvineen
Hammer Strengthin rintalaitteita. Takana oikealla vastaanotto ja hengailunurkkaus sohvineen

Alakerrassa oli puolestaan Hammer Strengthin laadukkaita selkälaitteita, joista taisin kokeilla jokaista. Useimmissa Hammer Strengthin laitteissa oli lisäksi mahdollisuus tehdä 2.5 kilon korotus painopakkaan, mikä on harvinaista. Kaikki selkälaitteet olivat hyviä ja niissä sai mukavan tuntuman!

Figure Oulu Hammer Strength
Selkälaitetta testaamassa

Käsipainoja Figure Fitclubilta löytyi oikein mukavasti, yhdestä kilosta kymmeneen kiloon kilon korotuksilla. Lisäksi Wrangen(?) valmistamia käsipainoja löytyi kymmenestä kilosta aina 60:een kiloon saakka (2.5 kilon korotuksilla ainakin 50 kiloon).

Figure Fitclub Oulu käsipainoalue
Tilava käsipainoalue katutasossa. Etualalla oleva hauispenkki oli pätevä!

Mutta: ei voi olla niin hankalaa laittaa niitä käsipainoja painojärjestykseen ja pitää ne siinä järjestyksessä treenaajien toimesta. Kun käsipainotelineessä painot menevät järjestyksessä 35kg, 12.5kg, 30kg ja 32.5kg, ei minun matematiikan taitoni saa selvitetyksi järkevää paikkaa 25 kilogramman käsipainoille. Arvailuksihan se menee.

Tämän lisäksi yhteen laitteeseen oli jäänyt painot paikalle, mikä tympii salista riippumatta aina yhtä paljon. No, sattuuhan sitä, mutta toivottavasti ei jatkuvalla syötöllä.

Minun mielestäni levypainojen määrä vaikutti salilla jotenkin vähäiseltä. Näinkin alakerrassa pari orvon näköistä levypainotelinettä. Ruuhka-aikana levypainot voivat olla kortilla, jos samaan aikaan salilla sattuu olemaan voimanpesiä.

Figure Oulu levypainotelineet
Levypainotelineet tunsivat varmasti olonsa yksinäisiksi

Kattavasta laitteistosta huolimatta Figurelta löytyy muutamia laitepuutteita (joita löytyy varmasti salilta kuin salilta). Ystäväni pohtivat treenimme aikana, että mistäköhän päin Figurea löytyisi mahdollisuus tehdä dippiä ja/tai vatsarutistusta koneessa. Pohdittuamme asiaa hetken tulimme siihen tulokseen, että ei mistään. Eräs ystäväni harmitteli myös, että salin puolesta tarjolla ei tainnut olla juurikaan keskivartaloa tukevia painonnostovöitä ja pitoa lisäävän magnesiumin käyttö oli ilmeisesti kielletty.

Myös ristikkäistaljaan kiinnitettävien kahvojen määrää voisi lisätä: tietääkseni katutasossa oli vain yksi narukahva, jonka ollessa varattu jouduin turvautumaan hätäratkaisuun tehdessäni takaolkapääsoutua.

Treenin aikana bongasin salilta useammankin Classic Gymillä aikaisemmin treenanneen miekkosen ja naikkosen. En tiedä, olivatko he vain tutustumassa salin tarjontaan vai Figuren uusia asiakkaita. Joka tapauksessa treenipopulaatio vaikutti olevan naispainotteista, nuorekasta ja trendikästä eli niin sanottuja fitnessmuijia.

Musiikki tuli todennäköisesti Spotifyn kautta ja soi ympäri salia sijainneista kaiuttimista. Tyylilajiltaan musiikki oli ainakin kotimaista ja ulkomaista rappia sekä metallia. Esimerkkiartisteista mainittakoon Cheek, Mobb Deep, Five Finger Death Punch ja Iron Maiden.

Treenin loppupuolella ihmettelin, että mitä ihmettä aikaisemmin testaamani hauiskoneen luona tapahtuu. Viidakon tähtösethän siellä olivat Tiina Jylhän johdolla ja ympärillään usean henkilön kuvausryhmä.

Figure Oulu avajaiset
Viidakon tähtösiä

Ehkäpä Viidakon tähtösten läsnäolo avajaisissa kertoo jotain myös Figure Fitclubin imagosta ja kohdeyleisöstä.

Figure Fitclub – arvostelu

Otetaan aluksi kommentteja ystäviltäni:

”En oikeen nähny (nosto)vöitä eikä mankkua (magnesiumia) ollu varmaa ollenkaan”

”Iso plussa oli se että suurinosa reenaajista oli tyttöjä” ”Ja nättejä”

”Hyvät laitteet eikä hirveenä mitää turhaa, tosin se ihme ojentajahässäkkä”

”Vähä semmone liia laitepainotteinen” ”Ehkäpä mut kuiteski kohtuu hyvi niit vapaita painoja”

”Sauna ja pukkari saa kyl meikältä ison plussan”

Paikallinen kun olen, olen käynyt useammallakin oululaisella kuntosalilla. Lyhyellä otannalla Figure Fitclub on oikein pätevän oloinen kuntosali. Antti Jurvansuu on selkeästi tiennyt kokemuksensa perusteella, mitä laadukkaalta kuntosalilta vaaditaan. Figure Fitclub meneekin oululaisten salien tämänhetkiseen Top-kakkoseen.

Figure Fitclub maastavetolava
Alakerrasta löytyi maastavetolava

Ykköseksi Figure Fitclub ei mene, koska käyntihetkelläni salilta vain puuttui ”se jokin”. Varustuksesta se ei kyllä ole kiinni. Joko paikka on liian uusi, käsipainojen asettelu kalvoi minua, sali oli liian ”kliininen” tai sen henki ei ole Classic Gymin tasoa. Ehkä katselen asioita sitten musta-valko-keltaisten lasien läpi.

Ottaen huomioon Oulun kuntosalitarjonnan en kuitenkaan pidä kakkossijaa minään huonona sijoituksena. Figuren tulon myötä lisääntynyt terve kilpailu on aina hyväksi!

Figure Fitclub – plussat ja miinukset:

+ Laadukkaat Precorin, Hammer Strengthin, Star Tracin ja Kraftwerkin laitteet

+ Uusi paikka

+ Paljon aerobisia laitteita + porraskone

+ Sauna ja pukuhuoneet

– Hinnoittelu on vähän höpsöä

– Pieniä laitepuutteita, vähän kahvoja / naruja / levypainoja

– Käsipainojen järjestys, painoja laitteissa

Keskivertokäyttäjä: trendikäs, alle kolmikymppinen nainen tai mies. Paino naisissa lyhyen otannan perusteella

Musiikki: Spotify-lista(?), joka koostui käyntini aikaan lähinnä rapista ja metallista.

Arvostelu

Hinnasto ja korttivaihtoehdot - 8.2
Tilat yleisesti - 9.5
Laitteisto - 9.4
Yleinen tunnelma - 7.2

8.6

Figure Fitclub on uusin tulokas Oulun kuntosalikartalla. Laadukkaat laitteet ja uudet puitteet tekevät Figuresta varteenotettavan kilpailijan muille yksityisille kuntosaleille. Kokemuksieni mukaan Figure Fitclub on Oulun toiseksi paras kuntosali.

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Yksi kommentti

  1. todella ahdistavaa ku mun papan ikäset miehet tuojottelee jatkuvasti vartaloa. ei saa tehtyä aina treenejä loppuun kun alkaa ahistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *