Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Vetoomus: tehkää kotiläksynne

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.”

Tämän suuren mestarin eli Kungfutsen ajatelma kuvaa loistavasti ajatuksiani usein, kun surffailen internetin ihmeellisessä maailmassa. Ajattelu, etenkin ääneen tapahtuva, esimerkiksi blogeissa tai uutisissa voi olla pahimmillaan erittäin vaarallista.

Tässä yhteydessä puhun tietysti ihmisten terveydestä. On eri asia kertoa muille, mikä auto kannattaa ostaa tai mikä suklaapatukka on paras. Silloin, kun kyseessä on ihmisten terveys, saatetaan liikkua vaarallisilla vesillä.

Rokotusten välttely lienee pelottavimpia terveyteen liittyviä esimerkkejä siitä, mihin opiskeluun perustumaton ajattelemattomuus saattaa johtaa. Olenkin seurannut sydän syrjällään uutisia karanteeneista, jotka olisi voitu välttää niinkin yksinkertaisella asialla kuin rokottamalla lapsia.

Vetoankin tässä kaikkiin niihin terveydestä kirjoittaviin henkilöihin, jotka kertovat omia näkemyksiään ja vinkkejään blogissaan, videoissaan tai muilla tavoilla: kotiläksyjen pitää olla tehtynä silloin, kun aletaan jakaa muille vinkkejä esimerkiksi ravitsemukseen liittyen.

Tapaus Jeff Seid

Hyviä esimerkkejä ajattelusta ilman opiskelua viime ajoilta ovat amerikkalaisen fitnessmallin ja fysiikkalajeissa kilpailevan henkilön eli Jeff Seidin YouTubeen hiljattain lataamat videot. Toinen Seidin YouTubeen lataamista videoista koski yleisesti ravitsemusta:

Toinen video puolestaan koski ”revittyä pyramidia”, johon Seid kiinnitti saksalaisen ystävänsä kanssa ruokia, joita syömällä pääsee ”revittyyn kuntoon”.

Videoissaan Seid jakeli muun muassa seuraavia ”fiksuja” vinkkejä:

Kananmunan keltuaisessa on 4 grammaa hiilihydraatteja. Heitän useimmiten keltuaiset pois koiralleni ja syön vain valkuaisia

– Kananmunassa ei ole hiilihydraaatteja

 ”Kun heräät, kehosi on vakavassa katabolisessa (kudoksia purkavassa) tilassa. Välittömästi heräämisen jälkeen pitää syödä mahdollisimman nopeasti. Ei kannata odottaa 30 minuuttia, koska poltat tällöin paljon lihaksia

– Jonkin ajan kuluttua heräämisestä voi olla ihan fiksua syödä jotain. Heti silmien auettua ei kuitenkaan tarvitse rynnätä jääkaapille ja lapata ruokaa paniikissa naamariin lihaskadon estämiseksi. Keho on kyllä todennäköisesti kudoksia purkavassa tilassa, mutta asiat eivät ole niin yksioikoisia.

Kehossa tapahtuu jatkuvasti sekä kudoksien rakentumista että niiden purkua. Kyseessä eivät ole mitkään kattovalot, jotka ovat joko päällä tai pois päältä.  Avainasia on muutos pitkän ajan kuluessa. Jos henkilö nostaa esimerkiksi painoaan ja nostelee painoja, on tämä muutos päivien ja viikkojen päätteeksi melko todennäköisesti positiivinen.

Onneksi metsä vastaa, kun sinne huudetaan. Ian McMcarthy kiteytti proteiinitasapainoon (lainasin ajatukseni häneltä) liittyvän asian hyvin videovastauksessaan, jossa hän kritisoi Seidin suosituksia.

YouTube-roastaamisen kuningas InfiniteElgintensity julkaisi videon, jossa hän ivaili Seidille ja murskasi hänen suosituksensa koskien ”revittyä pyramidia”:

Vastalauseiden myrskyn seurauksena ei mennyt kauaa, kun Seidin misinformatiiviset videot hävisivät hänen kanaviltaan.

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua. Jeff Seidin Facebook-sivulla on yli miljoona tykkääjää ja hänen YouTube-kanavallaankin on yli 200 000 tilaajaa. On siis hyvin todennäköistä, että Seid ehti pahimmillaan johtaa videoillaan paljon harhaan sellaisia ihmisiä, jotka näkivät vain 19-vuotiaan nuorukaisen lihaksikkaan fysiikan ja uskoivat täten automaattisesti, mitä Seid sanoi.

Omien suositusten on kestettävä päivänvaloa, jos niitä on aikomus jakaa kaikelle kansalle. Jos suositus perustuu fiilistelyyn, sen taustalla on epävarmuutta tai suositus ei perustu tieteeseen, siitä voi olla hyvä mainita vinkkien jakamisen yhteydessä.

Mitä tästä opimme? Seurattavien kannattaa tehdä kotiläksyt, eikä seuraajien kannata uskoa kaikkea, vaikka joku lihaksikas kaveri salilta jotain suosittelisikin!

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *