Etävalmennus on henkilökohtainen ja laadukas etävalmennukseni. Lue lisää täältä!

Monipuolisuus, kasvikset ja Satokausikalenteri

Kuten joku on saattanut kirjoituksistani lukea, en voi kerta kaikkiaan sietää samojen ruokien syömistä joka päivä. Voin olla varma siitä, että elämäni olisi ruokailujen osalta onnettomampaa, jos ateriani koostuisivat ennalta ”turvallisiksi” määrittelmistäni ruoista. Elämästäni ikään kuin puuttuisi palanen.

Maailmassa on niin paljon erilaisia ihania makuja, joista olen tutustunut vasta murto-osaan. Syömällä joka päivä samoja ruokia jäisin paitsi monesta iloa ja uusia sekä ihania elämyksiä tuottavasta asiasta. Forrest Gumpia lainatakseni: erilaisten ruokien syöminen on kuin suklaarasia – koskaan ei tiedä, mitä saa. Useimmiten suklaarasian avatessaan voi yllättyä positiivisesti. Tällöin on saanut taas ruokavalioonsa yhden ruoan tai ruoka-aineen lisää.

En näe syytä, miksi monipuolinen ruokaileminen olisi millään tavalla ristiriidassa kuntosaliharjoitteluun liittyvien tavoitteideni kanssa. Vaikka tavoitteena olisi näyttää hyvältä alasti, ei se tarkoita sitä, etteikö ruokailemisesta voisi tehdä mielekästä.

Kun ystävät syövät kaupungilla ravintolassa ja itse tuputtaa vuoden ympäri kotona riisiä ja kanaa, on vaarassa menettää elämästään tärkeän komponentin: sosiaalisuuden. Koska henkinen ja fyysinen puoli kulkevat käsi kädessä, ei lopputulos ole hyvistä pyrkimyksistä huolimatta välttämättä terveydelle edullinen. Seurauksena voi näyttää ulkoisesti hyvältä, mutta on rikki sisäisesti.

Monipuolisuus ruokavaliossa on siis henkisesti virkistävää ja terveellistä, mutta myös fyysisesti. Kun henkinen ja fyysinen puoli ovat naimisissa keskenään, voi monipuolisella ruokien syömisellä saada aikaan mahtavia kokemuksia, joista tulee iloinen olo. Positiivisuus taas ”ruokkii” fyysistä puolta, jolloin seurauksena voi olla pitkä elämä.

Monipuolinen kasvisten syöminen on terveydelle edullista
Monipuolinen kasvisten syöminen on taatusti terveydelle edullista

Japanille kuuluvalla Okinawan saarella asuvien ihmisten elinajanodote on maailman korkeimpia. Okinawalaisten pitkän iän salaisuus saattaa olla juuri monipuolisessa ruokavaliossa, joka sisältää esimerkiksi paljon erilaisia kasviksia. Vaikka vaihtelevuus ruokavaliossa on tuskin ainoa tekijä Okinawan asukkaiden pitkäikäisyyden taustalla (muun muassa geeniperimä vaikuttaa), ei siitä takuulla ole koskaan ollut ainakaan haittaa.

Tästä syystä pelkästään päivittäinen monivitamiinipillerin kumoaminen kurkusta alas ei ole viisain vaihtoehto vitamiinien- ja kivennäisaineiden tarpeiden täyttämisen kannalta verrattuna esimerkiksi kasvisten syömiseen. Kasviksissa nimittäin on paljon sellaisia ravinteita, joiden vaikutusta terveyteen ei vielä edes tiedetä tarkoin. Näitä ravinteita kutsutaan fytoravinteiksi.

Monivitamiinipillerit eivät sisällä lainkaan fytoravinteita, eivätkä niiden sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet imeydy välttämättä kunnolla verrattuna kasvisten ravinteisiin. Syömällä monipuolisesti erilaisia ruokia ja ennen kaikkea kasviksia täyttää kaikista varmimmalla tavalla päivittäisen mikroravinteiden tarpeen. Samalla saa osakseen vielä tieteelle toistaiseksi tuntemattomia ja potentiaalisia hyötyjä.

Monivitamiinipillereillä ja ateriankorvikkeilla EI voi korvata monipuolista kasvisten syöntiä
Monivitamiinipillereillä ja ateriankorvikkeilla EI voi korvata monipuolista kasvisten syöntiä

Joidenkin ruokinen demonisoiminen ja jättäminen pois ruokavaliosta mitä kummallisimpia syitä käyttämällä johtaa sitä paitsi minun mielestäni epänormaaliin suhtautumiseen ruokaan.

On hyvin kummallista, että esimerkiksi kehonrakennus- ja fitnesspiireissä ajatellaan saavutettavan terveellinen elämä keskittymällä kouralliseen tiettyjä ”puhtaita” ruokia (toisaalta ainakaan kehonrakennus ei taida olla muutenkaan niitä maailman terveimpiä urheilulajeja). Esimerkiksi kuntosalitreeneissä saatetaan vaihdella harjoitteita jopa jokaiseen treeniin, mutta kotona syödään sitten päivästä toiseen samoja aterioita. Ilmeisesti jossakin välissä vaihtelu ei olekaan enää hyvästä?

Yksipuolisuus voi olla myös vaaraksi esimerkiksi elämänmuutokseen tähtäävien laihdutusruokavaliossa. Koska useimmilla ihmisillä ei ole kirjasta tai valmentajalta saatuja listoja, joihin on listattu päivän aterioiden sisällöt vaan ruokavalioita, yksipuolinen ateriointi voi olla pitkällä aikavälillä painonhallinnan esteenä. Ruokavalioiden todellisen sisällön ollessa paljon A4-paperille mahtuvia ruoka-aineiden listoja laajempi laihduttamisen onnistumistodennäköisyys on hyvin pieni pitkällä aikavälillä, jos henkilö ei ajatellut syödä samoja ruokia vuoden tai kahden kuluttua dieetin aloittamisesta.

Erilaisten ruokien syöminen tekee elämästä mielenkiintoisempaa, mukavampaa ja jopa jännittävämpää. Monipuolisuus on rikkaus, jota ei kannata menettää. Tiivistettynä: monipuolinen ruokien syöminen tekee henkisesti ja fyysisesti hyvää, eikä siitä kannata jäädä paitsi.

Satokausikalenteri — monipuolisuutta kasvisten syöntiin

Monipuolisuus ei suinkaan tarkointa sitä, että syödään mahdollisimman paljon herkkuja. Myös monipuolinen syöminen voi olla terveellistä. Tärkeä komponentti monipuolisessa ja terveellisessä ruokavaliossa tulisi olla esimerkiksi erilaisten kasvisten eli vihannesten, sienien, marjojen ja hedelmien käyttö.

Tarkasteli asiaa miten päin tahansa, on kasvisten käyttö tärkeää terveyden kannalta. En tiedä, onko aikojen saatossa tehty yhtään tieteellistä tutkimusta, jossa ei olisi löydetty yhteyttä kasvisten kulutuksen ja pienentyneen kuolleisuuden välillä. Yhteyden löytäneitä tutkimuksia ja esimerkiksi meta-analyyseja on sitäkin enemmän. Tämä Wangin ja kumppanien (2014) meta-analyysi, jossa kokonaiskuolleisuus pieneni 5% jokaista vihannes- tai hedelmäannosta kohden (viiteen annokseen asti) on yksi viimeisimmistä.

Monipuolisuuden vaaliminen kasvisten osalta on mahdollista ostamalla tai hankkimalla vaikkapa sesongissa olevia kasviksia, kuten syksyisin monien pihoilla kypsyviä omenoita.

Omenoita
Ihania omenoita suoraan ystäväni puusta!

Suosimalla pääosin sesongissa olevia tuotteita ruokavalio pysyy kasvisten osalta monipuolisena ikään kuin automaattisesti, koska eri kasvisten kotimaiset ja ulkomaiset sesonkiajankohdat vaihtelevat ja ovat riippuvaisia meneillään olevasta kuukaudesta.

Ehkä odotetuimpia sesonkikasviksia ovat useimpien henkilöiden kohdalla kesäisin sesongissa olevat varhaisperunat ja mansikat. Henkilökohtaisesti odotan edellä mainittujen lisäksi kuitenkin esimerkiksi erilaisten juuresten sesonkia. Esimerkiksi uunissa tehdyt lantut ja punajuuret ovat mitä parhainta ruokaa!

Juurekset
Porkkanoita, lanttua, sipulia, perunoita ja punajuuria

Satokauden suosimisella on muitakin hyviä puolia ruokavalion monipuolistamisen lisäksi. Yksi näistä hyvistä puolista on sesongissa olevien kasvisten edullisuus. On ihan loogista, että sesongissa olevat kasvisten hinnat ovat alhaisia – suuren hetkittäisen tarjonnan johdosta hinnat putoavat alemmaksi kuin satokausien ulkopuolella. Sesongissa olevilla kasviksilla voi ja kannattaa tehdä myös mukavaa vaihtelua esimerkiksi tekemääni budjettiruokavaliopohjaan tai mihin tahansa muuhunkin ruokavalioon.

Tälläkin hetkellä sesongissa olevia perunoita saa viiden kilon säkin kahdella eurolla. Sesonkijuurekset kuten punajuuret, porkkanat ja lantut maksavat 0.6 – 1.2€ / kilo. Näin syksyisin odotan lisäksi ihania satsumoita, joiden kilohinta pyörii sesongin takia euron hujakoilla. Ehkä parhaita esimerkkejä sesonkikasvisten edullisuudesta ovat kuitenkin sienet ja marjat, jotka ovat todellista superruokaa ja käytännössä ilmaisia – sen kun lähtee metsäretkelle poimintaretkelle!

Mietin usein päässäni, että olisi mahtavaa saada käsiin joku taulukko tai lista, johon on listattu sellaisia sesongissa olevia kasviksia, joista minä en ole tietoinen. Tarpeeseeni oltiin kuitenkin vastattu tietämättäni.

Jos erilaisten kasvisten sesonkiajankohdat mietityttävät sinuakin, pääsee niistä kärryille käyttämällä esimerkiksi Satokausikalenteria, jonka sain testattavaksi yhdeltä sen kehittäjistä eli Samulilta (kiitos!). En edes tiennyt Satokausikalenterin olemassaolosta ennen tätä vuotta, ennen kuin latasin muistaakseni keväällä ensin tablettiini Satokausikalenterin mobiiliapplikaation, joka vastasi taannoin tarpeeseeni listaamalla sesonkikasvikset kuukausittain.

Itse fyysinen tuote eli Satokausikalenteri on sikäli normaalista poikkeava kalenteri, että jokaisen kuukauden kohdalle on kerrottu kulloinkin sesongissa olevat kasvikset, jotka ovat sekä kotimaista että ulkomaista alkuperää. Lisäksi kalenteriin on listattu liuta varastokasviksia etenkin talvikuukausien kohdalle.

Vuoden 2015 Satokausikalenteri
Vuoden 2015 Satokausikalenteri
Lokakuun satokausikasvikset
Lokakuun satokausikasvikset

Mukavannäköisessä kalenterissa on listattu lopuksi lisäksi kasvisten oikeat säilytyslämpötilat ja muutamia vinkkejä esimerkiksi hyvien kasvisyksilöiden valitsemiseksi, mikä on mielestäni koko kalenterin hyödyllisin osio – kasvisten oikeaoppinen säilyttäminen on elintärkeää kasvisten tuoreuden kannalta.

Satokausikalenteri kasvikset
Kasvistietoutta ja säilytysohjeita

Kun kalenteriin saisi vielä tietoa esimerkiksi kasvisten ravintosisällöistä, alkaisi tuote hipoa jo täydellisyyttä!

Tämän kalenterin avulla pysyy hyvin kärryillä nimipäivistä, juhlapyhistä ja satokausista.

Loppuun

Aikojen saatossa on kehitetty lukematon määriä erilaisia dieettejä. Oli dieetti mikä tahansa, useimmat ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että kasvisten kulutus kuuluu ainakin jossain muodossa jokaiseen terveelliseen ruokavalioon. Aina välillä pintaan putkahtaa sellaisia dieettejä, joissa esimerkiksi jotkut hedelmät saattavat olla ”kiellettyjä”. Se taas on sitä ruokien demonisointia, mistä minä en perusta lainkaan.

Virallisia ravitsemussuosituksia arvostellaan joskus kovillakin soraäänillä ja esimerkiksi erilaisten rasvojen terveellisyydestä on kiistelty mediassa vuosien saatossa. Erimielisyyksistä huolimatta uskon kuitenkin useimpien asiantuntijoiden ja dieettien kehittäjien olevan siitäkin yhtä mieltä, että monipuolinen syöminen on tärkeimpiä asioita hyvässä, terveellisessä ja tasapainoisessa ruokavaliossa.

Omena-kaurapaistos
Omena-kaurapaistosta taatusti sesongissa olevista lähiruokaomenoista!

Lopuksi haluaisin heittää vielä kaikille monipuolisuushaasteen.

Sovittaisiinko niin, että jokainen ottaa ensi viikolla hypyn kohti tuntemattomaa ja syö ensi viikolla jotain entuudestaan outoa ruoka-ainetta ja mielellään sesongissa olevaa kasvista? Siinä sivussa saattaa yllättyä positiivisesti ja saada ruokavalioonsa uuden ja mieluisan ruoka-aineen.

Vaihda kaurapuuro hetkeksi tattariin tai ruispuuroon, syö omenan sijasta välipalaksi litsejä tai kumkvatteja tai valmista kananrintafileen kaveriksi parsakaalin sijasta maukkaita sesonkijuureksia eli uunissa tehtyjä punajuuria.

Minä ajattelin keitellä kana-aterioiden lisukkeeksi jotakin riisiä erikoisempaa, sillä jääkaappini on jo valmiiksi ratketa liitoksestaan sesonkijuuresten hamstraamisen takia! 🙂

Sain Satokausikalenterin lahjaksi blogini kautta Pohjoismaiden Satokausikalentereilta.

Lähteet

Wang, X., Ouyang, Y., Liu, J., Zhu, M., Zhao, G., Bao, W & Hu, F.B. (2014). Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ, 314.

Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *